Viața din spatele creației

Designerii, ca și mulți alți artiști, transmit prin creațiile lor,  trăirile personale intense și cunoștințele dobândite de-a lungul timpului. Suntem fascinați mereu de inovaţiile apărute în materie de modă, de ideile infinite ale marilor creatori. Aceștia sunt oameni care au ales un drum nemărginit de inspirație, dar care prin cultura și viziunea lor transpun în piese vestimentare unice, câte o poveste.

Unii dintre ei au decis să dezvăluie viața lor din spatele podiumului și au uimit prin secrete mici ce le-au marcat viața de designeri.

“This is my dream” este un film documentar despre viața și procesul creației celebrului designer japonez Yohji Yamamoto. Personaj onorat de entitățile guvernului francez al modei, recunoscut pe plan internațional pentru inovațiile sale radicale și măiestruoase ale avant-gardei, cu o înclinație pentru simetrie și androgin abordate de  spiritualitate-intelectuală.

“Valentino-The last Emperor” este de asemenea un film documentar,  despre viața lui Valentino Garavani, realizat de Matt Tynauer. Acest film pune în lumină, lumea celui mai faimos designer italian de modă, Valentino, creațiile sale,  și în același timp tema business-ului modei. Acest film documentar  a avut premiera la festivalurile de film începând din august 2008, cu premiera de gală și evenimente speciale în întreaga lume.  Valentino a avut premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Veneția 2008 și premiera in America de Nord, International Film Festival Toronto 2008. În martie 2009, „Valentino The Last Emperor” a fost lansat teatral în New York.  Filmul a fost numit de către Indiewire documentarul cu cele mai  mari încasări din 2009.

“L`amour fou” este un film realizat după moartea și în memoria designerului de modă francez Yves Henri Donat Mathieu-Saint-Laurent,  cunoscut de întreaga lume după numele de Yves Saint Laurent. În acest documentar este relatată relația de colaboratori și prietenie dintre designerul Saint Laurent și Pierre Berge. Titlul filmului se referă doar tangențial la relația lor, în care domnul Bergé a fost forța de control și piatra pe care Saint Laurent a construit imperiul său. Cu toate că amintirile Domnului Berge  sunt pline de iubire,  acestea nu camuflează demonii ce l-au bântuit pe Saint Laurent în timpul vieții.

“Lagerfeld Confidential”, un portret intim al designerului Karl Lagerfeld, personaj care conduce casa de modă Chanel de mai bine de două decenii,  în care figura sa imperială demonstrează cum să iei parte la un anumit stil de viaţă.  Acest film este descris ca fiind un interviu extins, în care nu este relatat CV-ul sau analiza activității marelui designer,  ci este prezentat în atelierul său din Paris.

După cum spune chiar Lagerfeld:  “Nu vreau să fiu real, în mințile altor oameni. Vreau să fiu o apariție.”

Sursa foto: movies.nytimes.com