Dacă vă întrebați ce am făcut în weekend, ei bine, vă spunem că am fost să ne luăm doza de inspirație de la evenimentul TEDxCLUJ – Going Beyond. Cum aceste evenimente sunt organizate sub deviza „Ideas worth spreading”, vom împărtăși cu voi ce ne-a plăcut cel mai mult. Conectați-vă centurile de siguranță și pregătiți-vă de decolare!
Prima oprire va fi în afara spațiului, așa cum ne-a indicat și denumirea primului panel – Outer Space. Ce legătură are spațiul cu Going Beyond? Păi, e simplu: poți să mergi cât de departe vrei, nu există niciun fel de limită! Poți fi antreprenor și să folosești spațiul cosmic ca să dezvolți tehnologia aceea spectaculoasă la care te gândești de multă vreme, dar pe care nu ai avut curajul să o descrii nimănui. Poți merge chiar și pe Marte, doar că pentru asta mai trebuie să aștepți puțin. Dar nu mult: costumul e în teste, oricum. 😉
Următorul mare punct de interes în călătoria noastră a fost: Innovation. Ei bine, pentru asta trebuie să urmezi câțiva pași simpli: să comunici permanent cu cei care te înconjoară, să îți creezi o echipă puternică și o rețea de cunoștințe la fel de puternică, să înveți cum să te educi pe tine și pe ceilalți, să îți creezi o cultură a companiei puternică, pe care să te poți baza pe drumul spre inovație. Așa ne-a învățat Florin Talpeș, creatorul BitDefender. Nu în ultimul rând, pentru a inova, trebuie mai întâi să îți găsești muzica interioară, „ta-ta-ta”-ul tău, cum ar spune Giorgio Fabbri, să îi permiți să se dezvolte și să creeze noi idei, noi „sunete”, să le armonizezi cu celelalte din jurul tău, să explorezi și să nu uiți să fii recunoscător, pentru că – doar atunci – universul conspiră într-un mod fericit la ideea ta.
Mai facem un pas înainte și ajungem la ceea ce ne intrigă cel mai mult când vorbim de Going Beyond: tehnologia. Vă dezvăluim însă un secret: nu tot ceea ce se întâmplă în filme este adevărat: scopul tehnologiei nu este acela de a ne distruge ci, dimpotrivă, tehnologia este menită să ne ușureze viața. Ne-a spus-o chiar „cyborg”-ul George Buhnici, care ne-a dezvăluit cât de mult îl ajută în viața de zi cu zi cipul pe care și l-a implantat sub piele. Și Varujan Pambuccian a avut o abordare interesantă asupra evoluției tehnologiei și a modului cum inteligența artificială, robotica industrială sau biologia sintetică vor produce schimbări în cursul obișnuit al existenței noastre, schimbări care ni se vor părea firești peste câțiva ani. Nu prea mulți.
Următorul panel și poate cel de unde am primit cea mai consistentă doză de inspirație a fost Journey. Am călătorit împreună cu Marius Chivu, doar cu ajutorul unei camere foto de buzunar, spre Machu Pichu, am străbătut El Camino de la Est la Vest, prin poveștile Veronicăi Soare, am descoperit drumul spre succes în antreprenoriat, care nu este neapărat unul bine stabilit dinainte, ci, mai degrabă, e un drum pe care ți-l stabilești din mers, în funcție de ceea ce întâlnești în cale și poate cel mai important, am învățat că dacă avem ceva de spus să o spunem tare și fără să ne fie teamă.
La ultima oprire am aflat despre curajul de a face ceea ce îți place și, mai mult, de a face o schimbare pozitivă prin acțiunile tale. Așa am aflat că dragostea (pentru ceva sau pentru cineva) te poate face să nu mai ai nevoie de nimic altceva, că uneori poți găsi lucrurilor alte întrebuințări decât cele pentru care au fost create inițial și asta să provoace o schimbare de comportament în cazul celorlalți, dar și că pentru unele lucruri nu ai nevoie de noroc, sau că uneori, norocul așteaptă ca tu să faci primul pas.
Cam așa a fost călătoria spre „dincolo”: multe experiențe împărtășite, momente care au stors lacrimi îmbinate cu momente care ne-au lăsat cu gura căscată de uimire. Mai putem spune doar că așteptăm cu interes următoarea doză de inspirație și vă încurajăm și pe voi să inspirați și să vă lăsați inspirați!