Diana Ilea: “Dacă ai ceva în cap poți să fii cea mai frumoasă sau cea mai urâtă, nu contează.”

Diana Alexandra Maria Ilea se prezintă drept o fată de 23 de ani, plină de energie și care aspiră la perfecțiune. O inspiră călătoriile cu trenul, unde se relaxează scriind despre oamenii și întâmplările din viața ei, iar lucrul pe care-l face cu cel mai mare drag este să aducă zâmbetele pe buzele tuturor din încăperea în care intră.

556663_430531423668460_2132422100_n

Foto: Dan Constantinescu

Deși de curând a câștigat locul trei la concursul “Miss România”, nu se consideră frumoasă, spune doar că arată bine. E mai degrabă adepta unei atitudini încrezătoare și e plină de umor. Și-a dorit încă din liceu o carieră în televiziune, iar acum clujenii o pot urmări la Transilvania Look, în cadrul emisiunii „Super Tonik Show”. Iubește dansul, limba spaniolă și modelingul, de care s-a apucat dintr-o întâmplare.

Am vrut să aflăm mai multe despre activitățile și planurile acestei clujence vulcanice care își realizează cu rapiditate visele și am provocat-o la o discuție despre proiectele, pasiunile și ambițiile ei.

*

Acum patru ani îți doreai să studiezi jurnalismul și să fii reporter sau crainic la un post local de televiziune. Acesta este, evident, un vis împlinit. Ce-ți propui în continuare?

Vise „mărețe” în ceea ce privește cariera mea… sunt destul de limitată la ora actuală, am trecut de la ucenicie la asistent de producție sau prezentator, cu viteza luminii. Cu toate astea, vreau să fiu tot mai bună în acest domeniu, să îmi fac treaba perfect (sunt o adeptă a perfecțiunii) și de ce nu, să am propria emisiune care să fie tonică (așa ca mine), să fie vizionată de cât mai mulți telespectatori, că doar din rating trăim. Poate cea mai mare dorință a mea e sa mă arate lumea cu degetul pe stradă și să zică: „Ea e cea care face emisiunea noastră preferată!”

534063_10151196563194262_1986080439_n

Foto: Daniel Ilinca

Cum decurge activitatea ta la Transilvania Look?

În acest moment lucrez împreună cu echipa mea la un proiect, „Super Tonik Show”, o emisiune hazlie care vrea să binedispună telespectatorul prin personajele sau invitații care vor apărea pe parcurs. În cadrul show-ului voi fi atât „asistenta draguță” care stă în platou, dar nu doar zâmbește, ci mai face câte o glumă (DA! blondele știu glumi!), cât și „reporterul nebun” care va pune întrebări acide vedetelor. Fie vorba între noi, partea cu întrebări acide e preferata mea.

Care este cea mai interesantă experiență acumulată pe plan jurnalistic?

Deși pare banal, mi-a plăcut enorm să prezint rubrica Meteo. Aveam în spate cromă (o pânză verde ce poate fi prelucrată pe calculator), în față prompterul și lateral un monitor de control unde îmi apăreau toate orașele, dar care nu îmi era de ajutor. Trebuia să ghicesc pe unde e Oradea sau Brașovul, să nu arăt aiurea, ceea ce era dificil pentru că eu știam atât: la nivelul șoldului stâng e Brașovul, la nivelul capului e Oradea… Și nu-ți imaginezi ce haios era pentru cei care intrau în studio când înregistram și mă vedeau vorbind singură și gesticulând în aer fără sens.

Nu înainte de a te felicita pentru premiul obținut la Miss România, aș vrea să te întreb cum a început relația ta cu modelingul și cum crezi că se va dezvolta pe viitor?

Mulțumesc mult, modelingul nu a fost niciodată o opțiune pentru mine, eram singura fată din curtea școlii care juca fotbal cu băieții. V-ați prins, paradoxal, feminitatea nu e punctul meu forte! Pe la 17 ani am ajuns cu o prietenă la un curs de modeling și ei m-au ales pe mine, eu fiind doar spectator. La scurt timp am câștigat un concurs local de miss, au început să curgă ședințele foto, iar modelingul a devenit o mică sursă de venit. În câțiva ani am devenit imaginea mai multor firme sau case de modă, am pozat și am avut prezentări la Palma de Mallorca, Monte Carlo. Pe viitor sper să îmi văd pozele pe cât mai multe afișe și cataloage.

531795_430542373667365_2038657219_n

Foto: Dan Constantinescu

Povestește-mi despre experiența ta la concursul Miss România, cum se desfășoară un astfel de concurs, cu ce impresii ai rămas?

“Miss România” înseamnă multă muncă. Repetiții, coregrafii, fete frumoase, răbdare, viteză. Nu contează că ai avut o zi proastă sau te-ai certat cu mama, în momentul în care ai pășit pe scenă trebuie să încremenească publicul. Chiar dacă nu ai 90-60-90, atitudinea e cea care face diferența. Juriul nu va vota niciodată „un sloi de gheață”, o fată speriată, a cărei privire sau defilare nu transmit nimic. Mi-a prins bine această experiență, deși nu mă aflu la primul concurs de acest gen. De fiecare dată am învățat să fiu mai calmă, mai calculată, să fiu naturală pe scenă și asta s-a văzut prin rezultatul final, locul 3.

Cum stă treaba cu frumusețea? Poate fi un dezavantaj atunci când vrei să fii luată în serios pentru alte abilități?

Toate „frumoasele” se plâng că sunt luate la mișto pentru calitățile fizice. Eu nu sunt frumoasă, sunt blondă și arăt bine, atâta tot. Dacă ai ceva în cap poți să fii cea mai frumoasă sau cea mai urâtă, nu contează. Asta e doar o scuză pentru femeile limitate. Pe plan profesional, recunosc că m-a ajutat fizicul să apar la TV și nu în spatele camerei, dar degeaba, dacă nu poți lega două propoziții.

534761_10151153180034262_392824093_n

Foto: Claudia Veja

Citeam că ești “o mare amatoare de dulciuri”. Cum se împacă cu modelingul?

Știi cum e? Sunt prea a dracu’, nici kilogramele nu se leagă de mine! Glumesc. Am făcut sport de performanță, nouă ani, și asta a contat mult în dezvoltarea corpului… plus arderi foarte bune. Eu nici nu sunt persoana care să stea locului o secundă, mereu sunt pe fugă.

Mai practici dans sportiv?

Din păcate nu mai am timp de dans sportiv, modelingul, profesia și prietenii îmi ocupă tot timpul. Mă rezum la a mai dansa cu rudele pe la nunți, am mulți talentați în familie.

557079_10151121230139262_911891665_n

Am înțeles că una dintre pasiunile tale este limba spaniolă, pe care o vorbești de foarte mulți ani și ai câștigat și concursuri de profil. Cum te-ai îndrăgostit de această limbă?

A fost dragoste la prima vedere. Învăț ușor limbile străine, oricare ar fi ele. Am avut profesoară bună la spaniolă, mergeam cu lecțiile învățate de la școală, ba chiar învățam cu mama în avans. Atât de mult îmi plăcea, încât ajunsesem să gândesc în spaniolă.

Cum a fost în Sahara și ce alte locuri ai mai vizitat de atunci? Ai descoperit vreun alt loc unde ai vrea să te stabilești?

În Sahara am trăit o experiență deosebită, peisajele m-au cucerit, deși nu sunt prietenă cu nisipul și căldura excesivă. M-am plimbat pe o cămila o oră, a fost sport extrem pentru mine, pentru că a fost dificil să îmi țin echilibrul, era să cad la fiecare pas. M-am “dat cu ATV-ul” pe dunele de nisip, am stat într-o grotă și am luat masa cu câțiva locuitori din zonă. Nu demult m-am întors de la Monte Carlo, le spuneam prietenilor mei mai în glumă, mai în serios, că m-aș stabili acolo pe la 50 de ani, dacă aș fi divorțată și aș avea foarte mulți bani. Am fost șocată de curățenia și oamenii extrem de civilizați și repectuoși. De aspectul locului nici nu mai vorbim.

Descrie-mi legătura ta cu Clujul. Care sunt locurile în care te simți cel mai bine?

Am fost intrebată de multe ori de ce nu mă mut la București, n-am putut să explic clar. Sunt legată de Cluj, aici e toată viața mea, familia, prietenii, de aici a pornit cariera mea, totul. Mă simt bine peste tot, îmi place să mă plimb, îmi place să beau o ciocolată caldă într-o cafenea cochetă, iar vara ador să merg cu una din cele mai bune prietene în Parcul Rozelor să ne “dăm cu rolele”… Noi și copiii. Chiar dacă aș primi o ofertă “de nerefuzat” de la București (ceea ce s-a și întâmplat, dar am spus „nu”, deocamdată) sau din altă țară, sunt convinsă că mi-aș cheltui toți banii pentru a veni acasă de câte ori aș putea.

1033_10151134467329262_1024404335_n

Ce faci în timpul liber?

Nu prea am timp liber, dar când prind ocazia prefer să dorm, mult. Îmi place enorm să conduc, în familia mea toată lumea e un mic Schumacher. Îmi place să merg cu mama la cumpărături sau să discut cu tata despre fotbal.

Cartea preferată:

„Gândește ca un bărbat și comportă-te ca o lady”, deși eu le fac pe dos. Prefer cărțile “psihologice” sau de autoeducare. Însă înainte de astea, am câteva cărți de rugăciuni de care sunt nedespărțită oriunde merg și care mă ajută mai mult decât orice bestseller.

Filmul preferat:

Nu am timp să mă uit la filme, deși îmi plac comediile. Nici răbdare nu prea am să le vizionez cap-coadă. Cu toate astea, filmele care m-au impresionat cel mai tare sunt drame: John Q și Man on Fire. Tema este sacrificiul uman, am plâns într-una.

Ce muzică asculți?

Nu sunt pretențioasă, ascult orice muzică ce mă face să mă ridic de pe scaun. Nu mă dau în lături nici de la muzica populară.

Parfumul preferat:

Sunt fidelă aceluiași parfum de mai bine de cinci ani – Givenchy „Ange ou Demon”. Mă reprezintă. Și eu sunt jumătate înger, jumătate demon.

Sursa foto: Arhiva personală Diana Ilea