Menis Yousry: „Cred că moralitatea este sursa tuturor suferinţelor”

prima parte a interviului

Speaker internaţional, autor şi facilitator, Dr Yousry a experimentat variate cariere ca artist, interpret, om de afaceri, designer, producător de film, director de creaţie pentru publicaţii internaţionale, senior designer pentru BBC, psiholog, terapeut de familie şi educator.

Munca Dr-lui Menis Yousry în neurobiologie, psihologie, terapie sistemică şi comportament uman, a condus la publicarea celei de a doua cărţi, numită ‘Discover Your Hidden Memories and Find The Real You’ (DESCOPERĂ MEMORIA TA ASCUNSĂ ȘI GĂSEȘTE-ȚI ESENȚA), la editura Hay House, lider mondial în publicaţiile cu tematica minte, corp şi spirit. Cartea a fost publicată în 7 limbi diferite.

Peste un milion de oameni au fost expuşi muncii Dr-lui Yousry, prin prelegerile sale publice, interviuri, conferinţe, cărţi şi articole publicate. Călătoreşte aproape nonstop, lucrând săptămânal cu sute de oameni din 26 de oraşe mondiale diferite.

AVEM TOATE RESURSELE, DAR NU LE FOLOSIM

Cum procedaţi în cadrul seminariilor, vă concentraţi mai mult pe partea emoţională decât pe cea cognitivă?

Partea noastră cognitivă este foarte importantă. Ne ajută să înţelegem că suntem în viaţă, că avem ceva la care trebuie să lucrăm, că trebuie să urmăm o direcţie. Ce trebuie să înţelegem e că acţiunile noastre sunt conectate de alte persoane. Dacă eşti singur acasă şi închizi uşa, nu ai probleme. Dar de îndată ce vine cineva, casa se scutură. Ceva se va întâmpla. Pentru că creierul nostru face diferite legături. Creierul nostru nu e singur, ci interacţionează constant cu alte creiere.

Suntem afectaţi unii de alţii foarte mult. Partea noastră cognitivă poate supravieţui fără conexiuni, însă partea emoţională e în constantă legătură cu alţi oameni.

Pot spune despre mine că sunt destul de individualistă, nu îmi plac oamenii în jurul meu, încerc să mă conving de ceva vreme că pot să relaţionez cu alţi oameni, dar da, cred că ai dreptate, multe probleme vin de la alţi oameni.

Când spui că eşti individualistă este de fapt un semn că oamenii au un impact mare asupra ta şi este mai uşor pentru tine să fii individualistă. Dacă o să participi la curs, o să poţi interacţiona mai bine cu oamenii. Dacă eşti prea sensibilă, laşi oamenii să ajungă la tine, aşa că o să te îndepărtezi… e bine să îi păstrezi mai departe.

menis 3

Ne puteţi spune cum funcţionează această vindecare de trecut?

Ce pot să spun e că tot ce e încheiat trebuie să rămână încheiat, orice problemă nerezolvată din trecut ne va bântui pentru totdeauna. Fiecare are ceva ce nu e rezolvat, încheiat, trebuie să fie rezolvat la un moment dat.

Şi doare…

Şi trebuie să elimini, să rezolvi. Când spui că doare, asta e cheia. Trebuie să doară. Dacă nu doare, atunci e o problemă. Motivul pentru care avem probleme e pentru că nu vrem să simţim durerea. Deci nu se va termina. Copiii sunt despărţiţi de părinţii lor, când părinţii se întorc, dacă copilul nu plânge, atunci copilul are probleme. Dacă plânge, e vorba de o problemă mai mică. Copilul care simte durerea va supravieţui. Nu se întâmplă lucruri rele, nu vrem să le simţim, iar ele îngheaţă acolo şi ne vor bântui pentru totdeauna. Dar putem obţine mult mai mult din astfel de experienţe.

Am înţeles, dar cum ajungem să ne înţelegem limitele pe care le avem pentru a le putea folosi în evoluţia noastră? Suntem limitaţi atunci când suferim, ne blocăm. Cum putem folosi acest blocaj pentru a evolua, pentru a simţi?

Trebuie să faci asta cu multă îndemânare. Nu poţi să zici cuiva să simtă şi atât. E nevoie de o abordare sensibilă, trebuie să fii blând şi să ştii exact încotro te îndrepţi. Nu e atât de simplu, crede-mă. Dacă nu o faci cu grijă, oamenii se închid şi mai tare. Poţi să le faci mai mult rău decât bine. Am experienţă atât în terapie, cât şi în dezvoltare personală, ceea ce mă ajută. De obicei, cei care fac terapie nu au experienţă în dezvoltare personală şi invers. Sunt zone foarte sensibile, de atingere a ţelurilor, de schimbare.

Deci este cineva capabil să îşi descopere adevărata esenţă sau e ca o vorbă românească: Mulţi sunt chemaţi, puţini sunt aleşi?

Eu obişnuiesc să cred că orice e posibil. Noi aici, eu, tu, avem posibilitatea să fim ca oamenii care au realizat acest lucru. Avem resursele, dar nu le folosim. Nu există nici o diferenţă între Mahatma Gandhi şi oricare dintre noi. Dar nu ne folosim resursele pentru că avem un sistem de credinţă.

Adică totul e în noi?

Care e diferenţa dintre o persoană foarte bogată şi una săracă? În afară de bani? Singura diferenţă e că cei bogaţi cred că sunt bogaţi şi cei săraci cred că sunt săraci. E foarte simplu de zis şi asta este limitarea minţii noastre.

Am citit o carte foarte interesantă, „Inteligenţa materiei”. A fost scrisă de un neuro-psiholog în 1983 şi are nişte exemple foarte bune care arată că totul din jurul nostru are inteligenţă. Spune că dacă te gândeşti la ceva e foarte probabil să obţii acel ceva. Sunt gândurile atât de importante?

Aceste informaţii sunt vitale. Oamenii au făcut mulţi bani din asta.. legea atracţiei, The Secret, e aceeaşi idee. E totul despre ce crezi, dar mulţi oameni gândesc negativ. Când oamenii se grăbesc undeva şi se panichează că o să întârzie, deja se gândesc că vor întârzia. Unul dintre secretele strategice ale gândurilor noastre e să ne dăm seama de unde vin. Nu poţi să îţi schimbi gândurile, ele sunt programate, poate vin din emoţii.

menis 4

DRUMUL SPRE SURSA GÂNDURILOR

Şi atunci chiar funcţionează?

Ceva mi s-a întâmplat acum multă vreme. Am creat o imagine despre mine, acest lucru înseamnă auto distrugere. Şi cred asta, cred că sunt timid, şi merg într-un bar şi cred că nimeni nu o să vorbească cu mine, iar gândurile mele îmi creează realitatea şi gândurile vin din emoţii, deci dacă vrei să îţi schimbi gândurile, nu e bine, poate va funcţiona pentru o zi, dar emoţiile te vor ajunge din urmă. Cu gândurile îţi creezi adevărul, dar de unde vin gândurile, asta e marea întrebare? Trebuie să mergi la sursa de unde gândurile sunt create.

Cu acest lucru îi ajutaţ? Să ajungă la emoţia care a creat gândul?

Eu merg spre interior, de unde vine totul.

Şi totul vine din trecut?

Viaţa, creierul şi visele noastre nu se dezvoltă doar genetic. Ai creierele mamei şi al tatălui tău în tine. Creierul copilului s-a dezvoltat din creierul părinţilor şi poţi observa ce interesantă e aprobarea părinţilor, pentru că suntem aceeaşi. Deci totul vine din oamenii noştri şi din trecutul lor. Absolut totul poate fi vindecat. Depinde doar de un singur lucru, dacă persoana vrea sau nu acest lucru.

Deci toţi cei care vin la dumneavoastră la curs ştiu clar ce vor să obţină. Pe lângă fericire, vor ceva specific?

Am propria mea părere de ce oamenii vin la curs, nu cred că este ceva psihologic, ci foarte spiritual. Cred că în viaţa noastră, la un moment dat, sufletul este pregătit să îşi găsească calea, este gata să se vindece de experienţele din trecut. Dacă nu este pregătit, poţi face 100 de seminarii. Dacă merg la curs să întâlnesc oameni sau că nu am altceva mai bun de făcut, nu se va întâmpla nimic. O mulţime de oameni de succes, cu diferite probleme, din multe locuri vor să intre într-un nou stadiu al vieţii lor, pentru că ceva s-a întâmplat în interiorul lor şi sunt sinceri cu ei. Pentru acest lucru vin la seminarii. Oamenii care vin forţaţi de altcineva sau nu au starea potrivită, nu fac niciodată nimic. Aceasta este părerea mea.

NU EXISTĂ OAMENI BUNI ŞI OAMENI RĂI

Ce le recomandaţi celor care vor să facă o schimbare? Care este primul pas pe care ar trebui să îl facă?

Să acţioneze.

Şi prin acţionat la ce vă referiţi?

La orice. Nu sta, nu te opri! Continuă să te mişti până te loveşti de ceea ce cauţi. Eu aş încerca orice. Şi aş şti imediat dacă asta e bine pentru mine sau nu. Dar dacă nu o fac, nu voi afla niciodată.

Vă afectează prin ce trec oamenii care vin la cursul dumneavoastră?

Foarte mult, pentu că am trecut şi eu prin ce trec aceşti oameni. Şi mă bucur că s-a întâmplat aşa, altfel aş fi fost foarte ignorant şi nu aş simţi ce simt ei.

E mai degrabă dificil să îi vedeţi trecând prin acel proces sau vă bucuraţi că au ales să facă asta?

Nici una, nici alta. Înainte îmi era dificil să răspund la întrebări, dar acum nu-mi mai e. Am lucrat în Marea Britanie ca psiholog şi am văzut cazuri foarte grave, cu oameni care au omorât pe cineva sau care au fost violaţi. Înainte îmi luam povara în minte, dar acum este ok. Şi pentru că mă simt bine şi oamenii se simt mai bine. Când mă uit la o persoană, văd persoana, nu ceea ce a făcut. Este foarte diferit. Nu sunt de acord cu ce fac oamenii, dar asta nu schimbă ce simt faţă de ei. Asta îi face pe oameni să se simtă în siguranţă.

Oamenii… sunt buni sau răi?

Nu există oameni buni şi oameni răi. Cunoşti opera lui Shakespeare, nu? Cred că a fost cel mai bun psiholog din lume. Se spune că nu este bine şi rău, doar un amestec. Noi facem binele şi răul. De exemplu, în Arabia Saudită bărbaţii se căsătoresc cu 4 femei… este rău, nu? Nu toţi avem curajul acesta. Depinde cum ne poziţionăm… cred că moralitatea este sursa tuturor suferinţelor. Noi am creat-o, am acceptat-o, iar dacă facem ceva diferit, zicem că e rău. Cum poţi să defineşti binele sau răul?

Cred că din experienţă, fiecare ce crede.

Da, din convingeri.

 Interviu realizat de Sonia Nechifor şi Laura Opriş