S-a inaugurat primul magazin Flori de IE – o frântură din istoria neamului românesc

Ieri am fost purtaţi printr-o călătorie în istoria noastră, una ce ne-a umplut sufletele de bucurie, la inaugurarea primului magazin- concept cu ii tradiţionale româneşti -Flori de IE.

Am descoperit ii realizate și cusute manual, după modele vechi de peste 100 de ani. Plimbarea a fost acompaniată de un moment muzical de inspirație folclorică, susținut de către Nicolae Voiculeț, unul dintre cei mai mari naiști ai României.

După ce, la finalul anului 2014, a luat naștere în spațiul virtual, Flori de IE a luat naştere, în spaţiul virtual, la finalul anului trecut, iar de ieri are locul lui în cel mai mare mall din Bucureşti, Băneasa Shopping Center.

image2 image7 image10 image15 image20

Evenimentul de lansare a fost gândit ca o seară tradițională, de-a lungul căreia am  redescoperit spiritul și valorile românești autentice.

Modelele tradiționale au fost aduse în actualitate și căpătă o noua viață în magazinul Flori de IE. Într-un decor minimalist, completat cu elemente de design inspirate din folclor, clienții vor putea găsi, pe de o parte, ii tradiționale – piese UNICAT – din colecția de bază Flori de IE, cu o vechime de peste o sută de ani, culese din toate regiunile țării și a căror autenticitate și vechime au fost atestate de către un expert etnograf, iar, pe de altă parte, o serie de ii noi, dar care transpun modelele vechi. Aceste piese sunt realizate integral manual, din materiale delicate, cu broderii ample și spectaculoase, la fel ca prototipurile după care au fost create.

image14 image16 image19 image22 image23 image24

Colecția de ii tradiționale este completată de frumusețea eșarfelor Romana Flori de IE și a unei serii de accesorii realizate prin îmbinarea celor mai autentice concepte de design cu țesături moderne.

„Am deschis magazinul Flori de IE din dorința de a fi mai aproape de clienții noștri, de a interacționa direct cu ei, într-unul dintre cele mai cunoscute locuri din București, Băneasa Shopping Center. În magazinul nostru, clienții vor găsi nu doar o colecție unică de ii, ci o frântură din istoria neamului românesc, în care se regăsesc sute de povești de viață care au în centrul lor femeia. Aceste povești  au dăinuit în timp, iar eu cred ca o parte din misiunea mea o reprezintă continuarea acestei povești și promovarea ei peste tot în lume”, mărturisește Cristina Chiriac.

Conceptul Flori de IE a fost ideea Cristinei Chiriac, Ambasador al antreprenoriatului feminin, titlu acordat de Comisia Europeană, și Președinte al Asociației Naționale a Antreprenorilor. Întregul demers a avut ca fundament dorința acesteia de a promova valorile românești și frumusețea acestor obiecte vestimentare. În viziunea Cristinei Chiriac, iile sunt un exercițiu artistic, plin de creativitate, o muncă plină de răbdare, dar și un simbol energetic sublim.

image25 image26

După lansarea de ieri, Cristina Chiriac a povestit pe blogul ei despre emoţia şi tremuratul ce au cuprins-o de-a lungul zilei. „Mi-am dat seama încă o dată că cei ce te iubesc, te vor aprecia oricum măcar pentru străduinţa ta, cei ce nu te iubesc… îţi vor câuta mereu un nod în papură (…) <<Flori de Ie>> reprezintă partea emoţională din mine, reprezintă puterea mea de a merge mai departe”. Citiţi mai multe pe cristinachiriac.blogspot.ro.

Flori de IE este un proiect proaspăt, lansat în 2014, centrat pe ia populară romanescă, gândit și prezentat din dorința și nevoia de a readuce în atenție acest gen de artă populară, împletit inevitabil cu viața cotidiană a fiecărui individ din România, timp de sute de ani. Colecția numără peste 150 de costume populare românești,certificate, vechi de la câteva zeci de ani, la o sută și chiar mai mult, care provin din diverse zone ale țării.