Minte de doi ani!

Bun! Maaaammmăăă, câte lucruri sunt de învățat pe-aici! Ciudații ăștia mă tot pun să fac o grămadă de chestii și nu știu exact la ce folosesc toate astea. Oricum, ei tare greu pricep că tot ce am învățat până acum nu a depins doar de toate lucrurile pe care mi le-au spus ei -€“ eu am învățat foarte mult prin atingere, manipulare, observare. Oricum, ăștia înalții din jurul meu ar trebui să înțeleagă faptul că eu pricep mult mai multe lucruri decât cred ei, doar că îmi e greu să le exprim (am învățat eu multe, dar să nu exagerăm! Treaba asta cu vorbitul nu e dintre cele mai ușoare! Abia acum încep să avansez).

Dar știi ce-am observat? Nu e nevoie să pun mâna pe toate chestiile cum făceam până acum pentru a pricepe ce e cu ele, ci pot să îmi dau seama în minte de diverse lucruri. Treaba asta cu mintea e un lucru ciudat! Acum încep să testez, în minte, cum ar fi dacă aș încerca un lucru sau cum ar fi dacă aș încerca un altul fără chiar să fac ceva și fizic -€“ doar în minte! Foarte tare, frate!

kids

“E timpul pentru masă”, “acum poţi să te joci”, “te joci duăa ce mănânci” – nu pricep exact cum stă treaba cu timpul ăsta (de multe ori, cred că nici ăştia mari nu prea ştiu, cămai fac şi ei greşeli), dar pot spune ceva: am înţeles că unele lucruri se fac înainte şi altele după. Cred că e suficient pentru moment.

A zis mamă că am logică! Nu știu ce e aia, dar mi-am dat seama că se miră și se bucură atunci când în loc să iau tot felul de jucării să le bag în gură și să le arunc pe jos, iau păpușa, o pun în pătuț, iar apoi o învelesc. Cred că asta înseamnă logică. Decii fii atentă și ține minte: iei păpușa, o pui în pătuț și apoi o învelești, iei păpușă, o pui în pătuț și apoi o învelești -€“ asta e logica! Sper să o țin minte multă vreme de acum încolo că pare a fi chiar importantă.

M-am hotărât! Lucrurile care se întâmplă în întreaga lume se întâmplă din cauza mea și cred cu tărie asta. Adică îmi e greu să înțeleg că există și alți factori, în afară de mine, care pot determina că lucrurile să se întâmple diferit. Și nu! Nu sunt o egocentristă! Pur și simplu, știu sigur că dacă acum când eu am doi ani părinții mei s-ar despărți, eu aș fi sigură că este numai și numai din cauza mea.

Mi-a zis tata că dacă mai mănânc multe cereale o să explodez. MAAAAIII!! Eu chiar am crezut că se va întâmplă asta! Nu e deloc distractiv să îți imaginezi o astfel de situație. Adulții chiar ar trebui să își aleagă cu grijă cuvintele pentru că eu chiar nu fac diferența între realitate și fantezie. Cred că toate lucrurile pe care le aud s-ar putea și întâmpla.

Sunt Raluca şi am doi ani. Cam acestea sunt câteva dintre lucrurile pe care aş vrea să le ştiti despre ce înţeleg eu din lumea asta.