Sănătatea copiilor noștri

Luna septembrie mă duce mereu cu gândul la copii, la noi începuturi si bineînțeles, la sănătate. Mi-am propus așadar să abordez tema nutriției la copii, vizând grădinițele și firmele de catering care au în grijă alimentația copiilor noștri și implicit sănătatea lor.

Nu odată m-am gândit ce se întâmplă cu alimentația copiilor noștri la grădinițe. Ce se întâmplă după perioada aceea frumoasă în care ne străduim, ne stresăm, de ce să nu recunoaștem, să le oferim tot ce e mai bun: alimente bio, făcute în casă (nu pui cu hormoni, nu curcan cu antibiotice, nu vită care de fapt este cal, nu gluten, nu e-uri, nu bunici certate că nu au respectat exact rețeta pe care mama și tata o dau cu sfințenie odraslei lor). Vă regăsiți oare în vreuna din situațiile acestea?

ss_20140901104504

De ce mă preocupă problema aceasta: pentru că eu mă străduiesc cum pot la nivelul cabinetului meu să învăț mamele ce înseamnă o alimentație sănătoasă, astfel încât copilașii lor să aibă un bagaj sănătos și să ajungă adulți sănătoși. Dar nu ajung să-i supraveghez decât până pe la 2 anișori. Odată cu plecarea la grădiniță se pierde o mare parte din grija pentru alimentația copiilor noștri. Poate pe bună dreptate: ne întoarcem la serviciu, viața intră într-o rutină în care alergăm tot timpul, ne bazăm că la grădinițe le asigură o alimentație corectă. Apar tentațiile, reclamele la televizor…

Am fost invitată de o firmă mare, care „gătește” bine, să construiesc împreună cu ei un meniu cu caracter vegetarian pentru o grădiniță. De fapt, meniul era în mare parte făcut, dar era important să vedem dacă acesta respectă principiile unei alimentații sănătoase, deoarece se știe că o alimentație vegetariană prost condusă duce la diferite carențe, ce nu vor fi decât foarte greu sau poate niciodată corectate (carență de vitamina B 12 de exemplu). Pasul următor a fost vizita la grădinița respectivă. Recunosc de la bun început că nu sunt adepta unui meniu vegetarian la copil. Consider că unui copil trebuie să-i dai de toate, dar trebuie respectată voința fiecăruia. După discuția avută cu doamnele de acolo, împreună cu doamnele de la firma de catering, mi-am revizuit total optica (probabil că se vedea pe mine că sunt puțin reticentă la un astfel de meniu) pentru că nu am văzut o grijă reală atât din partea responsabililor de la catering, cât și a celor de la grădiniță, pentru a asigura o alimentație sănătoasă pentru copiii care învață acolo.

M-a impresionat personalul bine informat despre tot ce înseamnă regim lactovegetarian. Sigur că nu știu ce mănâncă copiii de la alte grădinițe și nu vreau să supăr pe nimeni, dar atâta grijă nu cred să existe. Părinții sunt informați, se ține cont de sugestiile lor – ceea ce e grozav – au cerut părerea unui nutriționist, nu sunt absurzi și au copii care acasă mănâncă carne.  O astfel de abordare aduce, după părerea mea, grădinița respectivă în top. Aceste două instituții sunt pentru mine în top. Grădinița respectivă și firma care le asigură mâncarea. Este foarte greu să concepi un meniu pe care să-l rotești la trei săptămâni, nu la două cum se face de obicei, pentru o comunitate atât de mică. Este greu să te încadrezi într-un preț și să asiguri ouă ecologice, pâine fără conservanți, un mod de preparare sănătos prin fierbere și nu prin prăjire, gustări de semințe, fructe variate (sunt scumpe). Este greu, dar nu imposibil după cum am văzut. Să fie oare și faptul că doamnele ce conduc această firmă au și ele copii și înțeleg ce înseamnă ca aceștia să fie sănătos hrăniți? Să fie firea lor, optimismul lor, dorința lor de a face și altceva? Sigur că este din toate câte ceva. Eu le felicit. Doamnelor, mămicilor, iată că se poate avea grijă de copiii noștri, în ceea ce privește alimentația lor și atunci când își iau zborul de lângă noi. Ar fi minunat să existe tot mai multă preocupare în acest sens din partea tuturor grădinițelor, a părinților și a personalului de acolo.

Un gând drag pentru toți copii noștri de „top”.

Sursă foto: parinticlujeni.ro