Medici pentru Tine – „Trebuie să avem grijă de oamenii din jur – e datoria noastră, ca studenți la medicină, viitori medici”

Mâine va avea loc la Cluj prima ediţie a conferinţei Medici pentru Tine, eveniment organizat de studenţii din organizaţia Studenţilor Medicinişti din Cluj, un eveniment binevenit, care-i aduce în faţa publicului clujean pe  Ministrul Sănătății, Conf. Dr. Achimaș-Cadariu Patriciu, care a condus Institutul Oncologic din Cluj, Domnul Academician Prof Dr Nicolae Hâncu, Președinte de onoare al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și Membru de Onoare al Academiei Române și Asist. Univ. Dr. Armean Sebastian, medic specialist psihiastru. Medici pentru Tine este, precum se prezintă, o conferinţă gratuită pentru sănătatea ta, una care vine să răspundă întrebărilor: – Îți pasă de sănătatea ta și a celor dragi ție? , – Crezi că e mult mai bine să previi decât să tratezi?, – Ai nevoie de informație medicală corectă?

Alexandra Oancea, studentă în anul 2 la Medicină şi coordonator al proiectului, ne-a povestit mai multe despre acest eveniment.

„Doresc să organizez un mare eveniment, cum nu cred că mai există în țară, de sănătate publică/educație pentru sănătate.” Spuneai în noiembrie 2015. Cum s-a dezvoltat ulterior?

Așa cum Eleanor Roosevelt spunea că „Viitorul aparține celor care cred în frumusețea propriilor vise”, așa și noi, studenții la medicină din Organizația Studenților Mediciniști din Cluj, am crezut cu tărie într-o schimbare în România, o schimbare ce va consta în mai mulți oameni care să aplice prevenția, care să meargă din timp la doctor și care vor fi implicit mai sănătoși. Astfel, mâine va avea loc prima ediție a conferinței proiectului Medici pentru Tine. Vor veni să vorbească specialiști în domeniu, oameni foarte apreciați, pe înțelesul tuturor, despre prevenirea cancerului, alimentație și automedicație. Vom oferi vouchere cu reduceri de 10% și 20% la screeninguri preventive. Ne așteptăm să vină peste 1000 de oameni, pe facebook sunt peste 1500 de oameni interesați de eveniment, și peste 950 care au confirmat că vor veni, asta contorizând doar online-ul. Sperăm ca visul nostru să se împlinească.

Care au fost paşii implementării proiectului, reacţii, legăturile cu speakerii, cum i-aţi ales?

Primul pas a fost alegerea temelor. Prevenția este un subiect complex care cuprinde mai multe domenii ale medicinii. Oncologie, genetică, boli cardiovasculare, stomatologie și așa mai departe. Dictonul e mai simplu să previi decât să tratezi ni se predă încă din băncile studenției și se aplică într-un număr foarte mare de situații. Am stabilit 3 dintre teme pentru care am căutat cei mai potriviți oameni care să vină să se adreseze publicului larg. Domnul Ministru al Sănătății, Conf. Dr. Achimaș-Cadariu Patriciu, care a condus Institutul Oncologic din Cluj, Domnul Academician Prof Dr Nicolae Hâncu, Președinte de onoare al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și Membru de Onoare al Academiei Române și Asist. Univ. Dr. Armean Sebastian, medic specialist psihiastru care acum se specializează pe farmacologie clinică  – toți sunt recomandați pentru profesionalismul lor. Ne-am bucurat că au fost extrem de receptivi să ajute la acest proiect și ne simțim de-a dreptul onorați să îi avem ca invitați. Cunoștințele pe care le dețin aceștia și nivelul lor de pregătire îi recomandă ca surse de încredere când vine vorba de informații legate de medicină, de sănătate.

medici pentru tine

 Bătrânețea nu trebuie să vină cu dureri pe care să le ignorăm tacit sub explicația că sunt dureri de bătrânețe.

La ce să ne aşteptăm pentru mâine?

Mâine va avea loc primul pas către schimbarea unei mentalități. Lipsa cunoștințelor din domeniu, lipsa motivației și considerentele financiare – dorim să întâmpinăm aceste situații prin conferința Medici pentru Tine. Profesioniștii și invitații noștri de onoare vor face transferul de cunoștințe. Motivația sper să le-o oferim oamenilor prin dedicația noastră, prin sacrificiul depus pentru a construi acest eveniment special dedicat lor și prin suflul prin de speranță pe care dorim să îl inspirăm celor din jur, iar prin voucherele cu reduceri la analize și tombolă dorim să venim, pe cât putem,  în ajutorul celor din jur.

Prezintă-mi echipa din spatele conferinţei „Medici pentru tine”.

Echipa este coordoantă de noi, 8 studenți la medicină, în anul 2, colegi de grupă, pe numelele Alexandra Oancea, Andrei Oancea, Cristina Nemeș, Liviu Neuman, Lorina Niță, Simona Nițu, Alexandru Negrea, Adriana Ofrim.

N-am fi putut realiza însă acest proiect fără ajutorul voluntarilor Medici pentru Tine și fără ajutorul Organizației Studenților Mediciniști din Cluj, a  Președintelui ei, Radu Pîrlog și al celorlaltor membri ai Biroului de Conducere.

Toți suntem uniți de același țel – să facem un bine celor din jur. Credem că prevenția poate să facă diferența între viață și moarte: cărțile arată asta, statisticile arată asta, viața palpabilă și empirismul dovedește acest lucru.

Care au fost provocările de care v-aţi lovit?

Dificultățile nu au nicio valoare dacă de mâine încolo măcar un singur om va fi mai prevăzător cu sănătatea lui sau, de exemplu, va lupta mai mult pentru sănătatea părinților lui. Bătrânețea nu trebuie să vină cu dureri pe care să le ignorăm tacit sub explicația că sunt dureri de bătrânețe.  Boala este, până la urmă, un proces. Undeva s-a petrecut ceva, și trebuie intervenit în acel moment, nu lăsate lucrurile să evolueze. Există un moment, ce trebuie identificat, de unde lucrurile se pot rezolva mult mai ușor și mai nedureros.

Intenţionaţi să continuaţi proiectul (dezvoltat, extins în alte oraşe)?

În eventualitatea în care va aduce un bine cuiva acest proiect, dorim să continuăm, dar și să ne dezvoltăm către zonele izolate, unde informația este mai greu accesibilă, posibilitățile mai limitate… cum ar fi zona rurală. Trebuie să avem grijă de oamenii din jur – e datoria noastră, ca studenți la medicină, viitori medici.

Care consideri că sunt cele mai grave/naive greşeli pe care le facem privitor la sănătatea noastră?

Eu nu pot vorbi din punctul de vedere al unui specialist: de aceea am și chemat specialiști, doctori cu o vastă experiență și pregătire profesională, să se adreseze oamenilor. Din punctul meu de vedere, ca studentă la medicină, cred că o greșeală gravă este să ne depărtăm de echilibru.

*

Conferinţa va avea loc la Casa de Cultură a Studenţilor, începând cu ora 18. Intrarea este liberă.