10 soluţii pentru a nu fi BLANK atunci când te uiţi la lista ta cu rezolutii pentru noul an

Ai avut un final de an pe care l-ai încheiat cu o listă de lucruri pe care vrei să le faci în 2014? Ai avut şi tu o serie de atât de mult auzitele “rezoluţii”?

iStock_000017646689XSmall

Iată-ne în 2014! Cum ţi se pare lista ta? BLANK?!?! (sic!)

Te întreb asta pentru că există riscul ca la finalul fiecărui an să ne facem o listă care, de multe ori, este fie prea lungă, fie cu obiective care greu pot fi îndeplinite sau atinse. Suntem atât de obosiți în decembrie și poate, nemulțumiți că multe dintre lucrurile pe care ni le-am propus nu s-au întâmplat, încât încercam să ne binedispunem imaginându-ne câte lucruri vom face în anul ce vine. Și uite așa, ajungem să repetăm aceeași poveste an de an.

new-years-resolution

Imaginează-ți: decembrie a€“ trist că nu am făcut tot ce mi-am propus cu un an înainte -€“ apare nevoia de a simți emoții pozitive -€“ îmi imaginez câte lucruri voi face la anul – lista lungă și fastuoasă pe care greu o pot îndeplini – pe parcursul anului uit de lista mea – DAR e decembrie din nou, îmi amintesc de lista de anul trecut, fac o evaluare și iarăși – tristețe! E un cerc vicios în care ne învârtim în fiecare an și care, dacă nu îl oprim noi, va merge mereu în aceeași direcție, iar direcția nu e una care să ne fie nouă de folos.

Acum e ianuarie! Prea târziu să ne mai facem lista cu rezoluţii, DAR  un moment bun pentru a deveni puţin raţionali în legătură cu lista deja scrisă. Aşa că haide să facem în felul următor:

  1. resolutonIa lista şi uită-te acum peste ea, gândindu-te (şi tu te cunoşti suficient de bine, aşa că fii sincer!) câte obiectve poţi realiza cu adevărat;
  2. Rescrie lista în comportamente! Nu mai spune “să fiu mai bun” ci defineşte acest concept în termeni comportamentali: care sunt acele trei, cinci, zece lucruri pe care vrei să le faci şi care te vor face să fii mai bun?
  3. Dupa ce ai reformulat lista în termeni de comportamente, împarte-o în funcţie de priorităţi şi în funcţie de lunile anului (pe trimestre, de exemplu);
  4. Pune lista în agendă, astfel încât să o poţi vedea cât mai des şi, eventual, pune-o şi undeva pe/lângă/deasupra biroului;
  5. Uită-te acum la primul trimestru şi fă-ţi un plan pe săptămâni;
  6. Notează-ţi în agendă ce ai de gând să faci;
  7. Pune-ţi reminder pe telefon astfel încât, cu câteva zile înainte de a fi nevoie să faci acel lucru, să te asiguri că nu uiţi;
  8. Nu amâna!
  9. După fiecare realizare, oferă-ţi o recompensă şi, neapărat, taie de pe lista pe care ai făcut-o lucrul respectiv;
  10. Nu uita că tot ce ai trecut acolo face parte din lista ta de rezoluţii pentru noul an, lista la care tu, în decembrie, ai ţinut foarte mult şi pe care ai considerat-o ca fiind extrem de importantă. Respectă-ţi lista!

Esti la fel de… blank?

Succes! Vei face praf rezoluţiile din anul acesta!

Surse foto: theresurgence.com, jenekapela.com, personabubble.com, principalspage.com