Trăim în Europa și avem drepturi

legal 2Săptămâna aceasta, mai precis, marți, 10 decembrie a fost sărbătorită Ziua Internațională a Drepturilor Omului. S-au împlinit 65 de ani de când  Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a aprobat și a proclamat Declarația Universală a Drepturilor Omului.  Recunosc, m-am inspirat să scriu acest articol, însă raportat la drepturile și libertățile pe care le avem ca și cetățeni europeni.

Mai mult, nu știu câți dintre voi cunoașteți faptul că anul 2013 este sau a fost, căci se apropie de final, anul european al cetățenilor,  aducând în prim-plan drepturile care le revin, automat, tuturor locuitorilor Uniunii Europene, în  calitate de cetățeni ai acesteia.

Sunt sigură că tuturor vă este deja cunoscută reclama Sunt cetățean european și am drepturi. Ei bine, nu este, în  sine, o reclama ci este o campanie de informare legată tocmai de anul  european al cetățenilor 2013 și de drepturile pe care le conferă apartenența la Uniunea Europeană. Drepturile cetăţenilor europeni sunt enumerate în Partea a doua a Tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene. Ele sunt, de asemenea, înscrise în Carta drepturilor fundamentale a UE, capitolul V.

Așadar, iată care sunt câteva din aceste drepturi:

Dreptul la liberă circulaţie şi şedere pe teritoriul statelor membre şi dreptul de a nu fi discriminat pe motiv de cetăţenie

În calitate de cetăţean al UE, aveţi dreptul de a circula şi de a locui oriunde pe teritoriul UE. Trebuie, însă, să respectaţi unele condiţii. De exemplu, la intrarea în altă ţară a UE, vi se poate cere să arătaţi un act de identitate, iar pentru a pleca în alt stat membru pe o perioadă de peste trei luni, trebuie să îndepliniţi anumite condiţii care diferă în funcţie de motivul deplasării (muncă, studii, etc.).

Drepturi fundamentale

Uniunea Europeană se bazează pe următoarele valori fundamentale: demnitatea umană, libertatea, democraţia, egalitatea, statul de drept şi respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparţin unei minorităţi.

legal 1

Alte drepturi

Servicii medicale în străinătate

Potrivit legislaţiei UE, aveţi dreptul la servicii medicale în alte ţări din UE şi, în anumite condiţii, dreptul de a solicita rambursarea costurilor de la casa dvs. naţională de asigurări de sănătate.

Cu toate acestea este recomandat ca, înainte de a pleca din țară, să solicitați cardul european de sănătate, pe care îl puteţi obţine gratuit de la casa dumneavoastră de asigurări de sănătate. Cardul vă permite accesul la servicii medicale de stat în cazul în care vă îmbolnăviți sau aveți un accident pe durata șederii în altă țară din UE.

Studii în străinătate

În calitate de cetăţean al UE, aveţi dreptul de a studia într-o altă ţară europeană, în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii acesteia. Cu toate acestea, trebuie să vă informați dacă dimploma universitară pe care o dețineți este recunoscută și la ce nivel, în țara membră a UE.

Drepturile pasagerilor

Este bine să știți că atunci când călătoriți internaâional, cu trenul sau cu avionul și acestea au avut întârziere sau calatoria a fost anulată, iar problemele s-au ivit la plecarea de pe teritoriul Uniunii Europene sau la sosirea pe teritoriul acesteia, în relaţie cu o companie europeană, aveți dreptul la rambursare sau chiar la despăgubiri.

Preţuri mai mici la convorbirile pe telefonul mobil

Valoarea facturii dvs. pentru servicii de roaming pe durata şederii în altă ţară din UE nu poate depăşi un anumit plafon decât dacă îi solicitaţi operatorului acest lucru.

Puteți să aflați mai multe despre drepturile pe care vi le conferă apartenența la Uniunea Europeană, accesând http://europa.eu.

Surse foto: societatesicultura.ro, pentruvoi.ro.