Îmi doresc! Sper! Mă aștept!

Suntem învățați că putem să avem mai mult, să fim mai mult decât suntem acum, să ne depășim potențialul, să facem mai mult decât și-ar fi imaginat vreodată generațiile noastre anterioare. Toate acestea nu fac decât să ne ducă la o nevoie constantă de a ne construi așteptări tot mai mari, de multe ori nerealiste, care nu fac decât să ducă la frustrări inimaginabile. Pentru că lucrurile nu sunt așa cum m-am așteptat să fie! Avem o abilitate incredibilă de a ne face scenarii, de a ne imagina cum ar trebui să stea lucrurile. Treptat, începem să le dăm valoare de adevăr acestor scenarii și începem să credem, să ne așteptăm să se întâmple exact așa cum se întâmplă în “filmul propriu”. Devenim astfel mereu nemulțumiți. Ce face diferența? Felul în care reușim să facem diferența între ceea ce ne dorim să se întâmple și ceea ce ar trebui să se întâmple (cum ar trebui să se comporte ceilalți, ce ar trebui să avem noi, ce ar trebui să ne ofere viața). Diferența între ceea ce îmi doresc și ce mă aștept să se întâmple este colosală și este sursa cea mai mare de dificultăți emoționale.

ME_452_Expectations

Ce trebuie să fac?
Am dreptul să mă aștept doar dacă am puterea să execut! – această ecuație are capacitatea de a ne controla viitorul mai mult decât ne putem imagina. Practic, ce spune această ecuație este faptul că degeaba te aștepți să ți se întâmple anumite lucruri dacă ești conștient că nu depinde 100% de tine să se îndeplinească acel ceva, că nu tu controlezi în totalitate acea situație. A te aștepta să ți se întâmple un lucru înseamnă a spune ceva de genul: “mă aștept ca cel mic să doarmă azi” – de unde știi? Ce te face să crezi că se va întâmpla asta? Depinde numai și numai de tine? Pe de altă parte, avem dorința, speranța care spune: “mi-aș dori foarte tare ca cel mic să doarmă și m-aș bucura enorm dacă s-ar întâmpla asta dar știu că există și posibilitatea să nu fie așa, accept și mă pregătesc pentru alternativă”. Simți diferența? Această diferență face extrem de mult pentru că nimic, niciodată nu se va ridica la așteptările noastre! Asta înseamnă că vom fi mereu dezămagiți? Merităm asta? Sunt sigură că nu!
Așa că atunci cand îți contruiești lista cu dorințe ai grijă să fie o listă cu dorințe și nu o listă cu așteptări. O listă cu lucruri pe care dacă nu le primești sau prin care dacă nu treci, poți accepta asta, lucrurile a căror lipsă le poți tolera.
Amintește-ți mereu: “Mă aștept la ceva doar dacă am EU puterea să obțin! Altfel, mi-l doresc și accept că poate, uneori, nu se va întâmpla așa cum vreau eu!”

buzz-raluca
Iți doresc un wishlist…rațional!

Sursă foto: iqool.ro,