Zi de târg la Negreni, iarmarocul amintirilor

11Toamna, la Negreni vine cu foșnet de frunze ruginii și cu murmur de amintiri. În fiecare an se întâmplă aici, în luna octombrie, cel mai vechi târg din Transilvania și unul dintre cele mai cunoscute din Europa.

O imensă întindere de lucruri și oameni, kitsch, antichități și artă, amorași arborați în cuiere, tapițerii odihnind în iarbă, tablouri inșirate pe nesfârșiți metri de nailon, blănuri și haine second hand, chinezării, muzici felurite, de la arii de opera la patefon până la manele urlânde din rărunchii unor  aparate de radio din plastic roz cu argintiu. Aromă de clătite, acadele, vată de zahăr, halviță, fum de mici. Sărmăluțe, zacuscă, miere, dulcețuri și siropuri.  Ștergare brodate, animale impăiate.

O lume întreagă, cu tradițiile ei aproape uitate, cu amintirile ei negociabile, presărate pe liziera pădurii. Un amalgam de euforie și nostalgie. Mă emoționeaza extrem un colț de literatură vândută la kilogram. Amantul doamnei Chatterley, In căutarea timpului pierdut,   Mizerabilii – toate din colecția Biblioteca PentruToți. Le poți primi bonus la achiziționarea mașinii de scris Continental care odihnește pe buza unei bălți. Alături, un tânăr chipeș în straie câmpenești vinde străchini de aramă. Nu le face el, nu, nu!! Tatăl lui le face și e cam ultimul mohican deprins cu meșteșugul acesta. Cei tineri au făcut școli la oraș sau bani peste hotare, meșteșugul a rămas o nostalgie de familie. Un colț de privire-mi alunecă într-o oglindă veche de argint în al cărei cristal fermecat prinde contur viitorul – un legănel mititel sculptat în lemn de tei.

13

Cufere vechi care poartă amintiri și mai vechi, mobilier stil, stilizând foste saloane burgheze sub cerul liber. Îmi pare adesea că, printre lucrurile acestea, plutesc, fantomatic, zâmbetele, tristețurile și bucuriile celor cărora le-au umplut casa. Și, poate, viața.

[easyrotator]erc_54_1382639924[/easyrotator]

Și atunci înțeleg de ce în fiecare an, int-o zi speciala de octombrie,  revenind aici, mă încearcă un sentiment aparte. Dincolo de  îmbulzeală,  kitsch și chinezării, e un spatiu magic. Un iarmaroc al amintirilor în care-mi  place să mă plimb printre poveștile  ivite din sertarele unui scrin, colorate-n rama unui tablou, topite-n ceara unor lumânări din sfeșnice de cristal, țesute-n dantelării, surprinse-n cărți poștale ilustrate. Într-un asfel de loc, astfel de lucruri amprentate cu povești sunt cheia către iatacul tainic în care pot alchimiza trecutul cu prezentul și , poate, cu viitorul. Din iarmarocul amintirilor, adun povești vechi care potrivesc ceva nou în povestea mea, cu savoare, culoare și provocarea de a păstra armonia între vechi și nou, între trecut și prezent.

9

Târguind amintirile altora, imi ies ades în cale și de-ale mele și tocmesc  în aburii toamnei cu trecutul anului ce-a fost, să-mi lase-n prezent tot ce e mai frumos și foarte armonios iară ce e întunecos să se piarză pe vecie în bruma iernii ce va să vie!

12

Text şi foto: Oana Pele