La orizont o întrepătrundere de culori: un verde superb, uniform, care seamănă bine cu o pătură moale în care îți vine să te învelești, sau, de ce nu, o întindere albastră: de la un tucoaz la un albastru profund treci prin toata gama de nuanțe. Apoi, dacă ridici puțin privirea observi albastrul deschis, pur și nesfârșit, iar sus de tot, un glob auriu – portocaliu ce strălucește impozant, ca un rege, peste toate aceste minunate culori.
Ce să fie cu această paleta de culori? Vara cu soarele ce tronează peste toate: întinderi de iarbă grasă, păduri încă verzi și neaoșe, să fie marea mai jucaușă cu nuanțele ei multe, sau de ce nu un lac linistit, de un albastru mai sobru, calm, să fie cerul albastru imaculat uneori chiar înspre alb. Da, e vara : anotimpul culorilor și al concediilor. Toată paleta de culori o puteți găsi oriunde veți merge.
O descriere idilică a culorilor formelor de relief , atât de bine evidențiate de vară. Poate fi însă mai mult decât atât. V-ați gândit vreodată ca stând pe un șezlong la mare, la munte, la pescuit, să priviți doar… Ei bine: stați și bucurați-vă de culori și veți face cromoterapie pe gratis. Nu multă lume s-a gândit la așa ceva.
Cromoterapia este o metodă alternativă de tratament în medicină. Există centre de cromoterapie, specialiști în cromoterapie care te învață ce culori să porți ca să îți creezi o anumită stare de sănătate și spirit, oameni care te învață ce culoare să aibă alimentele pe care le consumi pentru a acționa în interiorul tău și pentru a îți trata diferite afecțiuni.
De aceea am numit soarele rege: fără el nu există cromoterapie. Pentru cromoterapie se folosesc lumina soarelui și cristalele. Sigur că și cristalele ar fi un subiect interesant de dezvoltat, dar mă rezum la soare…
Nu vreau să vă plictisesc cu date tehnice despre cromoterapie, dar vreau să știți că fiecare culoare are o anumită lungime de undă, o frecvență și o energie. De aici s-a pornit și s-a ajuns la concluzia că aceste caracteristici ale culorilor sunt benefice pentru noi, pentru sănătatea noastră trupească și a spiritului.
Vă dau câteva exemple, culorile calde precum portocaliul, galbenul ne dau energie, fericire, optimism, ne ajută în tratarea bolilor digestive, ale inimii. Verdele este important pentru vedere, sistem nervos, piele, iar albastrul ne dă liniște, ne invită la meditație, la visare, la liniște sufletească. Gândiți-vă că toate aceste culori le găsiți vara peste tot în jurul vostru. E păcat să trecem pe lângă ele și să nu le vedem.
Nu vreau să părăsesc acest ton optimist (v-am spus încă de la primul meu articol că iubesc vara, căldura și coloritul ei, că vara „înfloresc” … totul se leagă), dar v-ați gândit de ce toamna apare melancolia? Din cauza lipsei culorilor. Scade energia, ajungem la depresii, somnolență, o stare de letargie. Iarna ajungem la alb și gri, non culori. Se explică, nu?
Deci să profităm, să ne bucurăm de ceea ce ne oferă această lună. Să înmagazinăm cât de mult putem, undeva într-un colțișor din creier. Lăsați totul deoparte și priviți: natura ne oferă atât de multe lucruri bune, trebuie doar să învățăm să le luăm. Puneți-le într-un colțișor unde numai doar voi aveți acces și colorați-vă viața atunci când e nevoie.
Nu exagerez deloc atunci când spun că ador vara. Am învățat să o privesc de la o prietenă dragă, căreia îi mulțumesc.
Toate cele bune.
Surse foto: endlessspa.com, mota.ru, organicmongol.mn