Pentru că tot este vacanță și vremea este capricioasă, m-am gândit ce aș pune într-un bagaj, pe lângă obișnuitele lucruri pe care le folosesc zi de zi.
Așa am dat peste colecția mea de pălării. Am să vă vorbesc despre modul în care eu folosesc aceste pălării, în viața mea de zi cu zi. Poate veți fi surprinși să aflați că eu le folosesc și la întâlnirile în care căutăm soluții, luăm decizii sau mai mult, analizăm ce am făcut deja. Pălăriile imaginare sau reale pot aduce o contribuție în fiecare minut celui care le poartă.
Teoria pălăriilor lui de Bono este una cunoscută, poate foarte mulți ați citit despre ea, dar cred ca foarte puțini o aplicăm. De aceea, pentru că este vară și pălăriile pot să fie colorate, am să vă aduc aminte, ce înseamnă fiecare și ce simțim în momentul în care ne punem imaginar sau fizic, aceste pălării.
Când purtăm pălăria albă, ne gândim la informațiile pe care le primim și lucrurile concrete.
Cea neagră, ne vorbește despre pericole și lucruri la care trebuie să fim foarte atenți.
Pălăria roșie poate fi asociată sentimentelor de furie sau frustrare.
Pălăriile de vară, colorate, cum este cea galbenă, ne deschid numeroase oportunități.
Pălăria cea verde vine în completarea celei galbene aducând posibilitățile pe care le găsim când analizăm situațiile în care ne aflăm.
Este o bucurie ca la sfârșit să putem purta pălăria albastră pentru că ea ne ajută să găsim concluziile, gândurile, problemele devenind astfel mult mai ușoare decât atunci atunci când am pornit să purtăm pălăria albă.
A purta pălării poate fi un joc al imaginației sau un joc al realității, alegerea aparține fiecăruia dintre noi. Confucius spunea că dacă ești născut agresiv sau critic, vei putea rămâne așa toată viața. Diferența o poate face modul în care îți folosești agresivitatea sau spiritul critic, acceptându-ți sentimentele, căutând oportunități și posibilități. În aceste cazuri, te poți bucura de calitățile tale.
Folosind teoria pălăriilor, putem defini unul din înțelesurile cuvântului fericire. Prin această joacă învățăm să conștientizăm și să contribuim, fapt care stă la baza sentimentului de împlinire și fericire.
Pentru mine fericirea este progres. Atunci când motivația dispare, orice efort este în zadar.
Nu uitați în acele moment să vă puneți pălăria albă ca un punct de plecare, de a înțelege unde sunteți, de ce și pentru ce. Ordinea în care vă folosiți pălăriile este aleatoare. Vă recomand să deveniți din nou copii, să vă jucați cu lucrurile care par imposibile și să le transformați în posibilități. Imaginați-vă o valiză în care ați închis toate aceste pălării pentru că ele vă aduc provocare, multă distracție și rezolvarea fericită a tuturor problemelor.
Eu iubesc pălăriile și de multe ori, dacă au mai multe culori în ele, mă gândesc ce norocoasă sunt că pot să găsesc soluții mai rapide.
Reflecția mea pentru această săptămână este “Bucurați-vă când problemele apar, pentru că ele vă ajută să vă cunoașteți, să găsiți soluții și să progresați”.
Eu iubesc să port pălării!
Sursă foto: bhsmistler.weebly.com,