Vintage în medicină

M-am documentat să aflu exact ce înseamnă „vintage „. Ştiam, dar am vrut să fiu foarte exactă . Bine am făcut, pentru că am aflat că iniţial termenul se referea la haine vechi sau second hand, pentru ca ulterior să se refere de fapt la o atitudine, la un stil: acela de a fi la modă purtând haine mai uzate, dar care spun ceva, acela de a avea un stil clasic în modă, de a readuce un parfum al trecutului în moda de azi. Aşa am înţeles eu. Am mai aflat că „vintage” este diferit de retro. Retro se referă la o modă a secolului trecut, pe când vintage-ul se referă la moda  anilor ’30 până prin anii ’80. Nu am de gând să dezbat aici moda vintage , pentru că nu sunt expertă, dar am avut nevoie de aceste informaţii că să văd ce ar însemna vintage-ul în medicină.
Povestea mea ar începe cu un stil retro: genta de medic moştenită de la bunicul meu, care e şi acum în perfectă stare.
geanta medic
Deşi ea este din secolul trecut , numai deschizând-o încep să iasă din ea mirosurile unor remedii vintage, remedii pe care şi acum le folosim frecvent, sunt acceptate de medicină, deci sunt nişte „must-uri „.
Să vedem ce am găsit în geanta bunicului meu:
Am găsit nişte reţete vintage pentru cataplasme … Ce sunt acestea: pe scurt sunt nişte paste , făcute din diverse substanţe (plante diverse, argile, tărâţe, cartofi, apă), care sunt puse pe bucăţi de pânză, tifon şi se folosesc cu succes în tratarea unor boli. Nu cred că nu am apelat toţi, măcar o dată, la o cataplasmă cu cartofi raşi puşi în şosete când am încercat să scădem o febră, sau nu cred că nu aţi încercat aceeaşi cartofi cruzi puşi într-un săculeţ pe pieptul copilaşilor, pentru a încerca să rupeţi o tuse seacă chinuitoare. Dacă nu aţi încercat până acum, faceţi-o! Febra e la modă acum, deci putem încerca pe lângă multele tratamentele clasice şi acest remediu vintage. Veţi fi surprinşi de rezultat.
Am fost de multe ori la urgenţă cu copiii noştri… şi surpriză! şi acolo s-a aplicat un tratament vintage: o cataplasmă cu apă la temperatura camerei. Adică, pe înţelesul tuturor, copilul a fost înşfăcat, învelit într-un cearceaf ud, nu foarte rece, de către medicul urgentist, învăţat cu cele mai performante forme de tratament şi am aşteptat că temperatura să scadă?
Aţi mers la sală, aţi alergat penru a fi în formă – asta implică şi o serie de accidente, minore – să zicem  – dar dureroase şi neplăcute: entorsele. Am încercat toate metodele, de ultima oră: laser, terapie, antiinflamatoare care mai de care, dar după două zile în care v-aţi întrebat dacă e piciorul dumneavoastră sau al unui elefant, aţi încercat poate un sfat băbesc, de fapt un tratament vintage: o cataplasmă cu tărâţe de grâu şi iaurt lăsate peste noapte, produce un efect miraculos. Totuşi, sper să aveţi grijă de voi şi să nu fie cazul să-l încercaţi.
Vedeţi acum că a venit şi la noi moda ceaiurilior: au apărut multe ceainării elegante,  unde mobilierul şi accesoriile încearcă să creeze o atmosferă relaxantă, ruptă parcă din trecut, trecut în care lumea nu era atât de grăbită şi îşi delecta sufletul cu o conversaţie, o întâlnire …
Ei bine, poate că într-un astfel de cadru fără să ştiţi aţi fost cât se poate de „clasici” într-o eră cool (mă refer aici la medicamente moderne, cu nume greu de pronunţat) şi v-aţi tratat cu ceaiuri. Banalul ceai de mentă şi afine pentru diaree, ceaiul de sunătoare pentru relaxare, ceaiul de ceapă pentru tuse şi exemplele ar putea continua. Fiţi liniştiţi, aţi fost în trend.
Sigur că în geanta bunicului meu sunt încă multe chestii la „modă”: măşti de faţă, argilî, bicarbonatul… am putea vorbi de ele mult timp.
Ceea ce am vrut să spun de fapt este că aceste remedii „vintage” şi chiar „retro”, recunosc, nu trebuie uitate. Folosite doar ele sau în combinaţii cu tratamentele moderne, sunt convinsă că au rezultat şi că la fel ca şi în modă, îşi au locul lor binestabilit.
Multă sănătate!