Adina Foldager, despre alegeri și familie

Adina Foldager, Co-owner Adinish: „În această lume tehnologizată a cărei victime suntem și noi, ținem foarte tare la momentele noastre hygge. Organizăm tot felul de activități cu copiii pentru a evita să stea lipiți de Ipad-uri. Gătim împreună, mergem la înot, ne uităm cu toții la un film înghesuiți în același pat, jucăm jocuri împreună, le invităm prietenii la joacă, și lista poate continua la nesfârșit.”

ADINISHINTERVIU2 (1)

Cine este Adinish?

Adinish este un concept dedicat designului interior și al puericulturii și se adresează părinților care apreciază designul remarcabil, produsele de calitate. Produsele noastre au o abordare durabilă, precum și un simț de responsabilitate în ceea ce privește mediul înconjurător și societatea.

Adinish suntem noi: Ture și Adina, Andrei și Ioana (chiar dacă Ioana nu este vizibilă, ea își aduce constant contribuția la bunul mers al afacerii noastre de familie). Bineînțeles, că si copiii noștri  (Annabella, Bertil și Anne-Marie) pot fi considerați ca făcând parte din Adinish, având în vedere că viața alături de ei ne influențează și ne inspiră în alegerea mărcilor și produselor pe care le propunem.

Sunteți îndrăgostiți de cultura scandinavă. De unde a pornit această pasiune?

Pentru mine și Ture este viața noastră de zi cu zi, deci este mai mult decât o pasiune. Trăim în Danemarca, copiii noștri merg la școală în Danemarca și baza noastră este acolo. Călătorim foarte mult și ne împărțim munca în așa fel încât să nu neglijăm viața de familie.

Ture este danez, alt stil nu cunoaște. Eu am fost mereu pasionată de design, iar stilul scandinav m-a impresionat întotdeauna prin simplitate.

Cunoști sentimentul acela când vezi o piesă de mobilier sau o decorație și te gândești: „De ce nu mi-a venit mie ideea aceasta?” Designul scandinav este pur și simplu genial după părerea mea, pentru că deși este foarte minimalist și orientat spre funcționalitate, îți oferă acest „wow effect”.

Prietenia cu Ioana si Andrei durează de ani de zile. Ei au descoperit cultura scandinavă prin intermediul nostru și și-au însușit-o imediat, fiind foarte potrivită cu stilul lor de viață. Prin prisma job-urilor lor, ei au fost puși în situația să trăiască în diferite țări, ceea ce a însemnat că, de fiecare dată, a trebuit să își recreeze confortul unei case. Astfel, s-au identificat foarte bine cu stilul scandinav pentru că funcționalitatea și simplitatea lui se potrivesc în orice gen de locuință.

Ce aleg părinții din România și ce aleg părinții din Danemarca atunci când fac cumpărături pentru bebeluș sau pentru camera lui? 

În general vorbind, toți părinții au nevoie de aceleași produse pentru bebelușii lor.

În Danemarca, părinții sunt extrem de interesați să știe din ce materiale sunt confecționate produsele și dacă au fost testate conform normelor europene. Produsele și mărcile care promovează  bumbacul organic, vesela de masă din bambus,  condițiile de lucru echitabile și o producție prietenoasă mediului sunt foarte apreciate de părinți.

Părinții danezi pun foarte mult accent pe detalii, pe finisaje, pe cusături și pe nuanțe. Apărătoarea laterală de la pătuț trebuie să se potriveasca cu salteluța de înfășat, cu babynest-ul cu scutecele multifuncționale și așa mai departe. Acesta este motivul pentru care mărcile scandinave crează un imprimeu care reapare în întreaga colecție prin intermediul diverselor produse.

Este foarte important ca locuința să fie aerisită, fără accesorii și decorații care încarcă inutil, iar cum în mare parte a anului vremea este mohorâtă, părinții optează pentru culori luminoase și materiale naturale.

Cred că în România trebuie să avem în vedere că cea mai mare parte a populației dispune de spații mici de locuit. Așadar, cu atât mai mult, suntem de părere că un decor aerisit este foarte important atât pentru părinți, cât și pentru copii.

În altă ordine de idei, danezii au în vedere să păstreze o armonie între stilul de viață deja existent al părinților și schimbările inerente determinate de apariția copilului în viața lor. Suntem de părere că și părinții români încep să adopte acest stil, dar sunt încă la început. Una dintre misiunile noastre este chiar aceea de a îi inspira si a îi sprijini în acest demers.

ADINISIHINTERVIU1
Mediul în care cresc copiii influențează mult dezvoltarea lor, atât fizică, cât și cognitivă și emoțională. Cum își cresc părinții copiii în Danemarca? Există diferențe majore comparativ cu țara noastră?

Există cu siguranță diferențe culturale, dar și legate de tradiții, însă noi nu suntem de părere că ar exista un standard în ceea ce privește creșterea copiilor. Fiecare familie este unică și își dezvoltă propriul mod de funcționare. Cu toate acestea, personal, cred că ne confruntăm cu toții cu aceleeași provocări indiferent de origine.

Dar hai să vă povestesc despre doua situații care pe mine m-au surprins și care evidentiază foarte bine diferențele dintre culture: Annabella si Bertil au facut grădinița în aer liber. Indiferent de vreme, activitățile din timpul zilei se desfășurau afară. Inițial, mi s-a părut ceva îngrozitor, dar mai târziu m-am obișnuit cu idea. Ei erau cei mai fericiți. Cred că oricărui copil îi face o mare plăcere să se tăvălească, să se mozolească, să alerge și să se joace. Iarna erau îmbrăcați foarte gros cu niște salopete speciale și aveau căciulițe de tip cagulă, doar cât să le iasă afară năsucul și ochișorii. Cum toți copii erau îmbrăcați la fel, era o provocare să îi găsim printre ceilalți la terminarea programului, dar, din fericire, ei ne vedeau pe noi și veneau alergând. Trebuia să ne asigurăm că nu luăm acasă copiii altor părinți. Nu sunt sigură dacă are vreo legătură cu acest mod de a crește copiii sau este vorba doar de gena bună, însă copiii noștri nu sunt mai deloc bolnavi.

Când Annabella avea vreo 7-8 ani a venit acasă, după școală, și povestea că profesorii au invitat un vânător care a venit cu o caprioară moartă și au disecat-o ca să învețe despre organele ei. Am încremenit și, desi, sunt conștientă că aceste lucruri fac parte din viață, mi s-a părut că este prea devreme să fie confruntați cu astfel de imagini. Cu toate astea, pentru Annabella a fost o experiență foarte interesantă, a învățat lucruri noi, nu a fost traumatizată, din contră, povestea cu mare plăcere despre toate cunoștințele acumulate în acea zi.

Cum ți-ai descrie familia și casa în care locuiți? Hygge face parte din modul vostru de viață? 

Suntem o familie patchwork, Annabella și Bertil sunt copiii lui Ture, iar eu sunt cum mă descriu ei „Bonus Mor” – o mamă bonus. Erau foarte mici când am intrat unii în viața celorlalți și de atunci ei sunt pentru mine copiii mei. Împărțim custodia cu mama lor și soțul ei, și ne simțim extrem de norocoși că avem o relație foarte respectuoasă și strânsă cu ei, ceea ce ne permite să ne concentrăm asupra intereselor copiilor.

Casa noastră este decorată foarte simplu în nuanțe de alb și negru. Ne place să avem poze cu cei dragi și mie, personal, îmi place foarte tare să am mereu flori proaspete în vază.

Camerele copiilor sunt nota discordantă la această simplitate. Ei au gusturi și păreri în acord cu vârsta lor, dar sunt sigură că este doar o fază și le va trece.

Hygge face parte din viața noastră și chiar din viețile tuturor din Danemarca. Hygge este o descriere pentru orice activitate făcută cu plăcere sau una care este foarte confortabilă. Hygge poate fi chiar și o ședință la serviciu cu un coleg drag, o cină cu prietenii sau chiar și o seară relaxantă cu un pahar de vin și o carte bună. Hygge este o reflecție despre a constata cât de norocoși suntem că avem șansa să ne bucurăm de astfel de momente.

În această lume tehnologizată a cărei victime suntem și noi, ținem foarte tare la momentele noastre hygge. Organizăm tot felul de activități cu copiii pentru a evita să stea lipiți de Ipad-uri. Gătim împreună, mergem la înot, ne uităm cu toții la un film înghesuiți în același pat, jucăm jocuri împreună, le invităm prietenii la joacă, și lista poate continua la nesfârșit.

Există ceva ce definește cultura daneză de creștere a copiilor? 

Aș descrie cultura daneza, în ceea ce privește creșterea copiilor, ca fiind una foarte conectată cu natura. De exemplu, toate famiile își lasă bebelușii să doarmă câteva ore pe zi afară, în aer liber. Cumpără niște cărucioare special, care sunt foarte mari și își „parchează” micuții în fața casei sau în grădină pentru somnul de prânz. Despre grădinițele daneze v-am povestit deja… Danezii nu vor spune niciodată „nu ieșim afară pentru că plouă” (probabil că nu ar mai ieși deloc atunci). Există mereu haine adecvate pentru orice vreme și activitate afară.

Dacă ar fi să dai un sfat pentru un proaspăt părinte, care ar fi acela?

Dacă ne raportăm la industria de puericultură, unde suntem noi activi, recomandăm  părinților ca înainte de achiziționarea oricărui produs să facă o documentare aprofundată. Este important să verifice tipul de material din care este confecționat respectivul produs, testele obținute de acesta, acolo unde este cazul, nivelul de siguranță oferit etc.