Victor Ioan Frunză: „Perioada teatrală pe care o traversăm denotă o stare febrilă provenită din dizgrație și dintr-un deficit de demnitate“

Regizorul Victor Ioan Frunză a declarat, la gala premiilor UNITER, că „perioada teatrală pe care o traversăm denotă o stare febrilă provenită din dizgrație și dintr-un deficit de demnitate“, făcând referire la marile pericole care pândesc această profesie.

Victor Ioan Frunză a urcat pe scenă Teatrului Național din Timișoara, unde a avut loc cea de-a 25-a ediție a galei premiilor UNITER, pentru a primi Premiul de Excelență.

FOTO: Adi Bulboacă
FOTO: Adi Bulboacă

„În lumea reală a teatrului – foarte deosbită de această atmosferă festivă, îndreptățită și ea firește -, teatrul  și noi înșine suntem pândiți de mari pericole: pierderea libertății în numele libertății, uniformizarea în numele diversității, disprețul legii în numele legalității, birocratizarea artei teatrale și apariția experiților pregătiți să conducă artiștii considerați prea proști să poată gestiona teatrele“, a spus Victor Ioan Frunză, precizând că „perioada teatrală pe care o traversăm denotă o stare febrilă provenită din dizgrație și dintr-un deficit de demnitate“.

Regizorul a adăugat că teatrul romnesc de după 1989 e împărțit în triburi – tineri, bătrâni, independenți, conservativi, performativi, inovativi, avangardiști, workshop-iști, UNITER-iși, anti-UNITER-iști, provocativi – și fiecare vrea să fie „cea mai influentă confesiune teatrală din România“.

„Radicalizarea tribală a dus la ideea dezvoltării teatrale prin darwinism și eugenie. Se încearcă psihozarea mediilor teatrale pe tema îmbătrânirii și a sclerozării. Tot felul de flăcăi tomnatici sau nebăgați în seamă folosesc prilejul să iasă în față pe tema prospețimii și a noutății. Este și rezultatul lipsei de încredere în mecanismul teatral natural. Se ajunge la instituirea unor grile fără precedent, cotații în funcție de vârste, de teme, de gen, de locații neconvenționale, asemănări cu tendințele occidentale – așa cum ne relatează unii care au fost acolo -, când e știut că arta autentică nu e imitativă și are tendințe personale, asta fiind condiția ei de a fi“, a mai declarat Victor Ioan Frunză, adăugând că „apariția unei noi și stufoase birocrații culturale, în numele eficacității teatrale, a făcut ca teatrul să fie ceva mai puțin legat de oameni și ceva mai mult legat de bilanțuri“.

La gala premiilor UNITER, producția „Amadeus“, pusă în scenă de Victor Ioan Frunză la Teatrul Metropolis din București, a câștigat Premiul pentru cel mai bun spectacol, iar Andrei Huţuleac a fost recompensat cu Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, pentru rolul Wolfgang Amadeus Mozart, compozitor din spectacolul „Amadeus“.

„Este, cu adevărat și fără niciun fel de urmă de falsă modestie, mai puțin meritul meu și mai mult meritul echipei din care fac parte. Îmi doresc ca, în cel mai scurt timp, sau într-un timp rezonabil, sau în orice timp, ceea ce facem noi în cadrul acestei trupe fără nume, direcționate scenic de domnul Victor Ioan Frunză, să fie perceput mai puțin ca un animal ciudat cu trei capete și mai mult ca ceea ce este de fapt: un model de bună practică în cadrul unei bresle minunate, dar care suportă îmbunătățiri“, a spus Andrei Huțuleac, la gala UNITER.

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal a fost câștigat de Ana Ularu, pentru rolul A din spectacolul „O intervenţie“, la Teatrul ACT din Bucureşti.

Cât despre Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, acesta a fost câștigat de Gheorghe Visu, pentru rolul Nozdrióv, moşier din spectacolul „Suflete moarte“, la Teatrul de Comedie Bucureşti, iar Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar i-a revenit Anei Ciontea, pentru rolul Koróbocika, Nastasía Petróvna, moşiereasă din spectacolul „Suflete moarte“.

Premiul pentru debut a  fost câștigat de Iustinian Turcu, pentru rolul Georg din spectacolul „Martiri“, la Teatrul Naţional „Radu Stanca“ Sibiu – Secţia Germană.

Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic a mers către „Biblia Neagră a lui William Blake“, scenariul şi regia artistică Ilinca Stihi, producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune, iar Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru TV – „Vandalul“, de Hamish Linklater, regia şi adaptarea Andreea Vulpe, coproducţie a Societăţii Române de Televiziune (Casa de Producţie a TVR) – Teatrul UNTEATRU.

FOTO: Adrian Piclișan
FOTO: Adrian Piclișan

La cea de-a 25-a ediție a galei premiilor UNITER, Premiul pentru cea mai bună regie a mers către Yuri Kordonsky, pentru regia spectacolului „În adâncuri“, la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, iar Premiul pentru cea mai bună scenografie i-a revenit lui Dragoş Buhagiar, pentru scenografia spectacolului „Cafeneaua“, la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri“ Iaşi.

Doina Papp a câștigat Premiul pentru critică de teatru.

Nominalizările au fost făcute de un juriu de selecţie alcătuit din criticii de teatru Monica Andronescu, Alice Georgescu şi Mircea Morariu.

Juriul final, care a desemnat câştigătorii, a fost format din Alexandru Darie – regizor, Luana Drăgoiescu – scenograf, Dana Dogaru – actriţă, Florica Ichim – critic de teatru, Maria Sîrbu – jurnalist cultural.

În cadrul Galei au mai fost acordate Premiile Senatului UNITER, Premiul oferit de către Preşedintele UNITER, Premiul Mecena, Premiul British Council (premiu găzduit) și Premiul pentru cea mai bună piesă românească a anului 2016.

Premiu de Excelenţă a fost câștigat de regizorul Victor Ioan Frunză, iar premii pentru întreaga activitate au primit actrița Mariana Mihuț, actorul Dionisie Vitcu, regizorul Silviu Purcărete, scenografa Luana Drăgoiescu și criticul de teatru Mariana Voicu.

Premiul special pentru proiecte inedite şi realizări remarcabile a fost acordat Teatrului Naţional „Mihai Eminescu“ din Timişoara pentru realizarea Sălii 2 (Manej).

FOTO: Adrian Piclișan
FOTO: Adrian Piclișan

Scenografa Eugenia Tărășescu-Jianu a primit premiul special pentru o carieră excepţională în teatrul de păpuşi şi marionete.

Un Premiu special a fost acordat Facultăţii de Teatru din cadrul Universităţii de Arte „George Enescu“ din Iaşi pentru contribuţia întregului corp universitar la dezvoltarea vieţii teatrale şi culturale naţionale.

De asemenea, actrița Irene Flamann Catalina a primit Premiul special pentru o viaţă dedicată Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara.

Premiul pentru cea mai bună piesă românească a anului 2016, concurs organizat de UNITER sub egida Casei Regale a României, i-a fost acordat lui Petre Barbu, pentru „Masa puterilor noastre“.

Premiul Preşedintelui i-a fost acordat Simonei Neumann, director executiv al Asociaţiei „Timişoara 2021, Capitală Europeană a Culturii“, iar Premiul Mecena a mers către Mircea Stoian, conducătorul firmei SC GAUSS SRL.

Premiul special British Council (premiu găzduit) i-a fost acordat Marinei Constantinescu, directorul artistic al Festivalului Naţional de Teatru, pentru activitatea de sprijinire şi promovare a relaţiilor culturale româno-britanice

Cea de-a 25-a ediție a galei premiilor UNITER a avut loc luni, 8 mai, la Teatrul Național „Mihai Eminescu“ din Timișoara.