S-a ridicat cortina pentru cea de-a 32-a ediție a Festivalului Național de Teatru

Festivalul de Teatru

În perioada 5-13 noiembrie 2022, iubitorii de teatru din capitală se pot bucura de o serie de spectacole și discursuri performative atent alese de echipa curiatorială a consacratului Festival Național de Teatru (FNT).

Anul acesta, întregul eveniment gravitează în jurul conceptului dual „Granițe fragile. Istorii fluide”, ce urmărește reprezentarea unor abordări și tendințe estetice relevante în teatrul românesc de azi. Reprezentările artistice, care se vor desfășura pe scenele mai multor teatre din București, îi invită pe spectatori să interpreteze liber conceptul abordat de organizatori. Secțiunea „Granițe fragile” propune observarea unor estetici hibride, ce înglobează interferențe cu alte genuri, integrarea tehnologiilor, precum și un joc actoricesc dinamic și îndrăzneț. Pe de altă parte, secțiunea „Istorii fluide” grupează spectacole care interoghează prezentul prin reflexele trecutului, relevate prin istorii colective, familiale, ce chestionează episoade controversate din istoria oficială prin prisma unor perspective subiective.

În premieră, Festivalul Național de Teatru acordă o atenție specială prezenței artelor performative în școli și licee, precum și elaborării unor formate de ateliere și întâlniri dedicate mediului universitar și tinerilor absolvenți ai Școlilor de Arte. Alături de spectacolele propriu-zise și activitățile educaționale, FNT propune dezbateri, vernisaje, precum și un târg al cărții de teatru, care va promova aparițiile editoriale semnificative din ultima perioadă, facilitând totodată și întâlniri cu autorii.

Tehnologia și arta dramatică se îmbină armonios în această ediție a festivalului, prin includerea unor instalații performative și creații online și VR, ca răspuns direct la transformările semnificative ale limbajelor artistice din perioada pandemică, în care teatrul online a devenit o formulă agreată de public.

Programul festivalului se poate fi accesat prin acest link.

Producători

Festivalul Național de Teatru este produs de Asociația UNITER – Uniunea Teatrală din România. Coproducător: PRIMĂRIA MUNICIPIULUI BUCUREȘTI prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București. FNT este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii. Partener: Institutul Cultural Român