Astăzi este Ziua Mondială a Teatrului

Ziua Mondială a Teatrului este sărbătorită anual pe data de 27 martie. Creată de Institutul Internaţional de Teatru în cadrul Congresului Mondial din 1961, la Viena, Ziua Mondială a Teatrului a fost sărbătorită prima dată în 1962, în ziua în care se deschidea stagiunea Teatrului Naţiunilor, la Paris.

Au trecut, așadar, 55 de ani de când, în întreaga lume, sunt organizate evenimente speciale cu această ocazie. Ziua Mondială a Teatrului este considerată o sărbătoare pentru cei care pot vedea valoarea și importanța acestei forme de artă – teatrul – și, tototdată, este un apel pentru guverne, politicieni și insituții care nu au recunoscut încă valoarea sa.

De asemenea, în fiecare an, o personalitate din lumea culturală este invitată să-și exprime ideile despre acest eveniment, printr-un mesaj care se transmite la nivel internațional.

Primul astfel de mesaj a fost scris de Jean Cocteau, în 1962. Printre personalitățile care au transmis mesaje cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului se numără Arthur Miller, Pablo Neruda, Wole Soyinka, Vaclav Havel, Eugene Ionesco, Robert Lepage, Edward Albee, Dario Fo, John Malkovich și Peter Brook.

Anul acesta, mesajul este scris de actrița franceză Isabelle Huppert.

„Pentru mine, teatrul este celălalt, este dialogul, este absența urii. «Prietenia dintre popoare» – acum, nu știu prea bine ce înseamnă asta, dar eu cred în comunitate, în prietenia între spectatori și actori, în legătura de durată între toți oamenii pe care teatrul îi aduce împreună. (…) Teatrul ne protejează, ne adăpostește… Cred că teatrul ne iubește… la fel de mult cât îl iubim și noi“, se arată în mesajul transmis de Isabelle Huppert.

În România, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, se desfășoară cea de-a 16-a ediție a programului UNITER Campania Naționala „Artiștii pentru artiști“, realizată în parteneriat cu instituțiile de teatru din București și din țară. Campania se adresează oamenilor de teatru care au nevoie de ajutor. Anul acesta, 33 de instituții de teatru au programat spectacole ale căror încasări se direcționează către Fondul de Solidaritate Teatrala.

Actrițele Dorina Chiriac și Maia Morgenstern sunt amabasadori ai Campaniei „Artiștii pentru artiști“ 2017.

„Artistul nu devine dispensabil scenei odată cu înaintarea lui în vârstă. Lumea în care trăim a așezat absurd artistul în rând cu alte ocupații din care te retragi la timp pentru o odihnă bine meritată. Artistul nu își caută odihna. Timpul activ al unui artist durează toată viața. Retragerea din scenă înseamnă pentru el retragerea din viață. Lumea trebuie să-și schimbe atitudinea“, spune Dorina Chiriac.

La rândul său, Maia Morgenstern, mesager al acestui important demers social, spune: „Cred că artiștii noștri mari, artiștii în vârstă, artiștii aflați în dificultate acum au mare nevoie de susținerea noastră, a tuturor“.

Mai multe informații despre spectacolele care se joacă, anul acesta, sub semnul „Artiştii pentru artişti“ se găsesc pe site-ul UNITER.