Concert vocal-simfonic – Patimile dupa Matei – la Filarmonica „Transilvania”

Filarmonica de Stat „Transilvania” invită clujenii, în Joia Mare, la un concert vocal-simfonic, sub bagheta dirijorului olandez Jan Stulen. Corul şi Orchestra, alături de corul de copii „Junior Vip” şi soliştii Daniela Păcurar (Soprană), Mihaela Işpan (Mezzosoprană), János Szerekovan  (Tenor),  Cristian Hodrea (Bariton), Petru Burcă (Bas), Beniamin Pop (Bas), vor interpreta Oratoriul „Patimile după Matei”, de Johann Sebastian Bach. Concertul va avea subtitrare în limba română.

Momentul crucificării lui Iisus este surprins în Evangheliile după Matei, Marcu, Luca şi Ioan. Textele sunt recitate în liturghiile din Duminica Floriilor, din zilele de miercuri, joi şi vineri din Săptămâna Mare. Încă de timpuriu, a fost dezvoltat un anume stil de a le recita, iar primele adaptări polifonice datează încă din secolul al XV-lea.

La vremea lui Bach, aceste adaptări suplimentau povestirea biblică prin texte poetice noi în forme muzicale diverse, de la recitative la corale cântate de credincioşi. Bach a fost cel care a adăugat arii splendide, dar şi coruri de început şi final, şi a exploatat la maximum potenţialul expresiv al acestui gen. Auzim nu doar personajele dramei, ci şi personaje anonime care comentează acţiunea în arii elaborate, precum şi membri ai congregaţiei, în melodiile de coral, aici armonizate foarte bogat. Perspectiva realizată de Bach este aproape cinematică, prin combinaţia de acţiune şi comentariu, prin cântarea corală şi solourile de virtuozitate care opresc, pentru un moment, desfăşurarea acţiunii.

Biletele se găsesc la agenţia de bilete a Filarmonicii şi online, pe biletmaster.ro.