Șase clujeni au realizat o colecţie interdisciplinară inedită, inspirată de opera lui Brâncuşi

Madame Pogany şi Constantin Brâncuşi sunt temele în jurul cărora şi-au concentrat talentul creativ şase prieteni, artişti clujeni din domenii diferite, pentru a crea o colecţie unicat în România: “Nu mă uita”. Colecţia este o încercare personală a fiecărui autor de a transpune în realitate iubirea și dialogul imaginar dintre Brâncuși și muza sa, Madame Pogany şi va fi prezentată la Romanian Design Week (RDW) 2015, cel mai mare eveniment dedicat designului românesc, care va avea loc între 15 și 24 mai.

Cei şase artişti sunt: Genoveva Hossu, decorator, Andreea Radu, pictor, Daniela Maier, arhitect, Ioan Sumedre Jr., ceramist, Lucian Broscățean, fashion designer și Chef Adrian Hădean.

toti pt unul

După ani de zile în care i-a studiat și admirat opera geniului creator Constantin Brâncuși, Genoveva Hossu, care e și inițiatoarea proiectului, a simțit că e momentul să readucă, în atenția publicului, profunzimea și actualitatea operelor marelui artist.

Așa s-a născut proiectul experimental “Nu mă uita”, în care aportul creativ al celor șase s-a concretizat într-o colecție neconvențională, ce îmbină armonios rafinamentul avangardei pariziene, cu simplitatea artei tradiționale românești.

În cadrul RDW, “Nu mă uita” va fi lansat în premieră și va lua forma unei colecții prototip, în care vor fi prezentate doar o parte dintre obiectele create. În aceeași perioadă, 15-24 mai, va fi expusă și o colecție permanentă la sediul 360 HUB, urmând ca, din 12 iunie, aceasta să fie adusă mai aproape de clujeni, la Muzeul Satului.

Obiectele, confecționate din materiale neconvenționale, reprezintă viziunile diferite ale autorilor asupra acestui dialog imaginar dintre geniu și muza sa. Astfel, Andreea Radu a realizat o pictură pe pânză de tablou, inspirată din motivele populare gorjene, care va acoperi un scaun din lemn, creat de Genoveva Hossu, și care poartă numele simbolic scaunul lui Pogany. Ioan Sumedre Jr. va expune o serie de farfurii pe perete, așa cum dictează vechile tradiții românești, și câteva vaze înalte, care amintesc de coloanele lui Brâncuși. Daniela Maier a lucrat de zor la câteva corpuri de iluminat, menite să unifice și să aducă lumină peste toate obiectele colecției, reprezentând, în același timp, un gest simplificat de deschidere și comunicare.

design

Lucian Broscățean va bucura publicul cu câteva piese vestimentare de inspirație sculpturală,iar Adi Hădean va pregăti o prăjitură Pavlova, al cărei aspect amintește de textura pietrei cu care prefera să lucreze marele artist român.

Pe lângă acestea, colecția va cuprinde mai multe piese de mobilier și design de produs, realizate de Genoveva Hossu, care vor da amprenta finală a spațiului “Nu mă uita”: canapeaua din rumeguș, scăunelul lui Pogany, Masa Tăcerii, dormitorul “Nu mă uita” și altele.

Proiectul e un omagiu adus geniului creator al marelui sculptor Constantin Brâncuși și îşi propune să exprime dualismul universal, un dualism care îi caracterizează şi lucrările Genovevei Hossu,  inițiatoarea “Nu mă uita”: o combinație între vechi și nou, rece și cald, linii fine și accente puternice.