Doi canadieni, Oliver Ryffel şi Tayler Adams-Gladue, şi-au deschis un restaurant aparte în Cluj. Off the Wall e numele şi off the wall e şi conceptul prin care restaurantul din Piaţa Muzeului se remarcă pe piaţa clujeană.
După ani de călătorit prin Europa, pentru Oliver, Clujul a fost locul unde a simţit nevoia să se întoarcă. A dat aici de mulţi oameni prietenoşi, iar oraşul i-a lăsat o impresie bună de la început.
Cei doi se ştiu de 16 ani şi voiau să îşi deschidă un restaurant de ceva vreme, iar România este locul unde acest lucru a fost mai accesibil. Au cercetat piaţa restaurantelor din Cluj, au observat că nu sunt bistro-uri cu specific american şi mai ales, că clujenii au de ales între două variante: fie fast-food-uri, cu mâncare ieftină, dar deloc proaspătă, fie restaurante cu preţuri mari.
Cu experienţă în spate, atât pe plan legal, Oliver fiind avocat de profesie, dar şi când vine vorba de bucătărie, deoarece Canada este o ţară ce musteşte de multiculturalitate, cei doi au deschis Off the Wall, un restaurant unde sunt aşteptaţi atât studenţii, cât şi cei care vor să ia masa într-un local plăcut, cu o atmosferă prietenoasă, caldă şi, mai ales, într-un spaţiu în care nu se fumează.
În 2013 s-au mutat la Cluj, iar din iunie 2014, au deschis restaurantul. Printre primele lucruri pe care se bazează Off the Wall e prospeţimea ingredientelor, mâncărurile având la bază produse locale. Chef Tayler este impresionat de calitatea produselor locale româneşti, bineînţeles, iubeşte sarmalele, şi se bucură de ceea ce poate improviza în meniul restaurantului, unde clujenii pot savura oricând un burger ca la el acasă.

„Am observat că oamenii de aici consumă foarte mult produse de la fast-food-uri şi nu profită de produsele locală. Noi vrem să arătăm că se poate face mâncare bună şi cu ingrediente proaspete. Vrem ca Off the Wall să devină un loc unde să poţi veni şi reveni oricând, avem meniuri pentru familii, meniuri care se pot împărţi, cu preţuri pe care şi un student şi le permite din când în când”, ne-a spus Taylor.
Pentru fanii Michael Jackson, Off the Wall poate duce cu gândul la albumul artistului, pentru cei doi care au dechis restaurantul din Cluj cu acest nume, ideea le-a venit într-o seară, într-un bistro din Edmonton, când erau în căutarea unui nume „to be simple but to be off the wall” şi apoi n-au mai stat pe gânduri. Mai exact, ceva neconvenţional, neobişnuit, outside the box, dacă vă e mai la îndemână. Iar faptul că e vorba de doi canadieni care au deschis un restaurant cu specific nord-american în Cluj, nu e singurul lucru off the wall.
Nebunia şi originalitatea restaurantului vine prin conceptul altfel prin care se remarcă. În restaurant veţi descoperi, pe lângă meniul care se schimbă în funcţie de sezon, de bucatele ieşite din comun faţă de ce ne-au obişnuit restaurantele clujene, o bucătărie deschisă, în care bucatele proaspete de la producătorii locali se transformă în mâncăruri pentru toate gusturile şi un personal mai mult decât prietenos. De asemenea, clujenii sunt aşteptaţi să descopere o selecţie delicioasă de vinuri româneşti.
„Feedback-ul a fost unul pozitiv pentru un restaurant independent, ne bazăm foarte mult pe recomandările celor care mânâncă aici, mulţi se întorc cu prietenii lor, de când am deschis au venit şi foarte mulţi turişti străini şi au fost încântaţi de ce au decoperit aici, spunând că s-au simţit ca într-un restaurant de la ei de acasă”, ne-a povestit Oliver.



Fiind un local pentru nefumători, afară, la ţigară, am dat de Larisa, una dintre angajate, care mi-a mărturisit că e foarte încântată de mediul în care lucrează şi că sunt toţi prieteni şi încearcă mereu să îi înveselească pe toţi cei care le trec pragul.
Cei doi au învăţat multe în timpul petrecut aici şi spun că învaţă în continuare. De asemenea, Chef Taylor e deschis să-i înveţe pe alţii, la rândul lui, să le explice clienţilor, dar şi altor doritori felul în care acesta vede şi prepară mâncarea.

“De revelion şi apoi de la anul sperăm să avem şi seri cu concerte jazz. Tot de anul viitor vrem să introducem şi masa bucătarului, cu un meniu special, care va fi explicat clienţilor şi degustare de vinuri. Este vorba de un tasting menu, ce cuprinde la 4 la 15 feluri de mâncare. De asemenea, cei care vor să mă invite, în calitate de chef pentru diverse ocazii, la ei acasă, vor putea face asta”, ne-a mai povestit acesta.
Pentru seri cu mâncăruri savuroase, vinuri bine alese, muzică şi o atmosferă prietenoasă, adusă parcă de pe alt continent, în miezul Clujului, puteţi descoperi Off the Wall.

Foto: Diana Câmpean şi Arhiva Off the Wall







