Un drog numit Amsterdam

„Aş mai vrea să merg la Paris”, zicea Iulia noastră într-o dimineaţă. Urmează întrebarea firească „ai mai fost?”. „Nu, dar am mai vrut”. Aşa e şi cu Parisul meu, care ar putea fi metropola mea preferată, doar că nu am ajuns încă acolo.

Gândul îmi zboară azi spre Amsterdam, un loc în care am ajuns acum ceva vreme. Poate să pară o alegere cel putin ciudată, ştiu. Eşti mama responsabilă, ai familie, copil şi o carieră în ascensiune. Deci n-ai cum să te gândeşti la Amsterdam. Dar cum Parisul e încă pe lista de aşteptare, o să mă întorc cu gândul la Amsterdam.

În timp ce scriu sunt cu mintea cu mulţi, mulţi ani în urmă. Tânără, studentă, proaspăt ajunsă în Olanda pentru şcoală, într-un cămin cu 40 de băieţi. Cărora mi-a fost clar, destul de rapid, că le-am stricat feng-shui-ul. Să zicem doar că nu eram cea mai populară fată din clădire.

Doar că urma să trăiesc ceva vreme acolo, aşa ca trebuia să devin de-a casei. Astfel, weekendurile au început să devină poveşti fără sfârşit, cu vizite la fel de fără sfârşit în celebrele red lights districts, prin coffee shopuri, alături de colegii mei. Treabă de băiat, ce mai… Asta, sau puteam rămâne să croşetez şosete, lucru la care nu chiar mă pricep.

Chiar şi aşa, am reuşit şi chestii de fete, ştiţi voi. Să te îndragosteşti la Amsterdam e şi mai ciudat, vă spun eu. Din tot felul de motive, pe care nu le enumăr aici. Pe lângă băiatul de care m-am îndrăgostit, îmi aduc aminte de Manu Chao pe care l-am descoperit tot atunci, de oameni de toate felurile şi culorile, de prietenii care au supravieţuit anilor, de cum poți alege drogurile sau nu. Şi cum asta depinde numai de tine.

Amsterdam e pentru mine locul cu amintiri dragi, dintr-o altă realitate şi dimensiune. Acolo timpul stă în loc sau trece prea repede.

Aaa, am uitat de lalele. Şi de biciclete.

 

 

Sonia Nechifor
Sonia Nechifor

Lumea îmi spune simplu: Sonia. Sunt specialist în comunicare, atât la birou, cât și în timpul liber. Îmi place să fac lucrurile „ca la carte”, să găsesc ideile simple care să transforme gânduri obișnuite în fapte extraordinare.