Topul celor 24 de ore

As începe acest articol, prin a întreba ce înseamnă competiția și cum poate ea să ne ajute nu doar să performăm profesional, ci să performăm ca oameni zi de zi. Acest subiect al topurilor mă duce cu gândul la a crea modele care ne pot inspira și ajuta să devenim în fiecare zi mai buni.

De multe ori, ideea clasamentelor –  locul I, II sau III –  ne spune despre performanța obtinuță la un moment dat sau ne poate ajuta să urmărim punctual evoluția noastră. În spatele fiecărui clasament se ascunde de fapt, munca.

Mi-ar plăcea să vorbesc despre aceasta. Munca este ceea ce ne ajută să fim astăzi mai buni decât ieri și să ne dorim în fiecare zi rezultate tot mai bune. Sentimentul de a munci și de a crea valoare începe din sala de grădiniță și continuă pe băncile școlii.

Lucrul care contează cel mai mult este să ne dezvoltăm încrederea în sine și un spirit competitiv cu noi înșine. Nu cred în competiții și etichete, cred în schimb că atunci când un copil învață să fie cel mai bun, acest lucru servește interesului propriu.

Întrebarea pe care o pun părinții când copilul vine acasă cu nota 8 este, de obicei, cât a luat colegul tău, cine a luat nota 10 ? Făcând acest lucru uităm de copilul care a luat nota 8 și de stima lui de sine – astăzi un 8 poate însemna mâine un 10. Important este să ne putem evalua corect și să conștientizăm faptul că nu putem să acceptam second best.

Întotdeauna în topuri vor fi oamenii care sunt învingătorii propriei vieți, care au conștientizat faptul că nimeni nu aleargă în locul lor. Chiar dacă cei de pe locul 2 și 3 au muncit la fel de mult, în memoria noastră rămâne campionul. De aceea, linia de sosire o trece un copil sau un om a cărui valoare și-o cunoaște el însuși.Be-better-at-your-job-1

A fi campion înseamnă în primul rând, strădanie, perseverență – cuvinte care lipsesc de la multe lecții pe care trebuie să le predăm la școala. Pentru că la fel cum există un top al atleților, al artiștilor, la fel există și un top al dascălilor care lasă cele mai mari urme în viața oamenilor. Ei sunt cei care, alături de familie, ne învață să trăim aceste cuvinte.

Topul înseamnă performanță, dar, în același timp, un model și cel mai important, dovada că se poate. Am învățat de copil că dacă vreau să țintesc sus, este bine să țintesc mereu și mai sus. Faptul că nu ești destul de bun poate deveni o obsesie care fie te motivează, fie te demotivează.

Ce înseamnă nu sunt destul de bun? Definește cine sunt eu, care sunt visele mele și ce fac eu ca să le ating. A fi în top înseamnă a fi un model pentru tine însuți. Pentru că la sfârșitul zilei suntem singurii care punem capul pe perna și ne culcăm mulțumiți de ziua care a trecut. Diferența este mare, pentru că, dacă ai câștigat, visele tale vor fi liniștite și vei ținti și mai departe. Totul se termină când ne culcăm noaptea și ne trezim a doua zi, mai îndrăzneți și mai puternici.

gods-sunrise

A fi in top însumează toate cele 24 de ore ale unei zile. Cum faci ca ele să fie folosite la maximum pentru tine și cei din jurul tău? Acesta este topul meu, cele 24 de ore în care eu sunt cu mine, dar și cu cei din jurul meu.

Surse foto: dc-associates.comsysministriesinc.wordpress.com