Teenage bytes: sănătate sau aparențe?

Noi, adolescenții, facem parte din acea categorie de persoane super-active, ce nu pot avea răbdare să stea într-un loc pentru multă vreme. Mișcarea devine o necesitate, desigur, atâta timp cât nu ne putem conecta la internet. Atunci când vine vorba de sporturi, adolescenții se află printre primii voluntari și aș putea spune că sportul este un hobby comun. Fie că se întâlnesc la sală, fac dansuri împreună sau sunt în aceeași echipă de handbal, toate aceste activități fac parte din programul lor liber, din timpul săptămâni.

DSC_0377

Băieții preferă sporturile de echipă, în general, precum baschetul, tenisul sau fotbalul, deoarece este extrem de important pentru ei să-și aibă alături amicii. Dacă întrebi un băiat care este motivul pentru care practică un anumit sport, majoritatea ar răspunde cu următoarea frază: „Principalul motiv pentru care practic acel sport este faptul că îmi place și îl găsesc interesant, dar analizând la modul general, motivele sunt: pentru a mă întreține (fizic) și pentru amuzamentul din spatele antrenamentelor.”, ei bine, acesta ar fi un răspuns sincer și tipic lor. Cu toate acestea, nu toți adolescenții sunt interesați de sporturile de echipă, unii preferă sporturile individuale precum alergatul, înotul sau cel mai des întâlnit, mersul la sală. 80% dintre prietenii mei merg la sală. Atunci când mă refer la prietenii mei, nu vorbesc doar de băieți, ci includ și fetele. Referitor la adolescente, ele sunt ceva mai atente la silueta lor și orice gram depus în plus este ars prin exercițiile fizice de la aerobic sau de la sală. De asemenea, dulciurile și alte bombe calorice care ne tentează, sunt mereu luate în vizor și noi încercăm să le evităm pe cât posibil, dar uneori tentația este așa de mare, încât preferăm să ne facem abonament pentru o lună la sală. Motivele pentru care fetele practică un anumit sport sunt asemănătoare cu cele ale băieților, dar în principal, pentru aspectul fizic.

După cum observați din ceea ce v-am dezvăluit până acum în legătură cu motivele pentru care adolescenții practică anumite sporturi, nici un motiv principal nu coincide cu sănătatea. Majoritatea sportivilor nu iau în calcul faptul că dacă ei practică o anumită activitate este și foarte sănătos. Primul avantaj ce le vine în minte este că te ajută să îți menții corpul într-o formă atrăgătoare. Aici încerc să evidențiez faptul că look-ul este foarte important și apreciat de această generație de adolescenți și că, pentru a arăta bine, o fată ar fi în stare să nu mănânce o săptămână, chiar dacă știe consecințele ce îi pot afecta sănătatea. Aceasta nu este o problemă națională, ci una globală. Cunosc persoane din toate colțurile lumii care își fac griji pentru aspectul fizic.

Chiar dacă numărul de adolescenți care practică sporturi este destul de mare, există și categoria de adolescenți cunoscută sub numele de „prefer să mănânc înghețată sau pizza în fața monitorului, jucându-mă sau uitându-mă la seriale, decât să alerg singur precum un disperat în parc”. Ei bine, acești adolescenți sunt de părere că sportul nu trebuie să fie practicat constant sau să devină un mod de viață pentru a te menține în formă. Ei pur și simplu nu pot accepta faptul că nu aleargă nimeni după ei.