Mituri despre hidratare și consumul de apă

Eu, spre deosebire de multe altele (sau alții), recunosc că citesc câteva din revistele de can can care apar la noi. Sunt momente în care mă relaxează, sunt articole pe care le citesc fără să rețin nimic. Am văzut că există rubrici CAN CAN care abordează diferite mituri, analizând dacă sunt adevărate sau false. Pornind de aici, m-am gândit să abordez un subiect important: APA.

Vă puteți întreba ce ar mai fi de spus despre apă. Se găsește peste tot în jurul nostru, două treimi din planeta noastră e apă, o folosim, o bem.

De ce să reprezinte subiectul unui articol?

cum-poate-apa-sa-aduca-profit-13-afaceri-ldquo-lichide-rdquo-care-se-dezvolta-puternic_size9

Pentru că sunt convinsă că sunt persoane care nu știu ce este adevărat și ce este fals despre apă, mai ales în ceea ce privește cantitatea pe care trebuie să o bem, proprietățile ei.

ADEVĂRAT

1.  Apa reprezintă aproximativ 60 % din greutatea corpului nostru. Ea se găsește atât în interiorul cât și în exteriorul celulelor organismului nostru într-un perfect echilibru. Pentru ca acest echilibru să funcționeze, trebuie sa existe o proporție perfectă între cantitatea de apă pe care o aducem în organism și cea pe care o eliminăm.

Lichidele aduse în organism nu sunt reprezentate numai de apă, ci și de apa ce se găsește în fructe sau legume, cantitate care nu este neglijabilă.

2. Lipsa apei poate da o serie de simptome pe care de multe ori, nici nu le asociem cu deshidratarea: somnolență diurnă, oboseală, astenie, dureri de cap, confuzie, lipsă de concentrare, disconfort ridicat. Nu-i așa că ați simțit de multe ori aceste simptome? De citi ori v-ați gândit că poate sunteți deshidratate (că s-a stricat echilibrul de care v-am vorbit)? Sunt convinsa că în primul rând v-ați gândit la boli grave și ați început să faceți scenarii de groază. În astfel de situații gândiți-vă câte lichide ați consumat în ziua respectivă, în zilele anterioare. Beți un pahar mare de apa dintr-o dată și apoi unul lent. Sunt convinsă că vor fi dăți când veți simți cum apa va ajunge la nivel de celulă!

fructe3. Începeți ziua cu un pahar mare de apă pe stomacul gol. Vă va da energie. Vă va umple celulele care peste noapte s-au „odihnit” și s-au deshidratat. Vă va alunga mai repede somnul și apoi vă puteți bea liniștite cafeaua.

4. Pentru cei care țin o dieta, (și nu numai) trebuie să știți că de foarte multe ori setea este percepută ca o senzație de foame. În aceste situații beți un pahar mare de apă și veți vedea că foamea a fost de fapt sete.

5. Un alt mare adevăr: nu putem, nu suntem obișnuiți să bem apă. Majoritatea spun NU pot. Puteți! Fiecare trebuie să-și găsească un mod de a se organiza: de la a-și pune în geantă o sticlă de 1,5 litri cu apa, pe care trebuie să o aducă goală acasă, a-și instrui secretara, asistenta să-i toarne tot la o ora un pahar de apa sau de ceai, iar pentru cei în pas cu tehnica: așa cum vă puneți reminder pentru orice lucru neînsemnat pe telefon, puneți-vă pentru apă. Mai gândiți-vă și inventați și voi ceva. Gândiți-vă cât de importantă este apa : elimină toxinele din corp, vă hidratează pielea, vă scapă de simptome neplăcute, vă dă energie.

FALS

1. Trebuie să bem 2-3 litri de apă pe zi. Sunt multe teorii în ceea ce privește cantitatea de apă pe care trebuie să o bem zilnic. Eu consider că o cantitate medie de 6-8 pahare pe zi este suficientă și își va îndeplini rolul. Ea trebuie băuta încet, pe parcursul unei zile, nu dintr-o dată sau numai dimineața. Trebuie să ținem cont și de alte lucruri: anotimp (vara pierdem mai multă apă prin transpirație, deci necesarul e mai mare), de activitatea pe care o facem (revin la punctul 2), de boli și altele.

ceai2. Să nu ne hidratăm în timpul efortului fizic. Apa pe care o eliminați în timpul activității sportive este o apă obținută prin convertirea apelor stocate în celulele grasoase și carbohidrați. O apa rea. Trebuie să o înlocuiți cu o apă nouă, bună, în cantități mici. Există un mit care spune să nu bem lichide 2 ore după sport. De ce? Da vom fi mai slabi pe cântar cu jumătate de kilogram, dar e vorba doar de deshidratare și mai rău, de o privare a celulelor care trebuie să se refacă, de o lipsă de eliminare a toxinelor, a acidului lactic acumulat în urma eforului fizic. Există o eliminare de minerale la efort și așa ne explicați existența unor lichide speciale pentru cei care fac sport (conțin minerale corect dozate).

3. Mit: cofeina deshidratează. Nu deshidratează. Beți în cantitate moderată și este în regulă. Alcoolul în schimb deshidratează. La fiecare pahar de vin, beți unul de apă!

4. Avem retenție de apă (edeme) înainte de menstruație, de la căldura sau din alt cauze. Nu mai beau apă că accentuez edemele. Greșit. Veți ajuta la eliminarea lichidelor stocate în țesuturi dacă veți bea apă (este explicat prin mecanism fiziopatologic). Nu vreau să vă plictisesc cu prea multe detalii medicale, dar credeți-mă: m-am documentat.

Am încercat să sintetizez câteva can can-uri despre apă. Nu pe toate în mod sigur. Pentru cei interesați, am să continui data viitoare cu hidratarea externă (a pielii, părului) cred că și aceasta demnă de luat în discuție.

Am să închei cu un lichid drag mie:

CEAIUL VERDE: este mai hidratant decât apa, este un puternic antioxidant, anticancerigen, scade grăsimile din sânge, ajuta digestia, are efect diuretic bun. Folosiți-l cu încredere, însă nu depășiți 2 litri pe zi.

HIDRATARE PLACUTĂ!

Sursă foto: protv.ro, ecuisine.ro, feminis.ro