Anul acesta, un număr mare de studenţi, proaspeţii absolvenţi ai Universităţii de Arte şi Design, vor prezenta mici expoziţii personale. Evenimentele organizate pentru absolvenţi, Expoziţia Absolvenţilor de la Expo Transilvania – ajunsă la a 14-a ediţie şi Gala UAD – care sărbătoreşte 20 de ani duminică, sunt unice în România. Potrivit prof.univ.dr. Ioan Sbârciu, nici în Europa de Vest nu se organizează astfel de evenimente. „Este un cadou, o ofertă pentru clujeni. Din păcate, în România nu se poate organiza o bienală foarte puternică, decât cu eforturi personale. La evenimentele noastre contribuie toată lumea inclusiv părinţii”, a completat Ioan Sbârciu.
Un lucru ce nu e atât de mediatizat local e faptul că anual, şcoala de la Cluj are un succes tot mai mare, sunt peste 30 de absolvenţi expuşi în cele mai importante galerii din lume. „Nu ne aşteptam să aibă un succes aşa mare. E un lucru care nu se întâmplă nici la Londra, nici la Paris”, a completat Ioan Sbârciu. De asemenea, UAD se află pe locul în Europa la numărul de schimburi şi stagii.
„Noi credem în momentul acesta ca fiind un special şi le mulţumim tuturor colegilor implicaţi. E vorba de o rutină generată de plăcere, o motivaţie din interior nu cred că există, plăcerea vine de pe poziţia de artist plastic care stă în spatele profesorilor”, a spus prof. univ. dr. Radu-Calin Solovastru, rector al Universităţii de Arte şi Design.
De maxim interes în acest an, pe lângă lucrările de la Expo Transilvania (deschiderea va avea loc sâmbătă, 28 iunie, de la ora 18:00), este Gala UAD, care va avea loc duminică, de la ora 20:00, la Teatrul Naţional, un spaţiu care n-a fost obţinut tocmai uşor.
Prof.univ.dr. Elena Basso Stănescu ne-a povestit pe despre gală şi invitaţi, fără a dezvălui toate surprizele pregătite. „La secţia de design-vestimentar a fost o muncă de echipă. Colegi precum Lavinia Ban, Anca Pia Rusan, Lucian Broscăţean şi Smaranda Bercea au muncit şi la disciplinele unde nu erau implicaţi. Pentru expoziţie am făcut o selecţie vestimentară riguroasă, am ales ţinutele gândite pentru a putea fi privite de aproape”, a spus Elena Basso Stănescu.
Duminică, pe scena Teatrului Naţional, vor fi prezentate 24 de colecţii, 14 de la nivel licenţă şi 10 de la masterat. De asemenea, se vor acorda multe premii, dar în primul rând, pentru absolvenţii UAD, aceasta este deschiderea către patronatul industriei.
„După 20 de ani ne-am atins obiectivele de la început, sperăm ca de la anul să-i dăm şi o dimensiune internaţională. Cât despre ţinute, diversitatea abordării este mai vizibilă anul acesta, studenţii s-au documentat de la lada de zestre a Reginei Maria, până la subculturile urbane. Dar cel mai bine e să veniţi să vedeţi la Gală”, a completat Elena Basso Stănescu.
După o privire mai atentă sau o clătire a ochilor cu ţinutele din cataloagele UAD, vă putem spune că temele abordate se îndind de la tehnologie, sfârşitul lumii, imperfecţiuni, folclori, ecologie, arhitectură, urban, la desene de tip „doodle”, ţinute şamanice şi multe altele inspirate din filosofie, istorie, balet, literatură şi cinema.
Sneak preview: Voievod 2.0 (Sabina Pop)
Dincolo de spectacol, scopul Galei este acela de a aduce industria aproape de absolvenţi. De cele mai multe ori, aceştia nu lucrează individual după absolvire, ci în preajma unor mari creatori.
Unda dintre surprizele dezvăluite de organizatorii este plină de arome… artistice. Este vorba de „ofranda” unui arhitect şi parfumier pentru eveniment, Octavian Coifan, care a creat două parfumuri special pentru Gala UAD. Este vorba de Jubileul Galei şi J20.
Matei Miko, preşedintele Transilvania Fashion, care se află alături de UAD încă de la începuturile Galei, ne-a dezăvluit gândurile lor de acum 22 de ani. „Consideram că Clujul are o valenţă neexploatată în creativitate şi aveam nevoie de ceva care să sublinieze trei lucruri: sprijinirea creaţiei vestimentare autentice, creaţia de accesorii şi nava unei şcoli de modele. Am fost alături de Elena Basso Stănescu chiar de la începutul drumului, iar entuziasmul de atunci nu s-a pierdut. Mulţi nu văd beneficiul unui astfel de eveniment”, a precizat Matei Miko.
Concluzia discuţiei care a pornit de la evenimentele speciale ale UAD pentru absolvenţi este că Clujul, oraş aspirant la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021, are nevoie de un Centru de Artă. Până una-alta, ne vom bucura în acest weekend de ce se va întâmpla la Expo Transilvania şi de Gala aniversară UAD.