9 din 10 oameni ar trebui să vadă spectacolul “9 din 10”  

Nu ştiu câţi din 10 au revăzut spectacolul de la Reactor de creaţie şi experiment, dar eu l-am revăzut aseară. Aveam nevoie de o doză de prospeţime, ce-i drept, nu din dor de teatru, că doar m-am întors de la festivalul din Sibiu recent, ci din nevoia de a-mi continua serile cu spectacole bune şi la Cluj.

Iar la Reactor mi-am găsit colţul preferat. Leta Popescu (regizor) face cumva, de la Parallel înoace, şi mă invită indirect să-i revăd spectacolele. După un text de Ana Cucu Popescu, cu trei fete cucuiete: Lucia Mărneanu, Oana Hodade şi Oana Mardare, 9 din 10 e spectacolul pe care n-ai cum să nu-l recomanzi cuiva după ce-l vezi. Se pare că Popescu şi Oana sunt nume/prenume comune, dar pe mine mă cucereşte drăgălăşenia Luciei cu fiecare prezenţă, lucru asumat şi menţionat chiar de ea în spectacol. Mai mult sau mai puţin serios, ca la teatru, dar fiecare culege ce-i place de acolo.  

reactor 9 din 10

9 din 10 e, precum Parallel, un spectacol de echipă, cu rolurile din spatele lui netrasate, pentru că textul iniţial a “suferit” (ce cuvânt trist ne e dat să folosim şi în cazuri benefice) unele modificări şi adăugări de-a lungul repetiţiilor, în funcţie de personalitatea fiecărui membru al echipei.

Actual prin ironia lui, adună un şir de citate şi nume pe care eu, din fericire, le-am auzit doar aici, dar cei care tânjesc după fericirea cu coaching, probabil le întâlnesc de bună voie în lecturile lor.

9 din 10 e un spectacol care te motivează prin stilu-i demotivaţional să-ţi vezi de ale tale, să te confrunţi cu ale tale franc, ascunzându-ţi totuşi ca până acum cele rele şi grele şi supravieţuind conştient cu toate metehnele în cârcă.

Te poartă prin paşi absurzi spre atingerea carismei, ţi-arată cum anxietatea se poate reduce ridicol în cadrul evenimentelor sociale şi-ncearcă să-ţi prezinte tot ce ţi se livrează mai degrabă greşit şi general despre cum să duci o viaţă sănătoasă.

“Oricum, cel mai important e să te trezeşti dimineaţa cu 15 minute înainte de răsărit.

9 din 10 femei se trezesc dimineaţa.”

Dacă e să-l întorci pe toate părţile, textul e brutal de sincer şi tinde să întoarcă fiecare personaj, nemulţumit de el, desigur, împotriva propriilor valori culese din cărţile inspiraţionale.

Rezonez cu spectacolul, poate şi de aceea mi-e atât de drag, sătulă fiind de feţele zâmbitoare care transmit cât de forţate sunt, care ascund mereu te miri ce întâmplări sub un zâmbet cules de pe rafturile unei librării de la pagina x, alineatul y, punctual z.

Motivaţional sau nu, oricum ai fi, merită să le vezi pe cele trei fete cum călătoresc între sfaturile ce se întind mai mult haotic, oricâţi paşi ar prezenta, de la “how to be…” şi “be yourself”.

Apropo de cercetările britanicilor, cercetătorii de la Reciproca au constatat că 9 din 10 spectatori merg la teatru fără a-şi face rezervare, lucru ce nu numai că le garantează un loc, ci le mai şi scade din preţ. Aşadar, atenţie că 9 din 10 se mai joacă şi mâine, 20 iunie, de la ora 20:00 la Reactor (str. Petofi Sandor, nr. 4). Rezervările se pot face la 0747 197 501 şi rezervari.reactor@yahoo.ro.