5 rețete cu raci

IMG_9847Pentru că inspirația mă mai părăsește uneori, dar pofta de mâncare bună niciodată, m-am gândit să vă dezvălui azi rețetele mele preferate. Tuturor ne plac delicatesele.

Vă mărturisesc că eu am o slăbiciune pentru crustacee… poate pentru că sunt născută într-o zodie de apă (deși n-am crezut niciodată în stele, doar am visat la ele din adâncurile apelor), poate pentru că… sunt frumușele și extraordinar de gustoase?! Creveții fiind la îndemâna tuturor (mai ales a mea când mă privesc dimineața în oglindă), vă propun să trecem la nivelul următor: raci!

1. Raci fierți în suc propriu. Se ia o bucată de rac ‘nalt la stat și mare la sfat. Se analizează bine pe toate părțile. Trebuie să te uiți fix în ochii lui. Să vezi dacă e pregătit pentru fierbere. Apoi îl ignori. Îi repeți de câteva ori fraza: „Nu mă convingi!” Dacă își va dori să se lăfăie în farfuria ta, va sări singur în oală. Își va lua condimentele cu el și se va așeza la foc mic, călduț, până își pierde cunoștința. Nu vă speriați de micile licăriri. Așa se manifestă animalul atunci când pășește în rai. Se servește fierbinte, cu mâinile goale.

2. Raci cu sos de ciocolată și ardei iute. Pentru că iubesc și ciocolata și racul, și pentru că mi se pare nedrept să mă bucur doar eu de minunăția de cacao, o parte din resturile din rețeta anterioară se așază cu grijă într-un bol de sticlă. Se țin câteva ore la frigider. Între timp, ciocolata se topește la abur cu o pișcătură de ardei iute. Te ștergi cu mâna la ochi și două lacrimi condimentează ciocolata. Se toarnă în bolul de sticlă.

3. Raci cu paste al dente. Atunci când ajungi noaptea acasă și frigiderul pare gol, observi că mai ai resturi. Dai de două ori din gene și rogi resturile să fiarbă niște paste colorate, proaspăt importate din Italia. Se amestecă între ele și-ți țin de foame o noapte întreagă.

4. Raci cu piure de melci. La fix o lună după cura intensă de raci, pofta te învinge și te înfățișezi la un restaurant. Nu mai ai răbdare să treci prin chinurile facerii, așadar delegi bucătarul să-ți pregătească specialitatea casei. Melci. Ajungeți la un compromis. Melcul hrănește racul și tu-i înghiți pe amândoi.

5. Flori de nu mă uita în carapace de raci. Pentru că-mi place tare principiul conform căruia: nimic nu se pierde, nimic nu se consumă, totul se transformă, m-am gândit să nu arunc carapacea racului, ci să o transform. Într-un ghiveci în care am plantat flori de nu mă uita. Nu uitați să-l udați în fiecare zi.

Acest articol este un pamflet. Sau … nu?!

Credit foto: Andrei Neamțu