Raluca Bârchi – business woman la 20 de ani

raluca_barchi_wardrobe_b_2Are aproape 24 de ani, a făcut parte din industria de fashion și modelling, a produs o emisiune TV și cu 2 ani în urmă a semnat pentru prima dată un contract de exclusivitate cu un brand vestimentar pe care avea să-l aducă în premieră în România. Atunci a devenit femeie de afaceri.

Cine este Raluca Bârchi și ce vrea ea de la viață?

Mă amuză întrebarea ta (zâmbește ușor) pentru că nu am stat niciodată să mă gândesc la “cine sunt”. Ar fi multe de zis despre mine, lucruri pe care simt că nu le-am spus și aș vrea să le spun, dar ca să nu ne lungim prea mult o să simplific un eventual răspuns kilometric.

Raluca Bârchi este managing director al boutique-lui multibrand Wardrobe B, o femeie activă care a fost proaspăt adoptată de Cluj și care face nenumărate drumuri spre București sau alte capitale europene, din dorința de a crește și dezvolta afacerea pornită în urmă cu aproape doi ani. Și acum cred că ar fi cazul să nu mai vorbim despre mine la persoana a III-a (râde). Sună ciudat!

Pe lângă succesul din lumea afacerilor, îmi doresc să călătoresc cât mai mult, dar nu în interes de serviciu, ci să mă bucur de cât mai multe clipe frumoase alături de prieteni și familie. Practic, nu îmi doresc nimic diferit de la viață față de majoritatea oamenilor: fericire, sănătate, success și să-mi aduc vizibil contrubiția în industria în care lucrez.

Citeam într-unul dintre interviurile pe care le-ai acordat în trecut, că ești percepută ca fiind un antreprenor prea tânăr. Cât de mult te afectează și cât de mult te ajută acest context?

Din păcate, vârsta pe care o am m-a pus în dificulate la început, dar am învățat să transform asta într-un atuu. Oamenii te privesc cu neîncredere sau chiar cu un zâmbet ironic pe față, care de multe ori te descurajează. Important este să știi să transformi momentele de acest fel în favoarea ta, să demonstrezi că știi despre ce vorbești și să tratezi lucrurile cu seriozitate.

raluca_barchi_wardrobe_b_6La fel, tot de multe ori s-a întamplat ca la finalul unor întâlniri, care au început cu neîncredere din partea interlocutorilor, să se sfârșească cu strângeri ferme de mână însoțite de zâmbete sincere, priviri pline de respect și concluzii cu ton admirativ.

Consultant vestimentar înseamnă, prin definiție, răbdare și efort pentru a educa oameni. Ai energie pentru asta? Se lasă oamenii ajutați? Conștientizează că au nevoie de tine? Cum lucrezi cu ei?

Din păcate, la noi, ajutorul pe care vrei să îl oferi oamenilor și mă refer aici la consultanța vestimentară în cadrul unui magazin de haine, încă este privită ca un atac.

Încerc să le explic oamenilor ori de câte ori am ocazia, că a apela la un consultant vestimentar nu înseamnă un moft sau un serviciu exagerat de scump. Ci o necesitate ca oricare alta. E simplu, dacă tu nu știi cum se face, ceri ajutor unui specialist.

Cât despre modul în care lucrez cu oamenii, nu aș putea să îți ofer un tipar. Fiecare om care ajunge la mine are nevoi diferite. Unii își doresc o ținută doar pentru o anumită ocazie, alții o garderobă nouă. Și pentru că suntem unici prin definiție, atunci și nevoile tale vestimentare sunt unice în felul lor, unicitate dată de forma corpului, mediul în care lucrezi, valori etc.

Suntem de acord că nu ne place ce vedem pe stradă. Sunt foarte puține lucruri la locul lor. Dar din punct de vedere vestimentar, dacă putem spune așa, ce nu este în regulă?

Începând cu persoanele care urmăresc prea îndeaproape tendințele, fără să vadă că pur și simplu ultimele apariții nu le avantajează, până la persoane care nu vor să renunțe la articole precum replici ieftine de genți și copii penibile după haine semnate de case mari de modă.

Văd foarte puține persoane îmbrăcate corect și din nefericire prea multe femei care ori se chinuie prea tare ori absolut deloc.

Atfel spus, străzile sunt pline de asortări abusurde între materiale, culori sau stiluri.

r

La ce ai renunțat ca să-ți urmezi visul? Sau… planul?! 

Visul. La ce am renunțat ca să-mi umerz visul, nu planul. Am lăsat deoparte o carieră în modelling, una în televiziune și una de stilist pe platoul ședințelor foto.

Când începi un business la 20 de ani trebuie să fii conștient că te vei dedica în proporție de 90% afacerii tale și să te gândești că viața ta de student nu va semăna absolut deloc cu viața de student despre care auzi de la colegii tăi, care spre deosebire de tine o și trăiesc. Au fost multe seri în care prietenele mele erau în oraș iar eu făceam recepția la haine și accesorii.

Sau zile în care eram atât de obosită încât nici nu mai aveam chef să vorbesc la telefon cu prietena mea cea mai bună. Și dacă viața socială are de suferit, cea personală este și mai compromisă.

Ieșiri romantice în parc sâmbătă când site-ul a căzut din te miri ce motive? No way!

Nu mă plâng, doar vreau să explic că viața nu-i așa roz din postura de administrator al unei afaceri.

Ce citești de obicei?

Multe cărti despre fashion și antreprenoriat, dar iubesc beletristica, în special operele scrise de Guillaume Musso, Cecilia Ahern sau Marc Levy.

raluca_barchi_wardrobe_b_7

Câteva lucruri pe care nu ar trebui să le știm niciodată despre tine?

Sunt un fan înrăit al cântatului în mașină și n-am nicio reținere să-l folosesc împotriva ta, dacă mă superi. E o metodă de tortură care dă rezultate. Îmi dau seama că susțin concerte la volan când observ colegii de trafic uitându-se fix la mine și nu la culoarea semaforului.

Am plâns la finalul filmului “The Notebook”. Gesticulez exagerat de mult când vorbesc și mereu mi-e teamă că odată și odată voi lovi pe cineva. Și… cred că ajunge pentru moment. Mi s-a spus că trebuie să păstrez imaginea de femeie puternică!

Sursă foto: arhiva personală Raluca Bârchi