Așteptam cu nerăbdare ultimele ședințe de laborator de oenologie, vorbisem un an întreg despre vin și încă nu știam cum arată și se simte în pahar. Citisem o mulțime de descrieri de vinuri până atunci și de fiecare dată eram complet nedumerită. Cum poți simți flori de soc în Sauvignon Blanc, petale de trandafir în Muscat Ottonel, mere verzi în Feteasca Regală, vișine în Merlot? Și aromele de struguri unde se simt?
Mi-au trebuit câțiva ani de exerciții ca să ajung să recunosc aromele din vin. M-a ajutat o jucărie a „Nasul Vinului”, o trusă cu 54 de flacoane de esență, 54 de arome diferite pe care le poți descoperi în vin.
Fiecare sticlă de vin e ca o eprubetă în care se adună câteva picături din esențe diferite astfel ca, la final, să obții aromele specifice fiecărui soi. Fiecare vin poartă cu el povestea soiului, a locului, a anului și a vinificatorului, toate acestea îi imprimă aromele și personalitatea.
Sauvignon Blanc cu o culoare galben strălucitoare indică un vin elegant și fin. Puteți descoperi în pahar parfumul florilor de soc împreună cu cel al fructelor exotice, sau arome crude de iarbă și asparagus combinate cu pere coapte și pepene galben, gustul fiind desăvârșit de aromele de citrice care pot avea ușoare note de grepfrut.
Feteasca Regală este un vin plin de prospețime, cu o culoare verde-gălbui caracteristică. Puteți descoperi arome de fân proaspăt cosit, salcâm, mere verzi sau chiar ardei verde. Gustul se deschide vioi, echilibrat, iar aciditatea îi imprimă arome de lămâie sau lime.
Merlot poate fi un vin plin de arome, cu o culoare roșu rubiniu strălucitoare. Se deschide cu arome de vișine, prune, coacăze, afine, baricarea poate să-l îmbogățească cu arome de vanilie, alune, cacao. Este un vin corpolent care dă o senzație catifelată pe palat cu o aciditate moderată, tanin fini, integrați.
Daca ar fi să adun aromele unui vin într-un parfum, oare pe care l-aș folosi?
Foto: Rareș Ion, Le Nez du Vin