Cu mască, fără mască

Tema acestei luni este legată și de carnaval, de aceea m-am gândit să vorbim despre noi, cu mască sau fără mască.

Tema carnavalului m-a fascinat întotdeauna și mi-am pus mereu întrebarea: Cine se află oare în spatele măștii? A purta o mască este o tradiție ce a pornit în Veneția, acolo unde oamenii se ascundeau ușor în spatele măștilor, ca să petreacă și să se bucure.

Totul a început în antichitate, în Italia. Ce era masca de fapt? Masca ascundea un oarecare secret. Măștile erau purtate nu numai cu ocazia carnavalului, ci și în mod obișnuit, în timpul anului. Aveau un caracter diferit de cel de astăzi, scopul lor era să poți face lucruri ascunzând-ți identitatea, participarea la întâlniri importante sau la anumite evenimente. Într-un fel, măștile aveau și rolul de a-i face pe toți oamenii egali în timpul carnavalului. Astfel, un mascat putea fi ușor confundat cu un nobil, cu un angajat, cu o călugăriță sau un călugăr.

skills 1

În spatele măștilor, oamenii aveau curajul să spună tot ce aveau de spus, fără frica, acest lucru conducând la un rezultat de care unii au început să profite și anume, acela de a-și tăinui propria identitate.

De aici vine și ideea mea de a-i găsi pe cei ce se ascund în spatele măștilor. Ce se întâmplă atunci când ne scoatem masca și hainele frumoase de carnaval și rămânem doar noi?

Imaginați-vă că vă priviți într-o oglindă, îmbrăcați de carnaval, purtând o mască și spunându-i imaginii din oglindă tot ceea ce gândiți deschis, despre dumneavoastră. Încercați să nu ascundeți nimic, nici cele mai tainice gânduri, pe care, de multe ori, vreți să le îngropați adânc în sufletul dumneavoastră, să vă prefaceți că uitați de ele. Scoateți-vă brusc masca și vedeți dacă fața vă arde. Acum este momentul să vă uitați din nou în oglindă, fără mască și să începeți să căutați soluții la lucrurile pe care ați avut curajul să le săpați adânc în sufletul dumneavoastră. Făcând acest exercițiu, reușiți să deveniți integri și autentici, să fiți curați în interior, să puteți pune liniștiți masca deoparte și să spuneți: mulțumesc, cu ajutorul tău am ajuns la mine. Chiar dacă nu îmi place ceea ce am găsit, mă simt bine că pot să trăiesc fără tine, masca mea. De multe ori, măștile pe care le purtăm sunt chiar propria noastră față. Ele pot să ascundă dorința noastră de a fi altcineva. Îndrăzniți să uitați de mască și veți fi liberi să trăiți așa cum vreți voi!

skills 2

Pot să vă spun că cea mai de preț valoare a noastră este autenticitatea. De acolo se naște bunul simț și dorința de a trăi, în primul rând, cu noi înșine și apoi cu ceilalți.

Gândul meu pentru această săptămână este: Cu mască, fără mască, ce vedeți în oglindă fiecare dintre dumneavoastră? Puteți să răspundeți singuri la această întrebare.

 

Surse foto: