Dragă Moș Crăciun,

„Dragă Moșule,

Anul acesta am fost un copil  bun. Chiar foarte bun. Am învățat foarte bine înmulțirea și împărțirea. Am scris o poveste foarte frumoasă. I can also speak very good English. Știu foarte bine că părinții nu sunt implicați în povestea asta. Pentru că am fost un copil excelent, te implor să-mi aduci o minge Brazuka 2014, un NERF Rapidstrike și un  tricou autentic cu Messi.

Anul viitor o să fiu un copilaş mai deștept, mai sportiv și mai înțelegător.

                                                                    De la Vlad”

santa

Așa sună scrisoarea unui copil. Scurt și la obiect. Chiar dacă cerințele (Brazuka/Rapidstrike) îmi par scrise într-o limbă străină, faptele vorbesc de la sine. Mai întâi i-a explicat Moșului cât de cuminte a fost, ce a învățat, pentru ca mai apoi să ceară.

Ca adulți ne-am obișnuit să cerem doar, fără a da nimic la schimb. Avem impresia că totul ni se cuvine. Cadouri, iubire, prieteni, familie. Vrem tot ce e mai bun. Ce facem însă pentru a merita aceste daruri? Oare noi am fost cuminți?

Îmi amintesc de sărbătoarea Crăciunului în copilărie. Pregătirile începeau cu o săptămână înainte. Tăiatul porcului, curățenia, foile de prăjituri, toate se pregăteau în cel mai meticulos mod posibil. Mergeam la colindat la bunica în sat pe ulițele alunecoase, admirând crengile albe, greoaie ale copacilor. Colindele le pregăteam din timp, în speranța că vom impresiona, adunând cât mai multe nuci și mere. La căldura sobei, număram apoi mângâiată în poalele bunicii fructele adunate. Fericire.

family-christmas-fun_422_75475

Acum, Crăciunul a devenit o sărbătoare comercială. Alergăm înnebuniți după cadouri, cât mai multe, cât mai scumpe, mall-urile au devenit de la începutul lunii decembrie adevărate furnicare. La hypermarket-uri sunt cozi interminabile, coșurile de cumpărături dau pe afară. În perioada sărbătorilor ni se mărește stomacul oare? Cumpărăm tot ce e nevoie, dar mai ales ce nu este nevoie, pentru a le muta rând pe rând în cutii tot mai mici. Fericirea a rămas undeva pe drum.

Tot în prag de sărbători pare că ni se activează (unora) dorința de a face un bine. Oamenii cu nevoi se găsesc însă pe tot parcursul anului. Așadar:

Dragă Moș Crăciun,

Am fost și eu un copil bun anul acesta, mi-am împăcat sufletul, am ajuns la un echilibru demult visat. Pe tot parcursul anului am primit daruri, oameni cu totul speciali care au intrat în viața mea. Îmi doresc să fie sănătoși, să le pot mulțumi într-o zi pentru toate momentele în care mă simt iubită.

Aș mai vrea ca toți copiii (chiar și ai mei, într-o bună zi) să aibă parte de o copilărie fericită, înconjurați de căldura unui cămin.

Îmi doresc să ne putem bucura fiecare de lucrurile mici, de sărbători petrecute în familie, de culorile bradului de Crăciun, de gustul cozonacilor de casă și de o mângâiere din partea celor dragi.

Te îmbrățișez cu drag,

Laura.

PS. Mulțumesc Marc, David, Sofia și Mateo.

Sursă foto: bass-photography.com, mi9.com