60-80 de bătăi pe minut

heartbeat1În săptămâna a treia, intrauterin apare un tub, viitoarea inima, apoi aceasta se divide în două camere, apoi devine tricamerala, apoi datorită unor celule speciale, sistemul excitoconductor începe să bată. Nu voi ține un curs de embriologie fetală, departe de mine gândul acesta. Poți să explici cât vrei științific acest lucru, dar pentru mine, modul în care niște celule încep să bată într-un ritm constant toată viața, 60 – 80 de bătăi pe minut, din senin, exact în momentul în care trebuie – este o chestiune fermecată. Un miracol de la Dumnezeu. Ceea ce urmează, nu mai ține însă numai de Dumnezeu, ține de noi. Să o facem să bată în ritmul ei fermecat o viată întreagă.

Așadar, să o protejăm. Ea este motorul care ne transportă substanțele nutritive, oxigenul la nivelul celulelor. Unui motor trebuie să-i dai combustibil de calitate, trebuie sa-l ungi, trebuie să-i faci revizia periodic, trebuie să-l repari, trebuie să-l iubești.

Combustibilul de calitate, ce mâncăm. Lumea știe în general, că inimii nu e bine să-i dai grăsimi animale, și cam atât. Dar câte persoane știu ce ar fi bine să mâncăm ca să producem un combustibil cu cifra octanică ridicată? Să vedem: peștele gras, bogat în acizi esențiali omega 3. Sună cunoscut. Îl mâncați de cel puțin 2 ori pe săptămână? Broccoli, unul dintre cei mai puternici antioxidanți, vitamina C, fitonutrienți. Sfecla roșie, crudă sau fiartă, cu puțin ulei de măsline și lămâie, este minunată pentru inimă. Usturoiul: sună familiar. Mănânc usturoi pentru că îmi scade colesterolul, este anticoagulant și mă ferește de răceli. Este recomandat însă? În general nu, din cauza intoleranței frecvente și datorită faptului că trăim printre semenii noștri și trebuie să-i respectăm. În cazul acesta, putem să luăm pastile cu usturoi, nu miroase atât de tare. Soia, deși foarte sănătoasă pentru inimă, mulți nu mai putem auzi de ea, fiind prezentă frecvent în epoca de aur. Încă nu și-a recăpătat locul meritat în alimentația noastră. Ea conține substanțe care scad absorbția colesterolului. Merele conțin pectină, o substanță care scade de asemenea absorbția colesterolului. Nucile, semințele de floarea soarelui și uleiul de măsline sunt renumite pentru conținutului de vitamina E și a acizilor omega 3 sau 6 extrem de benefici pentru inimă și pentru vase (este importantă și tubulatura care pleacă și vine la motor, nu?). Aș vrea să încercăm să fim un pic mai atenți la ceea ce mâncăm pentru ca motorașul acesta fermecat să funcționeze așa cum trebuie (motoraș pe care nici nu-l auzim). Atunci când îl auzim, de obicei apare o problemă. Exista și momente în care îl auzim și e foarte bine: atunci când suntem îndrăgostiți …

Haideți să fim pozitivi și să-i dăm ceva care îi face bine și ne place, în general și nouă: un pahar de vin roșu (strugurii și coaja lor conțin acel resveratrol care nu este doar elixirul tinereții, ci este și un puternic antioxidant, hipocolesterolemiant și anticoagulant). Nu trebuie însă să trecem de limita unui pahar.

Ritmul inimii trebuie verificat periodic. Suntem tineri, nu-l auzim, nu există. Greșit. La orice vârstă trebuie făcut un control pentru a verifica dacă ritmul rămâne la 60-80, nu s-au ros garniturile pe acolo, nu dă rateuri? Are tot ceea ce-i trebuie, nu are prea mult ulei (colesterol). Un control este util indiferent de vârstă. Arată-i respect și el te va respecta.

anne-geddes-baby-maneeshaUn motor trebuie antrenat. Du-te la sport, stai în aer liber, iubește. Toate acestea îl vor menține tânăr și sănătos.

Și totuși, există situații în care inima se defectează. Abia atunci, marea majoritate dintre noi devenim conștienți că există. În momentele acestea trebuie reparat, tratat și trebuie eliminat tot ceea ce îi poate face rău. În acest moment este recomandat să se apeleze la un consultant în nutriție, să se învețe ce trebuie mâncat, ce-i face bine și ce nu, trebuie renunțat la tot ce e rău (!fumatul – știu că e un clișeu, dar acesta e purul adevăr). Ca să-l faci să funcționeze cât mai mult, trebuie să iei medicamente (să trecem așadar peste ideile vechi: mă simt bine, nu mai iau, sunt prea multe medicamente: greșit). Apelați la specialiști.

Mai insist asupra unui singur lucru: fiți fericiți , fiți împăcați cu ceea ce faceți, bucurați-vă de ceea ce aveți în jur, iubiți! Inima va fi fericită și se va mișca în ritmul ei fermecat: bum-bum, ta-ta, cel mai frumos ritm: un ritm care dă viaţă!

Surse foto:plus.google.com 

mydaily.com – Anne Geddes