Ghid de supraviețuire în food court

Am avut o viață interesantă din toate punctele de vedere, inclusiv din punct de vedere culinaro-gastronomic. Mi-am petrecut multe ore în multe food court-uri din lumea largă, în aeroporturi și mall-uri, în piețe aglomerate și murdare din Malaezia, în complexuri comerciale din Germania cea-curată-pe-jos-și-pe-sus, în Spania ori în Ungaria. Am mâncat mult, în general de foame. Dar și de poftă. Am învățat ce-i de mâncat și ce nu într-un food court (nu toate-s norocoase, vă spun din experiență) și azi, pentru că suntem în Polus la margine de food-court, vreau să vă dau puțin și vouă din învățămintele pe care le-am tras în urma anilor de mâncat lucruri bune ori înfiorătoare. Ce trebuie să cauți? Dacă vorbim de pizza, vezi să fie făcută la vedere, nu scoasă din vreo cutie congelată. Cere o versiune cu puține lucruri pe ea și nu te atinge de ketch-up, care-i plin de zahăr. Cere un sos simplu din roșii. Dacă nu-i, nu-i, mănâncă pizza fără sos, în definitiv, așa se mănâncă.

[easyrotator]erc_34_1364903541[/easyrotator]

Dacă-i vorba de shaorma, kebab ori altele din categoria asta, alege lipia sau pitta, lasă chiflele dodoloațe. Nu cere cartofi pai/prăjiți, limitează-te la carnea friptă, care-i de pui, vită sau miel/berbecuț și la legumele proaspete ori murate (cu murăturile mai ușor, eventual) și la sosuri ușoare. Adică un sos de roșii aromatizat cu ierburi proaspete ori uscate sau un tzatziki ori alt sos pe bază de iaurt/ulei de măsline/plante aromatice, fără maioneză (nu există maioneză „light”, orice ar spune oricine).

[easyrotator]erc_72_1364903747[/easyrotator]

Din fericire, într-un food-court cumsecade, varietatea felurilor e atât de mare încât poți alege să te ferești de prăjeli în baie de ulei (se frige multă carne pe grătar, se frige multă carne în cuptor), de cartofii pai, de sosurile deasupra cărora plutește grăsimea, de supele pline de „vegeta”. Asta-i una dintre părțile bune, alături de faptul că într-un food court, pentru că se mănâncă mult, standurile la care e coadă rulează mereu mâncare proaspătă.

[easyrotator]erc_26_1364903924[/easyrotator]

Părți rele există, de bună seamă. De exemplu, faptul că porțiile nu-s dimensionate ca într-un restaurant și ești mereu tentat să pui vârf farfuriilor. Sigur, food court-ul nu-i locul epifaniilor gastronomice, dar nici al dezastrelor culinare. Vitrinele sunt pline de sute de mii de kilocalorii dar nu trebuie să le mănânci tu pe toate la o singură masă. Mai lasă și pe mâine, mai lasă și altora.

Acum, că am terminat de scris articolul, îmi vine-n minte următoarea concluzie: în food court e ca-n viață, toate alegerile au consecințe, unele plăcute, altele neplăcute. Iar în food court ți se dă mereu șansa de a alege. Fii deștept.