1973, articolul inaugural al ghidului gastronomic Gault/Millau se constituie într-un decalog pentru nouvelle cuisine. Voi sintetiza aici:
1) Reducerea timpului de gătire a peștelui, fructelor de mare, vânatului, vitei și legumelor verzi.
2) O nouă întrebuințare a produsului. La gătit trebuie folosite ingrediente proaspete și de calitate superioară.
3) Reducerea numărului de elemente din meniu. Un meniu mai scurt înseamnă cheltuială mai puțină pe provizii, o bucătărie mai inventivă, alimente mai proaspete, mai puțină rutină, totul pregătit la comandă.
4) Nouvelle cuisine caută să evite sosurile bogate, sosurile grele care au distrus ficatul multora și au ascuns atâta carne fără gust.
5) Nouvele cuisine nu ingnoră nutriția.
6) Nouvelle cuisine este preocupată de estetică, dar în anumite limite.
7) Nouvelle cuisine încearcă să fie inventivă și creativă.
În scurtă vreme, ghidul celor doi jurnaliști, Henri Gault și Christian Millau devenea un punct de referință pentru francezii gourmet și una dintre cele mai respectate publicații din Franța.
Nu am citat exact, mi-ar plăcea să descoperiți decalogul acesta în cartea pe care v-o recomand cu ocazia faptului că luna aceasta e una fashionable în Revista Bulevard.

Cartea e despre TOT ce ar trebui să știe un pasionat de gastronomie, fie el bucătar profesionist, somelier, bucătar amator, gurmand, gourmet ori foodie. În ea găsești explicații rezonabile, susținute de argumente și dovezi istorice, pentru obsesiile culinare ale omenirii, găsești rădăcinile antice ori medievale ale felurilor de mâncare preferate de milioane de oameni azi.

Citind Istoria gustului* devii mai înțelept în abordarea curentelor culinare de azi, înțelegi ce a fost substanță, necesitate ori doar modă în istoria gastronomică a omenirii, afli despre mesele bogașilor, despre mesele săracilor, despre mesele sclavilor și despre străduințele unor bucătari și gastronomi în scopul reformării, rafinării bucătăriei.

Am avut un parcurs interesant, noi, oamenii. Consider că studierea sa e de folos pentru prezent și pentru viitorul nostru alimentar. Trăim cele mai bune și în același timp cele ai rele vremuri ale omenirii, din punct de vedere alimentar, susține autorul. Argumentele sale m-au convins că-i așa. E posibil să vă convingă și pe voi. Să fiți sănătoși.
* Istoria Gustului, coordonator Paul Freedman, editura Vellant, 2008