Doi clujeni pornesc în căutarea Capitalei Culturale Europene

Doi bloggeri clujeni vor să unească Cluj-Napoca cu Europa. Astfel, cu ocazia călătoriei oraşului spre titlul de Capitală Culturală Europeană pentru 2021, merg şi ei într-o călătorie pentru a descoperi idei folositoare Clujului în câştigarea acestei curse. Gabriel Aldea şi Dan Ciulea vor să pornească în căutarea know-how-ului a 20 de oraşe europene (foste capitale culturale şi candidate), profitând de drum pentru a promova cum se cuvine oraşul de unde se dă startul.

Traseul CJX – În Căutarea Capitalei Culturale Europene începe în 23 iunie şi arată cam aşa: Cluj-Napoca – Kosice – Wroclaw – Plzen – Linz – Graz – Maribor – Genoa – Torino – Marseille – Donostia – Guimaraes – Lille – Mons – Luxembourg – Essen  – Leeuwarden – Aarhus – Stavanger – Cork – Liverpool.

cjx 2014

N-am putut să nu-i întrebăm „ce le-a venit” cu această călătorie, care oricât de tentantă ar părea, poate să devină o aventură foarte obositoare.

Nu e greu de înţeles, dar cum v-a venit ideea asta? E totuşi o aventură.

Dan Ciulea: Pentru că putem să facem mai mult decât să scriem, toţi dau share şi like şi la asta se rezumă.

Gabriel Aldea: Ideea ne-a venit vara trecută, prin iulie. Căutam să facem un proiect mare pentru comunitate, pentru oraş, cu impact şi apoi ne-am adus aminte de candidatură şi ne-am dat seama că putem să ajutăm. Cei de la asociaţie au stabilit două întâlniri cu bloggerii până atunci, dar discuţiile au rămas în aer.

Eu anul trecut voiam să plec cu rucsacul prin Europa, pentru festivaluri, iar până la urmă s-au combinat toate ideile în proiectul ăsta. Prin toamnă am stabilit numele, am avut alt traseu iniţial. Florin Moroşanu a venit cu alte idei. Am schimbat traseul pentru că o asociaţie care se ocupă de un astfel de proiect, rămâne activă până la trei ani, după care nu mai ai cu cine să ţii legătura. Am ales cele mai recente oraşe, nu doar câştigătoare ci şi candidate.

Dan Ciulea: Pentru că ai de învăţat şi de la cei care au pierdut.

De ce CJX?

Am ales CJX pentru că aveam nevoie de un nume scurt şi pentru domeniu, şi uşor de ţinut minte, fără detalii tehnice. X e necunoscută, o construim prin fiecare oraş pe unde mergem. Site-ul va avea o hartă, iar X-ul va reprezenta oraşul unde ne aflăm în momentul respectiv.

gabriel aldea
Gabriel Aldea

Care  e planul: cât va dura toată aventura, cât plănuiţi să staţi în fiecare oraş, cum se va desfăşua călătoria?

Gabriel Aldea: Călătoria va dura aproximativ 60 de zile, în unele oraşe vom sta doar o zi, în altele două, când prindem weekend vom sta şi trei. Planul acum arată destul de obositor şi nu vom avea timp de pierdut. Planul e să promovăm proiectul la nivel naţional, să se afle unde vrem să ajungem cu el şi avem nevoie de toată susţinerea. Nu vrem să facem proiectul doar să fie făcut, noi ne-am asumat nişte lucruri, respectiv nişte bani cu care intrăm în proiect.

Dan Ciulea: În funcţie de obstacole, planul e destul de strâns pe hârtie, azi acolo, mâine schimbăm, dar în acelaşi timp trebuie să ne şi întâlnim cu oamenii.  Dacă îi dai cuiva 60 de zile şi în fiecare zi trebuie să îşi mute bagajul, iar în timpul ăsta să se şi documenteze, să scrie poveşti, nu e chiar un concediu plăcut. Tocmai de aceea am şi ieşit cu ideea că suntem deschişi la sugestii şi că se pot înscrie şi alţii, incusiv la excursie. Până la plecare vom pune la punct toate detaliile.

G.A.: Ideea era sa megem noi doi, două luni, apoi traseul s-a împărţit în şase. De şase ori se va schimba membrul echipei. Prima schimbare va fi la Viena, alegem doar oraşe apropiate cursei directe de avion de la  Cluj. Pe distanţe mai scurte de 300km o să mergem cu maşina şi cu trenul.

Cum credeţi că poate susţine comunitatea online această candidatură?

Dan Ciulea: Urmărim la oraşele de pe listă să aflăm ce au făcut bine, ce au făcut rău, ce se poate adapta. Buzz-ul în jurul excursiei poate aduce indirect vizitatori în Cluj. Sperăm că se va scrie şi la nivel local şi asta poate aduce un plus Clujului. CJX va avea o pagină dedicată prezentării oraşului, cu tot cu atracţiile turistice.

Gabriel Aldea: Noi vrem să discutăm cu cei din asociaţiile de acolo, să vedem cam ce au făcut, ce idei au prins. Oriunde călătoreşti poţi prinde idei cu privire la candidatura şi promovarea Clujului ca viitoare CCE şi ca o destinaţie nouă. O să prezentăm noi Clujul, în modul nostru personal.

dan ciuleaÎnainte să porniţi în calatorie, ce credeţi că îi lipseşte Clujului?

Dan Ciulea: Implicare socială. Tu ca şi comunitate ca să beneficiezi de ceva, tu trebuie ca individ să te implici, nu poţi să aştepţi de la ceilalţi. Oamenii nu prea se implică. Şi una din componentele principale pentru câştigarea titlului, e chiar acest lucru, implicarea oamenilor.

Gabriel Aldea: Proiectul CJX vine ca un exemplu din partea unei comunităţi pentru oraş.

Ce puncte forte ale Clujului aţi menţiona în această călătorie, în discuţiile cu oamenii din fostele capitale culturale europene?

Gabriel Aldea: Aici depinde cu cine discutăm, avem evenimente de calitate de weekend pentru targetul tânăr, iar despre partea de business,  cu oficialităţile. O idee ar fi că recent au apărut articole în presa internaţională despre Fabrica de Pensule şi alte spaţii de la noi, despre studenţii de la arte, design, care s-au remarcat. Vom încerca să îi promovăm.  Poate cu oraşele care găzduiesc festivaluri putem discuta despre un fel de schimb cu Clujul, dar asta ar putea fi o idee chiar pentru 2021.

Ce aşteptări aveţi, pe ce vreţi să va focusaţi?

Gabriel Aldea: Pentru fiecre oraş vom pregăti o serie de articole, în care vom prezenta şi partea serioasă, cea legată de capitală culturală, ce vom discuta cu asociaţii şi reprezentanţii primăriilor. O să fie şi partea de traveling şi bucătăria tradiţională, ce poţi să faci în oraş. Toate poveştile se vor lega, poate unii vor fi interesaţi doar de o anumită călătorie, alţii de tot ce se întâmplă. Încercăm să le prezentăm diferit, dar cu legătură între ele.

Cum staţi cu bugetul, aveţi susţinere?

G.A.: Susţinere zero, nimic confirmat, dar sunt discuţii cu mai mulţi sponsori, companii naţionale.  Plănuim să ne strângem bugetul din sponsorizări şi dintr-o campanie de crowdfunding, după ce lansăm site-ul. Încă nu ştim cum se va desfăşura, dar e posibil prin platforma crestemidei.ro.

Avem şi sustinerea bloggerilor la nivel naţional, vrem să ajungem la 100 de bloggeri importanţi din ţară. Căutăm şi parteneri media, cei de la Primărie şi Consiliul Judeţean ştiu de proiect, în funcţie de ce avem nevoie, apelăm la ei. Asociaţia“Cluj-Napoca Capitala Culturală Europeană” ne susţine, vor să integreze proiectul şi pe site-ul lor.

De ce alt oraş din România, care candidează, ar trebui să se teamă Clujul?

G.A.: Cred că de niciun oraş, cel puţin aş vedea Clujul mai potrivit pentru titlul acesta decât alt oraş.

D.C.: Oraşele trebuie să aibă şi posibilitatea să susţină tot ce înseamnă o capitală europeană.

În care oraş de pe traseu vă doriţi cel mai mult să ajungeţi?

G.A.: Liverpool! Unul dintre motive e că a fost lăudat şi a vut cel mai de impact proiect pentru titlul de CCE din ultimii ani. Am înţeles că au făcut cea mai bună treabă şi vrem să studiem pe partea asta.

D.C.: Aarhus, pentru că este oraş universitar şi putem face o paralelă între cele două oraşe.

Diana Câmpean
Diana Câmpean

Am terminat jurnalismul și, deși ar fi putut să “mă termine” și el pe mine, mereu am mers mai departe mânată de gândul: “eu vreau să scriu!”. Și cel mai mult îmi place să scriu despre oamenii sinceri, despre cei care surprind și prin cele mai mărunte gesturi, cei care trec împăcați cu ei prin viață și care știu să viseze fără șovăieli.