1 Decembrie 2013 – 48 de medalii de aur pentru România

 “A fi cumva….” – Așa a spus unul din susţinătorii grupului SEISHIN când le-a oferit acestor campioni şansa de a participa la Campionatul Mondial de KARATE-DO Tradiţional Fudokan-Shotokan din Walcz-Polonia 2013. Campionatul s-a desfășurat sub patronajul onorific al preşedintelui Poloniei, Bronislaw Komorowski. Au participat 840 de sportivi din 23 de ţãri.

Până acum, legătura mea cu acest sport s-a rezumat la filosofii colaterale și suspine în așteptarea copilului care urma să iasă de la antrenament. Acum înteleg un pic din ceea ce înseamnă acest sport, dar mai ales un campion mondial.

Organizatorul, Dariusz Bajkowski, maestru în arte marțiale – 7 Dan, a organizat de 2 ori campionatele mondiale şi tot de 2 ori cele europene. Un om pe care am avut şansa să-l cunosc și care m-a impresionat cu modestia şi simplitatea sa asociată cu forța și imaginația confirmată de titluri și sutele de spotivi, campioni la rândul lor, pe care i-a format.

karate

Eu am însoțit clubul Seishin din Cluj-Napoca, club format și antrenat de profesorul maestru emerit al sportului Sensei MARIN BUCUR-ABRUDAN – 5 Dan.

Clubul a reprezentat România prin 18 sportivi, obţinând un număr de 8 medalii de aur, 11 de argint şi 13 de bronz:

Eroul nostru -Tudor Iosif (aur la cea mai râvnita probă – kumite individual, aur la kumite echipe, argint la enbu masculin și bronz la kata echipe la seniori), Cosmina Hulduşan (aur la kata echipe fete, argint la fuku-go, bronz la kumite individual la tineret), Alin Morar (argint la enbu masculin, bronz la kata echipe, bronz la enbu mixt la seniori), Anca Brişan (bronz la enbu mixt la seniori), Andrei Moldovan (aur la kumite echipe, bronz enbu mixt, bronz enbu masculin la tineret), Sabina Ilea (aur kata echipe la tineret), Irina Vladu (aur kata echipe, bronz enbu mixt la tineret ), Ștefan Ioachim si Dragoș Seretan (aur kumite echipe la seniori), Ioana Maja, Adrian Sigmirean (bronz kata echipe la seniori), Mara Bendriş (argint enbu mixt, argint kata individual, bronz kata echipe la copii), Oana Chiorean (argint enbu mixt, bronz kata echipe, argint kata individual la copii), Louis Serb (argint enbu masculin, argint enbu mixt la copii), Kantor Arthur (argint enbu mixt, locul 4 la kata individual la copii) Tudor Zbranca, Darius Maja sși David Maier. La acestea s-au adăugat cele obţinute de restul reprezentativei României (sportivi din Cluj, Deva, Zalău, Dej şi Bistrița).

De 48 de  ori s-a auzit imnul României la acest campionat. Imnul s-a cântat pentru seniori. Pentru cei mici l-am cântat toţi românii prezenţi în sală. Era ajun de 1 Decembrie. Nu stiu de când n-am mai simţit asta cu adevãrat…

Aceşti campioni au fost recompensaţi pentru o viaţă de muncă. Antrenorii şi-au confirmat lacuri de sudoare și au certitudinea că lasă în urma lor adevărați eroi.

Am fost mândră de ei la limita exploziei, ne-au dat din nou acea lecţie pe care se pare că ne e tare greu să o învățăm. Că lucrurile valoroase se clădesc greu, că există victorii memorabile și nepreţuite, că valoarea se ascunde în simplitate și onestitate, că se poate!

Am avut şansa să văd oameni de valoare, oameni compleţi cum rar mai înâlneşti.

Le doresc să rămână așa: copilăroşi, puternici, inteligenţi, iubitori, frumoşi, entuziaşti și uniți.

Le mai doresc să-şi găsescă susţinători pentru a putea continua. Merită!

[easyrotator]erc_82_1386529826[/easyrotator]

Foto: Clubul Seishin