Tema lunii februarie, ,,Drink, Dress, Love”, mă duce cu gândul la ceremoniile de căsătorie și la una dintre cele mai frumoase zile din viața privată a oricărei persoane. Am ales să vorbesc luna aceasta despre eticheta pe care invitații trebuie să o respecte atunci când sunt invitați la nuntă și acceptă să participe la acest eveniment.
În afară de a participa propriu-zis la o nuntă, invitații trebuie să se asigure că și-au confirmat în timp util prezența la eveniment, că sunt potrivit îmbrăcați pentru ceremonia la care vor participa, că au pregătit un cadou de nuntă și, în cazul în care nunta este în afara orașului, că și-au organizat cazarea și mijloacele de transport.
În ultima vreme multe cupluri aleg ca imediat după ce stabilesc data nunții să trimită prietenilor mici informări pe această temă. Denumirea lor originală este de cartoane ,,save the date”, prin care invitații sunt rugați să noteze în agendă data nunții și eventual locația. Cartoanele sunt urmate apoi de invitațiile propriu-zise, de îndată ce mirii stabilesc toate detaliile ceremoniei.
Când primiți o invitație, trebuie să răspundeți cât mai repede, în modul sugerat de expeditor – într-o manieră clasică, printr-o scrisoare de răspuns; completând un cartonaș de răspuns; prin e-mail sau chiar telefonic.
Uneori, odată cu invitația mirii transmit și un document ce cuprinde informații practice care privesc locațiile propuse pentru cazare, modalitatea de transport sau detalii despre lista de căsătorie.
Ținuta pe care invitații trebuie să o poarte la nuntă depinde foarte mult de ora la care se desfășoară ceremonia și recepția. Spre exemplu, în Marea Britanie, atât mirele cât și ceilalți membri ai familiei și invitații poartă la ceremonia religioasă care, de obicei se desfășoară în cursul zilei, ,,morning dress”. Pentru domni ținuta este formată dintr-o jachetă neagră cu lungime de ¾, cu marginile rotunjite; pantalon din velur; vestă neagră sau gri; cămașă albă cu cravată; opțional joben. Pentru doamne ținuta recomandată este rochia de zi însoțită de pălărie și mănuși. În situația în care participanții nu au morning coat, se recomandă purtarea unui costum de culoare închisă cu cravată.
Dacă ceremonia are loc după ora 18 sau dacă participați și la recepție, ținuta sugerată este ,,black tie” sau smoking. Alte denumiri folosite pentru a indica această ținută sunt “dinner jackets”, “dress for dinner”, “cravate noir” în Franța și “tuxedos” în SUA. Domnii vor purta smoking adică o haină lungă până la șold, fără coadă, având reverele îmbrăcate în mătase neagră; pantaloni negri cu vipușcă neagră din mătase; cămașă albă și papion negru; pantofi negri de lac. Vara haina poate fi albă cu reverele din mătase neagră.
Pentru doamne se recomandă fie o rochie de cocktail (rochie ¾ de culoare închisă), fie o rochie lungă.
În ceea ce privește cadourile de nuntă, invitații trebuie să întrebe mirii care este varianta preferată – s-a întocmit o listă de căsătorie, se aduc cadouri alese de către invitați sau se oferă bani (obicei mai des folosit în România). În situația în care mirii aleg întocmirea unei liste de căsătorie, cadourile ajung de obicei mai târziu. Se obișnuiește totuși ca invitații să aducă în ziua nunții o felicitare sau un mic cadou suplimentar. Dacă nu s-a pregătit o listă de căsătorie mirii trebuie să ia în considerare pregătirea unei mese dedicate cadourilor.
Așa cum spuneam, de cele mai multe ori, este o idee bună ca mirii să blocheze un număr de camere la hotelurile din localitatea în care are loc nunta, pentru invitații lor. Participanții au apoi posibilitatea să sune la hotel și să transmită detaliile pentru cazare. Dacă se face o astfel de rezervare pentru un grup este bine ca organizatorii să ia în considerare un early check-in pentru ca invitații să aibă timp să se pregăteacă pentru ceremonie.
Dacă locul în care se desfășoară ceremonia sau recepția este mai greu accesibil sau dacă parcarea este limitată, organizatorii trebuie să ia în considerare oferirea transportului pentru invitați. Cea mai ușoară opțiune este închirierea unui autocar sau microbuz, în funcție de numărul participanților. Invitații pot fi preluați dintr-o locație anunțată – un hotel – și pot fi duși la ceremonie, recepție și înapoi la finalul zilei. Dacă mirii asigură transportul, atunci orice astfel de aranjamente trebuie explicate invitaților în hârtia care însoțește invitația la nuntă. Unul dintre cavalerii de onoare poate fi rugat chiar să supervizeze aranjamentele de transport în ziua nunții.
Sursă foto: weddinginvitationsandfavours.co.uk, martinbeardphotography.co.uk, dereklovesshopping.com, onewed.com