Prima intervenție de urologie robotică efectuată în sistemul de medical privat din România

Vineri, 24 martie 2017, în cadrul Spitalului Sf. Constantin din Brașov a fost inaugurat Centrul de excelență în chirurgie robotică, prima serie de intervenții efectuate, în premieră pentru sistemul medical privat din România, fiind în domeniul urologiei.

Astăzi a fost realizată prima intervenție de prostatectomie radicală robotică, pentru un pacient de 60 de ani, diagnosticat cu cancer prostatic. Operația a decurs liniar, fără nicio problemă, cu sângerare minimă pentru pacient. A declarat Dr. Nicolae Crișan, medic primar urolog.

Intervențiile chirurgicale au durat, în medie, 4 ore, iar pacienții operați au avut o evoluție post-operatorie foarte bună, fiind externați după doar 3 zile de la operație.

Echipa operatorie cu vastă experiență în chirurgia robotică și chirurgia urologică oncologică, coordonată de Prof. Dr. Ioan Coman, medic primar urolog, a fost compusă din Șef Lucr. Dr. Nicolae Crișan, medic primar urolog și Dr. Deliu-Victor Matei, medic primar urolog al centrului de chirurgie robotică de la Milano, împreună cu echipa medicală a Spitalului Sf. Constantin din Brașov.

Primul dintre pacienții operați, în vârstă de 60 de ani, din Cluj-Napoca, a declarat la mai puțin de 24 de ore de la intervenția chirurgicală: Mi-am revenit foarte repede după anestezie, nu am avut dureri insuportabile. Prima indicație pe care am primit-o astăzi a fost să mănânc, apoi să stau pe marginea patului, supravegheat, și să încerc să fac primii pași. Echipa a fost deosebită.

Făcând referire la avantajele aplicării chirurgiei robotice în urologie, Dr. Deliu Victor Matei a explicat: Se pot face toate intervențiile chirurgicale care se fac în spații mici din interiorul corpului uman și care au nevoie de o precizie mare a disecției și a reconstrucției. Posibilitatea de a face suturi și noduri în spații mici permite o calitate excepțională a chirurgiei robotice.

Chirurgia robotică, chirurgia viitorului

Este clar că viitorul este al chirurgiei robotice. Predarea roboticii către noua generație de medici, împreună cu dezvoltarea calității procedurilor medicale sunt sprijinite și de relațiile internaționale dintre clinici. Din această perspectivă, colaborarea cu echipa medicală a Spitalului Sf. Constantin și cu Prof. Dr. Ioan Coman,  va fi urmată, cu siguranță, și de altele de acest fel. A declarat, în cadrul conferinței de presă, Dr. Deliu-Victor Matei, medic cu o experiență de mii de cazuri de chirurgie robotică în centrul de la Milano.

Dezvoltarea chirurgiei robotice, motiv pentru tinerii medici de a rămâne în România

În cadrul conferinței de presă post-operatorii, Prof. Dr. Ioan Coman, coordonatorul centrului de chirurgie robotică de la Brașov, a pus accent pe importanța instruirii unui număr cât mai mare de tineri chirurgi și specializarea lor în chirurgia robotică: Suntem deschiși să oferim și altor chirurgi, din diverse specializări, ocazia de a învăța, alături de noi, chirurgia robotică și a oferi, astfel, unui număr cât mai mare de pacienți această alternativă de mare eficacitate.

Dr. Nicolae Crișan a adăugat: Șansa de a putea să beneficiezi, ca medic, de tehnologiile care sunt standard, nu doar în activitatea medicală din Occident, ci și la noi, este o oportunitate extraordinară. Mi-am păstrat tot timpul această dorință de a dezvolta chirurgia robotică, cunoscută ca cel mai înalt standard de activitate chirurgicală. Cred, așadar, că prin aceste proiecte de dezvoltare medicală, creștem numărul motivelor pentru care tinerii absolvenți de medicină vor vrea să rămână și să profeseze în țară.