FIN-ECO: efecte asupra mediului echivalente cu plantarea anuală a 560.000 de copaci

Sistem tratare gaze depozit

Operatorul depozitului de deșeuri zonal Brașov, FIN-ECO S.A., raportează peste 9 mil. m3 de gaze colectate și arse la 1100 grade Celsius, în ultimii doi ani. Instalat în luna iulie a anului 2020, sistemul de ardere a gazului de depozit a fost și este operațional la capacitate totală, captând, transportând și eliminând prin ardere gazul din cele trei celule pline ale depozitului.

„Tehnologia a transformat gazul de depozit dintr-un risc care trebuia gestionat continuu, într-un bun pe care ne dorim să-l valorizăm cât mai curând. Acest sistem permite eliminarea gazelor de depozit fără riscul poluării stratosferei. Efectele asupra mediului pot fi echivalate cu plantarea a 560.000 de copaci sau înlăturarea a 7000 de autovehicule de pe șosele, anual, întrucât instalația duce la eliminarea a aproximativ 34.000 tone de carbon și 3,5 mil m3 de gaz de depozit în fiecare an. Această investiție este făcută în contextul în care ne dorim un Brașov tot mai prietenos cu mediul”, a declarat Marcela Predescu, administrator FIN-ECO.

Instalația de ardere a fost proiectată și instalată de Klarwin, partener și furnizor de tehnologii pentru FIN-ECO.

„Ne dorim ca rezultatele de la Brașov să încurajeze și alte municipalități să apeleze la metode eco-friendly de gestionare a deșeurilor. Parteneriatul nostru este pe termen lung și ne bucurăm să punem umărul la eforturile FIN-ECO de a deveni cel mai verde și inovator operator din domeniu, până în 2025. Brașovul este un exemplu de bune practici pentru celelalte depozite de deșeuri din țară, prin alegerea celor mai sustenabile tehnologii de protecție a mediului”, a declarat Lucian Pavel, manager al Departamentului Aplicații Protecția Mediului din cadrul Klarwin.

Sistemul de ardere a gazelor de depozit, ales de FIN-ECO, folosește o tehnologie proiectată de specialiștii Klarwin, alături de alți profesioniști din domeniu din Croația, Slovenia și Marea Britanie. Această investiție a pus Brașovul pe harta celor mai moderne sisteme de management al deșeurilor din centrul și estul Europei, asigurând atât siguranța operațională a depozitului, cât și protecția mediului prin reducerea emisiilor.

Ce este FIN-ECO

FIN-ECO S.A. este operatorul Depozitului Ecologic Zonal Brașov. Compania lucrează cu cei mai buni specialiști la nivel internațional, cu lideri europeni în producția de tehnologii sustenabile în domeniul gestionării deșeurilor, asigurând un randament superior al instalațiilor din depozit. Obiectivul strategic al FIN-ECO S. A. este să devină cel mai verde și inovator operator din domeniu, până în 2025.