Concert simfonic sub bagheta dirijorului David Gimenez la Filarmonica „Transilvania”

Vineri, 15 aprilie, Filarmonica de Stat „Transilvania” invită clujenii la concertul simfonic susţinut de orchestra filarmonicii, sub bagheta dirijorului spaniol David Gimenez. Pe scena Colegiului Academic va urca şi tânărul violonist Ştefan Tarara, pentru a interpreta Concertul pentru vioară, de Ceaikovski. Din programul serii mai fac parte Poloneza din opera Evgheni Oneghin, de Ceaikovski şi Simfonia nr.1 în Re major, de Gustav Mahler.

Născut la Barcelona, David Giménez a studiat pianul şi compoziţia la Conservatori Superior de Música del Liceu, specializându-se ulterior în dirijat la Hochschule für Musik din Viena, cu Karl Österreicher, şi la Royal Academy of Music din Londra, cu Sir Colin Davis.

De la debutul său din 1994, cu Orchestra NDR din Hanovra, dirijorul a fost invitat la pupitrul celor mai importante orchestre, în săli ca Royal Albert Hall din Londra, Berlin Philharmonie, Salle Pleyel din Paris, Konzerthaus din Viena, Suntory Hall din Tokyo, Carnegie Hall şi Avery Fisher Hall din New York. A dirijat orchestre ca Filarmonica din Viena, London Symphony, Philharmonia, Münchner Philharmoniker, Orchestre de Paris, Filarmonica della Scala. În prezent este Dirijor Invitat Principal al Filarmonicii „George Enescu” şi Dirijor Laureat al al Orquestra Simfònica del Vallès din Barcelona.

Născut în 1986 la Heidelberg, într-o familie de muzicieni, Ştefan Tarara şi-a făcut debutul pe scenă la vârsta de patru ani. A studiat la Heidelberg, specializându-se apoi la Universitatea de Arte din Zürich, la clasa lui Zakhar Bron. Datorită succeselor sale, Ştefan a fost numit Muzicianul Anului în 2008 şi 2010 de revista germană Neue Musikzeitung.

În palmaresul violonistului, se regăsesc cele mai importante premii la competiţii de profil: Premiul I la Concursul Internaţional de Vioară „Boris Goldstein” (Elveţia, 2015), Premiul I la Concursul „Rodolfo Lipizer” (Italia, 2011), Premiul I la Concursul „Henryk Wieniawski and Karol Lipinski” (Polonia, 2005), Premiul I şi Premiul Special pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de virtuozitate la Concursul „Henri Marteau” (Germania, 2005), Premiul II la Concursul din cadrul Festivalului „Primăvara Pragheză” (2010), Premiul II la Concursul „Tibor Varga” (Elveţia, 2008).

Printre orchestrele cu care a colaborat, se regăsesc Orchestra Radio SWR, Orchestra Radio din München, Orchestra Simfonică RTV din Ljubljana, Orchestra de Cameră din Israel, Orchestra RTV din Praga, Orchestra Filarmonicii din Bucureşti, Orchestra de Cameră din Stuttgart şi Orchestra Simfonică Naţională a Chinei.

Biletele se găsesc la agenţia de bilete a Filarmonicii şi online, pe biletmaster.ro. Concertul va avea loc la Colegiul Academic, începând cu ora 19:00.