Laura Opriș: „Femeia antreprenor trebuie să-și folosească forțele mai intens decât oricine”

Conştientă de paşii uriaşi pe care trebuie să-i facă fiecare la începutul unei afaceri, visătoare şi bucuroasă de prezenţa oamenilor de calitate din jurul ei, Laura Opriş, partener fondator la agenția de branding și comunicare Communication ON, se numără printre speakerii invitaţi la conferinţa „Ele au reuşit”. Carismatică și cu o capacitate de negociere mai ceva ca a lui Harvey Specter, Laura a reușit să bifeze un număr impresionant de realizări în cariera sa.

laura

Care sunt atuurile pe care trebuie să le aibă o femeie antreprenor?

Cred că pentru o femeie, fie ea antreprenor sau nu, este esențial să fie conștientă de propriile-i calități, să știe ce vrea și să găsească acea cale să-și transforme calitățile în atu-uri care s-o ducă exact acolo unde dorește ea să ajungă. Ne suntem datoare nouă însene să ne cunoaștem și să fim mereu conștiente de plusurile și minusurile pe care le avem. Din plusuri ne construim imaginea, iar minusurile muncim din greu să le eliminăm, autoeducându-ne, învățând de la alții, corectând în permanență. Fiecare pas pe care îl facem trebuie să fie însoțit de efortul asumat de perfecționare și autodepășire, ca oameni, ca profesioniști. Femeia antreprenor trebuie să-și folosească forțele mai intens decât oricine, iar pentru asta are absolută nevoie de încredere în ea, în visul ei cu care a pornit la drum. Și are nevoie de determinarea de a duce la capăt orice luptă indiferent de greutăți.

Cum găsiți echilibrul între business și familie?

În timp, am descoperit balanța care mă ajută să-mi găsesc echilibrul. Iar echilibrul meu vine din doza suficientă de timp dedicată mie, pasiunilor mele, dar mai ales prietenilor și oamenilor dragi din jurul meu care mă încarcă cu energia de care am nevoie să fiu mereu la înălțime. Nu neg că am un program agitat și sunt contratimp mai mult decât îmi propun. Și, cu siguranță, nu reușesc mereu să mă țin de programul stabilit. Dar îmi asum faptul că nu pot controla nimic ce vine din exterior și atunci mă concentrez, în schimb, pe ceea ce stă în puterea mea, pe ceea ce vine din interiorul meu. Am constatat că dincolo de a fi un discurs motivațional și atât, chiar funcționează. Așadar, cred că atunci când dăruiești, primești la rândul tău. Încerc să ofer înțelegere și primesc în schimb înțelegere. Și zâmbete. Iar astea sunt lucrurile care mă încarcă, pe mine pozitiv. Dar mai este un lucru pe care l-am învățat, de-a lungul timpului. Oamenii dragi, oamenii de calitate fac diferența în viața fiecăruia. De aceea mă străduiesc să mă înconjur mereu de oameni frumoși de la care pot învăța și de care mă bucur să-i am alături, oameni care îmi fac sufletul să vibreze.

Ce sfaturi ați da femeilor care vor sa înceapă un business?

Nu cred că femeilor le lipsesc sfaturile, când vine vorba de a începe un business. Dar le lipsește susținerea, le lipsește curajul de a trece peste orice fel de temeri interioare și a risca să-și împlinească un vis. Sfaturile vin după. Și vin de la cei cu experiența pe diferite domenii, vin pe lucruri concrete, pe strategii, pe căi gata bătătorite sau dimpotrivă pe căi neîncercate, pe promovare, finanțare etc. Dar până să ajungi aici, trebuie să faci un pas. Și pasul ăsta e uriaș și nu e determinat de sfaturi sau povești de succes. El se datorează mereu oamenilor potriviți care-ți sunt alături și care te susțin, acolo unde încrederea în tine și în frumusețea proiectului tău se hotărăște să se oprească și să lase loc dubiului. Toți suntem capabili de lucruri extraordinare, fiecare în felul nostru. Dar dacă le punem în practică sau nu, depinde de curajul pe care îl găsim în adâncul nostru și pe care oamenii de lângă noi ne ajută să ni-l triplăm doar prin cuvintele potrivite. Înconjurați-vă mereu de astfel de oameni!

***

Laura Opriş este partener fondator la agenția de branding și comunicare Communication ON, fondatoare la Travel & Travel, PR Manager la una dintre cele mai mari companii farmaceutice din România și manageriază peste 50 de conturi, în tot ceea ce înseamnă branding și comunicare. 30 sub 30? Cu siguranță!

Totuși, acest parcurs de carieră are la bază multă muncă și studiu deopotrivă. A terminat Relații Internaționale și Studii Europene la Babeș Bolyai, dar se pare că ramura nu i-a surâs atât de tare încât să se dedice pe deplin. Așadar, a continuat cu masterul la Științe Politice, unde a încheiat cu lucrarea ”Egalitatea de șanse și discriminarea de gen”.  Cu toate acestea, nu se consideră o feministă, ci doar o persoană hotărâtă, cu principii puternice și o viziune aparte despre viitor. Prin urmare, dacă tot am pomenit de egalitate și drepturi, tânăra antreprenoare și-a continuat parcursul academic cu facultatea de drept. Toate bune și frumoase, ”the future sounded bright!”…în drept… până în momentul în care a cunoscut-o pe Sonia Nechifor. Moment care, spune ea, ”poate fi comparat cu un once in a 100 years match”.