O NOUĂ STEA PE BULEVARD: Nadine, frumoasa moldoveancă îndrăgostită de Cluj, face ravagii cu o colecţie inspirată din tradiţia „măritişului” de pe Muntele Găina

Nadejda Iacubina: „În arta contemporană nu mai există canoane și limite, poți să faci orice!”

Doamnelor şi domnilor, ladies and getlemen,… faceţi cunoştinţă cu… Nadejdaaaaa Iacubinaaaaa! Nadine, aşa cum o ştiu prietenii, este designer, proaspăt absolventă a Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca şi este noua stea (de) pe Bulevard! Şi nu fiindcă a câştigat, în cadrul Galei UAD Cluj 2015, premiul Designer’s Formula Award, pentru cel mai promiţător tânăr designer, oferit de Comm‘ON. Be Visible, constând în 6 luni de servicii de PR şi promovare în Revista Bulevard. Şi nici fiindcă a reuşit să ne impresioneze prin originalitatea şi ingeniozitatea colecţiei ”Mărită-mă, mamă”. Ci fiindcă este genul de om pe care nu ai cum să nu-l îndrăgeşti! Vă va cuceri şi pe dvs., suntem convinşi, aşa cum preconizăm, fără a apela la ajutorul clarvăzătoarelor, că va cuceri marile podiumuri de modă ale lumii!

Nonconformistă și expansivă, Nadine vrea să îşi continue studiile în Cluj şi în Londra, să aibă un cuvânt de spus în lumea modei, să îşi depăşească limitele. E foarte important să fii îndrăzneț și să nu-ți fie frică de ce zice lumea, crede Nadine, tânăra pentru a cărei imaginaţie numai cerul pare să fie limita.

nadejda iacubina

De ce ai ales design-ul vestimentar? Cum vedeai acest domeniu la început?

Prima dată știam un singur lucru: că are legătură cu hainele și credeam că doar o să cos. La colegiu mi-am dat seama că are legături cu moda – tot ce ține de fashion, iar lucrul ăsta m-a făcut să visez și să-mi fac planuri, pentru că îmi doream să lucrez în acest domeniu.

 ”MAJORITATEA PRIETENILOR MEI NU ÎNȚELEG CE FAC”

Ce vrei să aduci nou în industrie?

Nu m-am gândit la ce fac ca la o revoluție. Vreau însă să-mi încerc și să-mi depășesc limitele. Să văd până unde pot merge. Să creez ceea ce-mi place și mie, dar și oamenilor din jur. E foarte important să fii îndrăzneț și să nu-ți fie frică de ce zice lumea. Oamenii care nu sunt implicați în lumea artei nu prea înțeleg. Majoritatea prietenilor mei nu înțeleg ce fac eu.

În arta contemporană nu mai există canoane și limite, poți să faci orice. De asemenea, nu poți zice nici că-i bine, nici că-i rău, totul e foarte subiectiv. Dacă există un public pentru ce faci tu, înseamnă că e CEVA. Arta, până la urmă, poate să se manifeste și prin faptul că te întrebi dacă e sau nu artă.

 plansa

 „MĂRITĂ-MĂ, MAMĂ!” – DRUMUL UNEI COLECŢII MAGICE: DE PE MUNTELE GĂINA ÎN VISELE UNUI DESIGNER

Spune-ne mai multe despre colecția „Mărită-mă, mamă!”. Vrem să știm totul, de la nume, concept, muncă, provocări, așteptări… inspirație. Din ce am înțeles, te-a inspirat legenda fetelor de pe muntele Găina.

La Muntele Găina a rămas doar povestea, legenda… Mi-ar plăcea să merg cândva la acest eveniment. M-am axat pe tradiția românească, pentru că mereu mi-a plăcut să mă inspir din culturile altor popoare. Am văzut însă foarte multe colecții cu inspirație tradițională și mai mereu am avut tendința să critic, pentru că mi se părea că erau prea aproape de adevăr, prea evidentă inspirația – nu erau duse într-o formă conceptuală. De aceea, sinceră să fiu, mi-era frică, dar profesorii mei m-au încurajat să merg mai departe și să dezvolt conceptul.

Așa că am continuat. Am început documentarea din primul semestru, anul III. Nu eram apoi mulțumită de schițe, știam ce fac, dar nu știam unde duce și nu știam la ce idee să rămân. Colecția finală și schițele mi-au venit în ultimul moment. Și noaptea visam piese. Voiam ceva mai complicat decât a ieșit, dar sunt foarte mulțumită acum de rezultat.

imagini colectie Marita-ma, mama 1

Conceptul colecției „Mărită-mă, mamă!” este bazat pe reconstrucția și deconstrucția costumului popular, din perspectiva unei viziuni personale, readus în contemporaneitate.

Este o viziune proprie a tradiției din Țara Moților, și anume Târgul de Fete de pe Muntele Găina, referitoare la obiceiul căsătoriei. Fetele de măritat, care doreau să fie pețite de feciori, se pregăteau din timp pentru întalnirea de pe munte, iar, de multe ori, cununia avea loc chiar acolo. O astfel de cununie aducea fericire.

Tinerii au motive diferite pentru care decid să își unească destinele, acestea fiind dragostea, obligația sau interesul. Indiferent de care ar fi acesta, evenimentul nupțial are un caracter festiv și spectaculos cu ritualuri și obiceiuri ținute cu mare strictețe. Scopul meu a fost să accentuez legătura sacro-profană ce se leagă în timpul ceremonialului nupțial.

 imagini colectie Marita-ma, mama 2 imagini colectie Marita-ma, mama

ŞI-A CREAT SINGURĂ MATERIALELE

Numele l-am ales gândindu-mă că, în procesul de dezvoltare și evoluție, fiecare fată visează și așteaptă cu nerăbdare acel moment când ajunge la maturitate, dorindu-și cât de repede să intre în tagma oamenilor căsătoriți, dar, mai mult de atât, să trăiască povestea de dragoste ca în povești. Sintagma “Mărită-mă mamă!”, care este și titlul colecției, este de fapt fraza prin care tânăra fată își anunță părinții că este pregătită să treacă la o altă etapă din viață.

Unele materiale au fost făcute la comandă, iar unele mi le-am creat eu, folosind tehnici diferite cum ar fi împâslitul fuiorului de lână, colaj de foiță aurie pe piele și pe bumbac brut. Pentru a-mi accesoriza colecția, am colaborat cu colega mea de la secția Design, Dragalina Trișcari, care a creat acele coliere superbe. Am colaborat de asemenea cu Marelbo, cărora le mulțumesc mult pentru frumoșii pantofi. Colecția a mai fost accesorizată cu genți din lemn, cărora le-am creat eu designul, fiind inspirate din lăzile de zestre ale tinereleor mirese.

genti colectie marita-ma, mama

NADEJDA IACUBINA

nadejdaData, locul naşterii: 19.02.1991, Chișinău

Educaţie:

Colegiul de Arte plastice „Alexandru Plămădeală”, Chișinău, Republica Moldova

Universitatea de Arte și Design, Cluj-Napoca

Carte preferată

Viața condusă de scopuri, de RICK WARREN, dar de obicei îmi place să citesc cărți artistice, ce au un fir narativ, în special romanele istorice și poliţiste.

Film preferat

Moscati el Médico de los pobres -un film despre umanitate, iertare și dragoste necondiționată

Muzica preferată

Jazz, Blues

Destinația ideală

Pe malul mării sau al oceanului.

(VA URMA…..)

 Interviu realizat de Diana Câmpean, în colaborare cu Anca Dinu și Andrada Borda