Despre artă, design și genii creatoare: Gala UAD Cluj Napoca 2015

 Nădejde într-un viitor… vestimentar inspirat: Nadejda Iacubina, nice to meet you, comm‘on Bulevard!

Încă postezi pisici pe Facebook? Nuuu, acum se poartă câinii! Vrei să îți crești engagementul pe Instagram? Îți trebuie o photo booth…portabilă. Vii îmbrăcată așa? No way! Fucsia a ieșit din tendințe anul trecut, treci pe marsala! Tendințe, mituri de tendințe, exagerări, alte tendințe….de unde știi pe care să le iei „de bune”?  Cum să fii la curent cu moda? Câte reviste să citești, câte emisiuni de Fashion Police să urmărești?

Nu te panica, hai să o luăm încet! 🙂 De exemplu, să îți facem noi un update legat de ultimul eveniment  de reper din industria fashion: Gala Universității de Artă și Design (UAD), Cluj Napoca, 2015.

Dacă nu ai fost niciodată la ACEASTĂ Gală, înseamnă că nu ai fost la vreo gală! E un must-have al sezonului de primăvară-vară. Și de toamnă-iarnă. Și de toate sezoanele. Deci trebuie să mergi neapărat anul viitor!

Dacă ai fost, te întrebăm altceva: care sunt primele imagini care îți vin în minte atunci când te gândești la Gala UAD? Pentru noi, este vorba de o mare de eleganță, exuberanță, culoare și extravaganță la un loc. Și, în mod paradoxal, este, totodată, acel eveniment la care aproape nici un invitat nu se pierde în decor, ci iese în evidență prin manifestarea efervescentă a propriului  stil. Contextul și compania îți lasă impresia că frumosul capătă alte valențe decât cele pe care le știai, te simți îmbătat efectiv de grandoarea fabulosului. Adevărul e că ne place să fim surprinși, și cum altfel dacă nu prin creativitate și ingeniozitate?

Ediția de anul acesta a Galei UAD ne-a reamintit că avem tineri atââât de talentați și care abia așteaptă o oportunitate prin care să-și pună în valoare viziunea artistică și “nebunia” interioară.

uad 1

Colecții de seară, detalii sclipitoare sau mixate într-un întreg de iluzii optice au materializat viziunile tinerilor designeri. O multitudine de stiluri dedicate diverselor ideologii și concepte! De la interpretări stilistice ale așa numitei ”Geishe urbane”, la abordarea diafană a colecției ”La Vita e Bella”. Sau, de la explozia ”color block” a colecției ”Sugar Rush” la simplețea elegantă a colecției ”White Reflections”. Balanța dintre abordările extravagante și cele cu înclinație spre clasic a fost destul de echilibrată. Motivele tradiționale, fie ele românești, fie orientale, au avut un cuvânt greu de spus, contrabalansând ”dereglările”…vestimentare ironizate cu atâta talent de absolvenții UAD. De asemenea, nu puteai să nu observi finețea unor materiale, create chiar de către proaspeții designeri, care din inspirația și munca lor au creat nu doar îmbrăcăminte, ci și încălțăminte!

16 licențiați și 10 masteranzi au avut oportunitatea de a-și materializa viziunile artistice, iar câtorva dintre ei li s-a dat o șansă în plus, prin premiile pe care le-au primit de la sponsori. Aceștia, la rândul lor, au primit și ei un minunat cadou: ocazia de a investi într-o Românie mai frumoasă, mai…cu bun gust! Este și cazul nostru, piarițele de la Comm’ON, care am ales să susținem unul dintre aceste tinere talente prin oferirea a șase luni de consultanță în PR, în laboratorul nostru de branding și tot atâtea de promovare, aici, pe catwalkul online, în Revista Bulevard.

uad 2

Am avut de ales dintre zeci de idei, stiluri, detalii, simboluri, care mai de care mai…subtile, extravagante, inteligente, colorate, minimaliste, tradiționale…unice! Crezi că e greu să alegi între două opțiuni complet diferite, dar care îți plac la fel de mult? Ei bine, imaginează-ți această alegere atunci când ai nu două, ci 13 „perechi” de astfel de opțiuni!

uad 3

Noi am ales să ne lăsăm ghidate de instinct. Și de detalii deosebite. În momentul în care organizatorii au anunțat colecția ”Mărită-mă, mamă” a Nadejdei Iacubina și modelele au început să defileze pe podium, lucrurile au decurs firesc. Ne-a încolțit un zâmbet în colțul gurii, am schimbat o privire complice și…am știut! Colecția Nadejdei ne-a fermecat, recunoaștem…încă de la titlu. Deh, ce să facem, suntem „creative junkies” și nu încercăm să ne recuperăm! Modul în care Nadejda a împletit motivele și materialele tradiționale cu note de avangardă și noncoformism, pur și simplu ne-a cucerit pe loc. Avem încredere că o așteaptă o carieră încununată de provocări și succese și ne bucurăm că avem ocazia să o suținem în această aventură!

Oscar Wilde spunea că ”arta este cea mai intensă formă de individualism pe care lumea a cunoscut-o”. Noi suntem de acord, dar am mai completa cu o convingere proprie: “arta este cea mai frumoasă formă dintre manifestările vieții”!

uad 4

Un text de Andrada Borda, în colaborare cu Anca Dinu