Colecţia BRUT – de Horaţiu Weiker – un îndemn la extravaganţă

weikerHoraţiu Weiker (Vaicăr) este absolvent de pictură, clasa profesorului Ioan Sbârciu, a Institutului de Arte Plastice „Ioan Andreescu” din Cluj-Napoca, acum Universitatea de Arta si Design. De îndemânare şi imaginaţie, două trăsături esenţiale ale artei în viziunea lui, nu duce lipsa.

De la pictură, sculptură, până la decoraţiuni interioare, mobilier, dar şi bijuterii, nu îi scapă nimic. Şi pentru că asupra bijuteriilor şi-a pus de curând amprenta, în colecţia brut, care este expusă şi la Cluj, am vrut să aflăm şi noi mai multe despre bijuteria de autor.

Aţi expus de curând colecţia „Brut”, la Cluj? De ce acest nume? Ce caracterizează această colecţie?

Da, în 4 decembrie a avut loc prezentarea colecției „€œBrut”€œ la Chic Bijoux Gallery – din păcate singurul  magazin care are curajul să expună ȘI bijuterie de autor. Spun „€œdin păcate” pentru că, în mod normal, într-un oraș precum Clujul, cu pretenții culturale maxime, cu rol asumat de oraș „€œeducator”, ar trebui să existe cu mult mai mulți astfel de promotori ai creației. Nu mai vorbesc de faptul că, momentan UAP Cluj, nu are nici măcar o singură galerie pentru uriașa pepinieră artistică numită UAD.

“BRUT” –numele colecţiei are două coordonate.

Pe scurt: prima, trimite la rezultatul final al prelucrării materialului, la finalul VIZUAL, un echilibru fîn între cumințenia argintului care se lasă prelucrat de foc, dar care -€“ prin personalitatea metalului prețios – se transformă spontan, în forme grafice desăvârșite și spectaculoase, înnobilând formă finală a obiectului ce va deveni accesoriu al personalității purtătorului; iar cea de-a doua este nevoia acută de a scoate „€œBrut”-ul existent din starea latentă de material prețios, de piatră prețioasă și a-l aduce la starea de valoare.

“BRUT” – ca sintagmă antitetică între material şi podoabă.

Caracteristică de bază a colecției este de a trece peste limita normalului și a cumințeniei, o propunere spre viitorul purtător de a trece pragul propriilor opreliști, de a avea curajul extravaganței. Bijuteria de autor este UNICĂ, fiecare lucrare are personalitate proprie, indivizibilă, inimitabilă, având menirea să scoată la iveală și să accentueze personalitatea celui care o poartă.

cercei
75 77

Care e procedeul de realizare a bijuteriilor? Ce materiale folosiţi?

Nu se poate vorbi despre un singur „procedeu de realizare”€œ. Crearea unei bijuterii este un proces complex. Colecția „€œBrut” scoate în evidență o metodă ancestrală utilizată de la începuturile evoluției bijuteriei – topirea directă, cu flacăra deschisă a metalului. Trebuie să reunosc că procedeul – de altfel complex- este uimitor, creând o relație extraordinară între cei trei factori: metal, foc, creator. Ca materiale utilizate: argint exclusiv  reciclat și pietre prețioase și semiprețioase.

De unde atracţia pentru bijuteriile din cupru?

Bijuteria de cupru este o altă poveste, legată strâns de specializarea mea de bază, pictura și viitoarea pasiune, designul de bijuterie. Cuprul este, practic, singurul metal colorat, colorabil, pictural, un material cu un potențial extraordinar, este singurul care se colorează natural în funcție de modul de prelucrare, putând trece printr-o gamă cromatică de neegalat, de la culoarea lui naturală, la zeci de nuanțe de roșu, verde, albastru și chiar negru, până la strălucirea aurului atunci când este șlefuit cu migală. O bijuterie MICĂ din cupru poate deveni oricând o MARE pictură.

 Care consideraţi că sunt tendinţele în materie de bijuterii?

Despre „€œtendinţe” în bijuterie…  relativ . Tendința mea  este de a evidenția, de a repune în drepturi bijuteria UNICAT, de a atrage atenția asupra frumosului individual și a personalității fiecărei lucrări  care trebuie conectată cu propria personaliate, de a educa spre frumos și calitate.

Când începeţi să lucraţi la o bijuterie, ştiţi de la început cum va arăta sau improvizaţi pe parcurs?

Sunt mai multe categorii de creație: cea geometrică necesită o viziune clară cu un final bine definit și riguros, cea evolutivă presupune și improvizație în procesul de producție.

Ce este însă foarte sigur, este că ÎNTOTDEAUNA trebuie să ai o proiecție clară a ceea ce urmărești, a obiectului finit.

Care vă sunt cele mai dragi lucrări?

Toate, doar sunt ale mele… ce nu se înscrie în categoria respectivă ajunge din nou pe masa de lucru. Preferate, da, întotdeauna există lucrări preferate. Din colecția „Brut” ar fi pandantivul triptic cu carneol brut. Este un exemplu clar între echilibrul grafic al argintului și piatra neprelucrată.

IMG_0291 - Copy

În portofoliul dumneavoastră de realizări artistice nu se află nu mai bijuteriile, ci şi pictura, sculptura, decoraţiuni etc. Cum a început povestea cu arta?

Povestea cu arta? Greu de răspuns. Ai un dar pe care ai datoria să îl folosești. Este o mare responsabilitate. Am început cu pictura, dar diversitatea ideilor are nevoie de diversitate de exprimare care duce la o diversitate de transpuneri în materiale și tehnici diferite. Rezultatul este complexitatea.

Cum vă descurcaţi cu atâtea ramuri artistice? Ce vă inspiră?

Dacă aș ști să spun ce mă inspiră cred că aș rapunde la o mare întrebare existențială. Tot. Orice. Cred că asta este frumusețea. În plus, am șansa posibilității  exprimării multiple: ramurile artelor, așa cum le-ați numit.

florin somodi

Credite foto: Florin Somodi