Raluca Leafu – despre puterea bijuteriilor ca o extensie a sinelui

Raluca Leafu

Raluca Leafu este sufletul creator al brand-ului de bijuterii Bon Bijou și, recent, al Joule Project. Ca mărturie vie a faptului că nimic nu este gravat în piatră, la un an după finalizarea studiilor în cadrul Facultății de Drept din București, Raluca Leafu a avut o schimbare de perspectivă și și-a transpus pasiunea pentru accesorii și afinitatea pentru tot ceea ce este frumos pe tărâmul designului de bijuterii, lăsând în urmă meseria de notar.

Prin acest interviu, am vrut să cunoaștem mai bine esența artistei care a dat viață unor colecții de bijuterii fine, care capturează energia naturii.

Joule Project_1Ce te-a atras la bijuterii/accesorii și ce au ajuns să reprezinte pentru tine?

Totul a pornit de la faptul că am un stil vestimentar minimalist și simțeam nevoia să mă accesorizez. Bijuteriile, pe lângă scopul decorativ, pentru mine sunt un stil de viață, o formă nescrisă de comunicare.

Cine au fost cei mai importanți mentori ai tăi în această industrie și care este cel mai bun sfat pe care ți l-au dat?

Au fost mulți oameni pe care îi admir, care au crezut în povestea mea și m-au susținut. Nu aș vrea să fac o enumerare, pentru că nu vreau să ratez vreun nume, sunt totuși zece ani de activitate, dar dacă aș face-o, șirul ar începe cu Andreea Esca. Nu știu dacă mi-a dat un sfat anume, dar cred că cel mai important a fost că mi-a dat multă încredere să merg înainte.

Care sunt două „style icon-uri” pe care le admiri și de ce?

Franca Sozzani pentru că a vrut să fie mereu altfel și s-a remarcat prin originalitate. Aldo Cipullo, creatorul brățării “Love” de la Cartier, care a reușit să aducă Italia în New work, prin bijuterie.

Care sunt materialele pe care preferi să le folosești?

Îmi place să îmbin aurul galben cu argintul. Favoritele mele sunt pietrele prețioase pentru că au energie aparte.

Cum îți hrănești creativitatea?

Prin călătorii. Sunt o persoană curioasă și îmi place să experimentez alte culturi.

Există printre creațiile tale o piesă cu care ai o legătură mai specială?

Primul inel pe care l-am creat în noua poveste Joule Project, care reprezintă o mină de diamante.  Mă simt puternică când îl port.

Care este cea mai importantă abilitate de realizare a bijuteriilor pe care ai învățat-o și de ce?

Am preferat să fac cursuri, să învăț cum se fac bijuteriile, să înțeleg procesul, dar pentru că răbdarea nu este punctul meu forte, am ales să fac o echipă cu Gabriel Popa, care se ocupă de partea practică. Lucrurile mari se fac în echipe. Cred că este important, în procesul creării unei piese, să nu ai limite și să crezi în ceea ce faci.

Care este filozofia ta în materie de bijuterii? Cum îți place să porți piesele tale preferate?

Cred că bijuteriile pe care le purtăm transmit mesaje despre noi. Bijuteria nu are doar o valoare intrinsecă. Valoarea este dată și de cel care o poartă. Nu am un plan de purtare a lor, le port în funcție de cum mă simt. Sunt fan inele și de aceea o să mă vedeți mai des purtând inele.

Joule ProjectCare a fost cea mai mare teamă a ta atunci când ai început Joule Project?

Nu am avut niciuna.

Ce îți dorești să simtă clienții atunci când îți poartă bijuteriile?

Să simtă că sunt o extensie a lor.

Care este cea mai mare satisfacție a carierei tale?

Faptul că facem parte indirect, prin creațiile noastre, din poveștile fericite de viață a multor oameni.

Ce urmează? Care este viziunea ta pentru viitorul brandului tău?

Planul este făcut pentru următorii trei ani. Nu voi dezvălui ce urmează, dar vă invit să urmăriți Joule Project pe Instagram, veți “citi” acolo povestea.