Shoppingul este un sport!?

Shoppingul este o opţiune la modă ȋn caz de stres, depresie, iar mai nou şi pentru arderea caloriilor. Experţii britanici au studiat efectul shoppingului asupra a 3.000 de femei. Rezultatele au arătat că sexul frumos face shopping de 132 de ori pe an, adică în medie 159 de ore şi 56 de minute. Calculul arată astfel că femeile ard, doar mergând la cumpărături, peste 47.000 de calorii anual. Promiţător, nu? Cam costisitor, da! Ȋn plus, creează dependenţă, offf…

23silva-westwood-tmagArticle

Specialiştii susţin că nevoia de a face cumpărături provine dintr-o dorinţă de refugiu, că shoppingul este cel care dă satisfacţie, creează o stare de bine, de bună dispoziţie care ȋnsă se stinge repede şi necesită… o nouă şedinţă de cumpărături. Oare ce sport ȋşi permite luxul de a da dependenţă? Oare de ce alegem să ardem calorii alergând prin magazine după ultima colecţie, după reduceri, promo-uri, fabuloase oferte de primăvară, vară, toamnă, iarnă? Oare ȋşi propune cineva să aleagă ȋntre o alergare pe aleile unui mall şi una clasică pe pistele de atletism ale unui stadion?

Vivienne Westwood, designerul vestimentar cunoscut drept cel mai fervent activist de mediu, ȋşi ȋnsoţeşte fiecare prezentare de câte un mesaj prin care ȋşi ȋndeamnă clienţii să cumpere lucruri puţine şi bune, rezistente pentru cât mai multe sezoane şi dincolo de orice tentaţii ale modei, din dorinţa de a depăşi acest nociv consumism ȋn care ne-a afundat societatea. Vivienne de fapt militează ȋmpotriva shoppingului iresponsabil, un sport… al cheltuirii banilor ȋntr-o demenţă totală şi mai ales nesănătoasă.

Ȋn aceeaşi idee, dar totuşi altfel, birourile de stil lansează cel mai ciudat (pentru lumea modei) trend, NORMCORE, un trend care e pe cale să devină revelaţia fashionist-ilor, tendinţa tendinţelor. Normcore (de la combinarea termenilor “normal” şi “hardcore”) – o declaraţie anti fashion, un stil al celor care sunt ȋmpotriva stilului sau al “dichiselii” exagerate, un stil al celor care preferă, mai degrabă, hainele unisex, lipsite de orice element care să îi scoată ȋn evidenţă. Normcore este noua direcţie, este o linişte peste sufletul celor obosiţi să mai alerge după tendinţe, branduri, convenţii, direcţii sau indicaţii. Este o tendinţă care ne poate arunca direct ȋmpotriva acestui shopping devenit sport universal al celor care ard caloriile cot la cot cu finanţele, ȋntr-o presupusă dorinţă de vindecare a stresului şi a depresiei care par că au cuprins ȋntreaga umanitate.

[easyrotator]erc_88_1409177237[/easyrotator]

Lumea advertisingului oferă şi ea o alternativă pentru shoppingul ca sport preferat al femeilor, o campanie publicitară care a câştigat milioane de vizualizări, simpatia femeilor şi, de ce nu, un alt tip de shopping – cumpărarea sănătăţii printr-un stil de viaţă sănătos, cu produse sănătoase, un stil care are la bază cheltuirea banilor ȋn interesul propriei noastre vieţi simple, normale, sănătoase şi sportive.

Să decretăm atunci că shoppingul este doar un sport al cheltuirii banilor, iar sportul preferat să devină sportul adevărat, cel care arde calorii nu doar din vârful pasului, ci din adâncul straturilor pe care cu ȋncăpăţânare şi perseverenţă le adunăm cu fiecare obicei nesănătos. Chiar sau mai ales dacă e să ȋncepem conform campaniei pentru apa minerală necesară atunci când facem sport.

Sursă foto: birdoe.com

No Comments Yet

Comments are closed