Lecția de azi

Aș vrea să împărtășesc cu voi experiența mea de astăzi, de la o conferință legată de tema Leadership-ului în învățământ, o temă adresată managerilor din educație. A fost o conferință deosebită, în care am împărtășit cu toții idei și viziune despre cum ar trebui să arate dascălul secolului XXI, care este profilul dascălului leader?

În mod interesant, de câte ori particip la conferințe adresate managerilor, de top sau middle management, figura preponderentă în sală este cea a bărbatului, care își asumă acest rol de conducător.

Astăzi, spre surpriza mea, în sală nu a fost niciun bărbat. Să fie oare o întâmplare sau să fie un adevăr?

Femeia să fie cea care își asumă rolul de mama și educator mult mai preponderent decât un bărbat? Lucrând în învățământ de peste 30 de ani, știu că figura masculină nu este una foarte des întâlnită în sălile de clasă. Cu toate acestea, nevoia de echilibru în viața noastră există. Nu am să uit niciodată povestea Domnului Trandafir, a unui dascăl care a inspirat atâtea generații.

life skills 1

Care este, de fapt, rolul fiecăruia dintre noi în societate și cum ne alegem meseria și cariera în viață? Este o întrebare pe care o pun foarte des elevilor mei. Să fie oare meserii în care bărbații să nu se simtă confortabil sau există meserii în care femeile nu se simt bine? Cât de mult ne influențează genul în carieră? Cum ne alegem modelele și care sunt acestea când noi suntem copii, de la școala primară până în ultimii ani de liceu? Unde ne uităm prima dată în afară de familia noastră?

Mi s-a părut că am avut o întâlnire extraordinară, în care cu toții am contribuit la ceea ce se numește a fi dascăl. Am enumerat 8 roluri pe care acesta le joaca în fiecare zi în fața elevilor și, în funcție de armonia dintre acestea, el rămâne pe viață ca o ștampilă în inima unui copil. Acestea sunt:

  • Predă
  • Încurajează
  • Instruiește
  • Este mentor
  • Apreciază
  • Modelează
  • Ghidează
  • Inspiră

Și pentru că în sală eram numai femei, întrebarea mea este: cum ar vedea un dascăl bărbat aceste roluri, cum le-ar vedea un manager, considerând că managerul, la rândul lui, are și rolul de a crește echipe? Pe ce punem accent în educația copiilor?

M-aș bucura dacă aș găsi răspunsuri la aceste întrebări date de bărbați ca profesori sau ca manageri. De fapt, extrapolând toate aceste roluri, sunt rolurile noastre de părinte, fie că suntem mamă sau tată.

Daca simțiți că vreți să împărtășiți ceva și să învățăm și noi de la voi, dragi bărbați, parteneri de viață, călătorie sau de business sau doar simpli prieteni, m-aș bucura să ascult gândul vostru despre rolurile pe care vi le asumați.

 life skills 2

Surse foto: