Jesus, cum e Eugene ăsta! @ Create.Act.Enjoy

100% Eugene înseamnă cam 40% Mihail Onaca, de data aceasta şi dramaturg şi regizor pe lângă actor, şi 60% ficţiune inspirată din personaje mai mult sau mai puţin reale întâlnite de el. Paul Eugen Vrabie, zis şi cunoscut de TOATĂ lumea drept Eugene (mai puţin de ghişeista sictirită de la poştă), e veşnicul snob nemulţumit (o fi ăsta pleonasm?) al zilelor noastre. Se îmbracă în haine de firmă, se sperie de orice pată, se ruşinează de orice cută sau zgârietură pe pantofi, urăşte porumbeii, oamenii graşi, fetele în trening machiate ca Cleopatra, mijloacele de transportîn comun, iar lista e în continuă actualizare. Ce trebuie să ştii, în primul rând, despre Eugene, e că bea numai cafea. Eugene ia literalmente ieşitul la cafea, orice oră din zi l-ar prinde “însetat”.

Am aflat toate astea la spectacolul “E greu să fii Eugene”, de la personajul care a ajuns la Răgaz şi a început, neîntrebat, dar dornic, să ne povestească cum a decurs ziua lui, aparent una de coşmar. E vorba de situaţii normale pentru unii, dar cruciale pentru el, cum ar fi statul la coadă în supermarket, ridicarea unui colet de la poştă, întâlnirea cu o veche prietenă sau servirea unui prânz într-un restaurant. Eugene îţi oferă o cafea la ora 8 seara, chiar dacă tu preferi să te relaxezi la o bere. La finalul zilei, când ajunge singur cu el, probabil singurele lucruri care-i par benefice de peste zi sunt cele două fapte bune pe care a reuşit să le facă, e drept, şi acestea uşor exagerate.

mihail onaca foto alin barbir
Foto: Alin Barbir

La sesiunea de Q&A de după spectacol, Mihail Onaca a recunoscut că a jucat plin de emoţii, fapt normal pentru o premieră, dar mă-ndoiesc că le-a observat cineva din public. S-a râs mult şi bine, situaţiile exagerate cu eleganţă de Eugene nu-ţi lasă mina indiferentă. Probabil mulţi s-au regăsit sau şi-au regăsit unii prieteni mai mult sau mai puţin în personaj. Până la urmă, spectacolul poate fi un şir de gânduri cvasi-obişnuite, închegate cu imaginaţia unui actor care a decis să le transmită pentru a se vindeca de ele ori pentru a le lansa ca semne de întrebare.

După spectacol, publicul s-a putut amuza, de parcă n-ar fi fost suficient, în faţa desenelor realizate de acelaşi Mihail Onaca, desene ce reprezintă cam cum înţelegea el proverbele când era mic.

 eugene

Microstagiunea “Consumă Artă” de la Create.Act.Enjoy continuă azi cu premiera spectacolului “Zmeiada Spaţială 2.0”, care-i aduce împreună pe toţi cei trei actori ai companiei şi care încheie această campanie ce a pus amprente artistice pe luna mai în Cluj. Organizatorii promit o surpriză la finalul acestui semi-maraton de teatru. Ne vedem la Răgaz, începând cu ora 21:00.